Må tydeligvis slankes som gravid jeg da…

Det er da alt mulig vi skal tenke på, det finnes liksom ingen grenser. Nå skal man tydeligvis slanke seg under graviditeten også, skal man tro denne  bloggeren, som skrev et innlegg om sunn vektnedgang under graviditeten. Hun er for øvrig livsstilsveileder og personlig trener, men dette synest jeg er en helt ytterst på kanten oppfordring. Så kan man jo begynne å tenke da, jeg må vel slankes under graviditet jeg også da?!? Jeg har en BMI som gjør meg i skalaen overvektig fremdeles, og forventes det da av meg at jeg skal slanke meg når jeg blir gravid?

Altså, jeg mener. Jeg har nå drevet med slanking/vekttap i snart tre år, jeg var sykelig overvektig og er utrolig stolt over å ha kommet så langt som jeg faktisk har. Jeg har kommet så langt at jeg/vi faktisk nå får hjelpen vi trenger, til å bli gravide. Blir helt ærlig ganske provosert av dette innlegget, for denne bloggeren mener da altså at jeg bør fortsette å slanke meg også under graviditeten? Så man skal slanke seg for å kunne bli gravid, og så skal man jammen meg tenke på slanking i graviditeten også… Tror jeg blir gal jeg, er visst ikke rom for oss overvektige å slappe litt av noen gang. Ikke en gang når vi blir gravide, skal presse om å gå ned i vekt falle litt bort.

Jeg trodde faktisk det ikke var anbefalt å gå ned i vekt, under en graviditet jeg?

Om jeg skal strekke meg et lite stykke på å være enig, så er jeg faktisk helt enig i at den som er gravid må fokusere på sunt kosthold og være aktiv så godt det går. Det å være gravid tilsier ikke at man må spise for to, og man bør heller ikke bruke en graviditet til å bare slippe alle hemninger og gå ekstremt mye opp i vekt. Det å være sunn og bevege seg, er vel og  bra. Det er noe man bør gjøre hele tiden, mener nå jeg. Men nå er det altså ikke nok i seg selv, nå skal man altså fokusere på å gå sakte ned i vekt når man er gravid. Om man er overvektig….

Jeg blir helt skremt jeg, av sånne anbefalinger. Tenker på alle de unge jentene, som allerede kjenner kroppspresset og gjør alt for å ikke legge på seg når de er gravide. Så nå skal det liksom bli «legitimt» å ville slanke seg, selv om man er gravid… Denne trenden bekymrer allerede legene, og her er en artikkel om det.

Jeg fatter at det er usunt å bli gravid om man har en BMI på 40 + jeg fatter at det er et høy risiko svangerskap. Alikevel mener jeg at det er litt i overkant, å «presse» de gravide til å gå ned i vekt. Jeg synest heller det skal være som det har vært, (som jeg for øvrig tror det fremdeles er) og anbefale minst mulig vektøkning for de som er veldig overvektige. Det er faktisk mulig å begrense vektoppgangen i et svangerskap, til 5-10 kg. Mange klarer det, og det er vel ikke stort flere kilo enn hva som forsvinner etter at man har født. Har man først blitt gravid og man er veldig overvektig, synest jeg ikke akkurat graviditeten er tidspunktet for å starte slanking. Blir regelrett jævlig provosert og forbanna over dette her, som om ikke den gravide har nok belastninger og press på seg fra før..

DSC_0180

At man skal spise sunt og bevege seg ja, det har alltid blitt anbefalt. Om problemet er at det stadig blir flere og flere som er alvorlig overvektige som gravid, burde heller fokuset settes mere inn på å følge opp de gravide. Uten press om vekttap, men for å inspirere til fornuftig vektøkning, sunn mat og gjerne tilrettelagt trening hos fysioterapeut.

En graviditet kan være en inspirasjon til å starte et sunnere liv, absolutt. Spise variert og sunt, trene det man klarer og bruke fornuften. Jeg har ikke særlig lyst til å bruke min (forhåpentligvis) kommende graviditet til å tenke på slanking, jeg har heller lyst til å bruke den tida til å nyte at jeg er gravid. Så kommer jeg nok til å fokusere på minst mulig vektøkning, men jeg er overhodet ikke intressert i å strebe etter å slanke meg når jeg er gravid. Det får da ærlig talt være visse grenser….

Dette innlegget ble publisert i Følelser og tanker i forbindelse med stort vekttap! og merket med , . Bokmerk permalenken.

2 svar til Må tydeligvis slankes som gravid jeg da…

 1. ni98765 sier:

  Heilt sjukt Korleis kroppsfokuset e blitt. E
  Normal aktivitet og normalt sunt kosthold e vel det beste. Eg meine eg har lest ein plass at det kan under mykje vektnedgang av fett i graviditeten, føre til at evt giftstoffer som ligger i fettcellene kan gå over til fosteret.

  Håpe kroppsfokuset snur litt snart. Det e ikkje alltid like enkelt å holde hode over vannet i alt som kjem fram.
  Ein dag e det om å gjere å føde små babyer, neste e det om å gjere å ve super tynn rett etter fødselen, og siste no e vektnedgang under svangerskap.
  Håpe det ikkje påvirker dei som går opp i vekt i svangerskapet. Alle har forskjellige kropper. Nokon legger mykje på seg, andre litt å nokon ingenting. Det e ikkje rart det e fleire som får depresjon når det e så ekstremt stort fokus på vekt. Hadde ein droppa mykje av vekt fokuset og heller fokusert på helse så hadde det kanskje vert bedre. Ein kan ha god helse og god form å ha 20kg for mykje. Og ein kan ha normalvekt å ha elendig helse og dårlig form.

  Krysse fingrene for at dekko snart e gravide 🙂

  • Lavkarbotips sier:

   Ja, jeg trodde også at det slett ikke er å anbefale vekttap under graviditeten…. dette provoserer meg voldsomt. Så teite utsagn at man kan spy av mindre! Jeg ser absolutt viktigheten av et sunt og variert kosthold, og være så aktiv som man kan. Men å gå inn for å gå ned i vekt under graviditeten, blir bare forbanna dumt. Kroppspresset vil ingen ende ta nei, det er helt sikkert. Er for øvrig enig med deg, en overvektig kan være i mye bedre form enn en normal vektig. Jeg er i relativt bra fysisk form, trener og har bra utholdenhet. Sikkert bedre enn flere som er slankere enn meg, og ikke trener. Men alt handler liksom om vekt idag, er det rart man blir gal i hodet nei :-/

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s