Gode tips for å holde vekta!

La oss innse det, det store problemet er ikke å gå ned i vekt. Det største problemet er egentlig å lære seg å holde vekta, og ikke gå på en smell gang på gang. Det finnes utallige slanketips og tips for vektnedgang generelt, du finner så mye informasjon om temaet vektnedgang at det er bare å velge å vrake. Det finnes kanskje for mye informasjon om akkurat det temaet, folk blir jo regelrett forvirra. Når det derimot kommer til konkrete tips for å faktisk holde på den nye vekta, finnes det ikke så mye informasjon. Kanskje er det fordi folk flest bryr seg om hvordan de går ned, og ikke tenker så mye på hva som skjer «etterpå»?

Å holde vekta er faktisk den mest krevende jobben av alle, jeg har selv gått ned mange kilo.  Om jeg skulle begynt å telle hvor mange kilo jeg har gått ned over alle årene, ja da er det nok godt over 100 kilo. Selvfølgelig har mye av dette vært jojo-slanking, og vekt som har kommet på igjen. Der ser man jo hvor krevende det er, å faktisk holde vekta si. Å gå ned er en stor jobb i seg selv, men mens man går ned blir man ofte veldig motivert av å se det dalende tallet på vekta. Da får man ofte motivasjon til å drive på videre, men hva skjer så når vektmålet er nådd. Eller når nåla på vekta bare stopper, 10 kg. fra det endelige målet. Dette er ganske normalt faktisk, særlig når man  har gått ned mye. Det stopper gjerne et sted, over lengre eller kortere periode. Hva skjer da? Hvordan takler du det, og hvordan holder du på motivasjonen og dermed holder vekta?

Jeg skal prøve å fortelle litt om dette, da jeg sitter på personlige erfaringer om temaet. Jeg har ikke vært feilfri i det å holde vekten, men jeg vil si jeg har lykkes ganske bra totalt sett.

  • Gå for en livsstil ved start og ikke en slankekur! Dette er vel egentlig regel nummer 1! Ikke fall for den fristelsen om å starte en umennesklig streng slankekur, som er umulig å holde etter at vekttapet er ferdig. Strenger kurer går kanskje superfort, men man må tenke lenger enn bare det å miste vekta. Velg en stil som passer deg perfekt, som får deg nedover i vekt ca. 0,5 kilo i uken. 0,5 kilo i uken er superbra, tenk hvor mye det blir på et år. 26 kilo på et år er jo fantastisk, ikke sant? Når du går ned med en grunnleggende sunn livsstil, som er mulig å holde for resten av livet. Da har du mye bedre sjanser for å lykkes med en gang ❤
  • Hold fokuset oppe, også når vektmålet er nådd eller du stopper opp! Når du er nærme ditt vektmål, eller har nådd det. Får du gjerne følelser om at ting ikke trenger å være så strengt lenger, du føler deg kanskje bra og er stolt og fornøyd. Det skal du være, du kan med all grunn være stolt! Men ikke dropp fokuset helt, da sklir ting lett ut igjen. Fokuser på å holde livsstilen, men unn deg gjerne litt mere rom. Men uansett må fokuset være på sunn mat, om du skal holde vekta. Livsstilsendring handler om å endre vaner, for resten av livet.
  • Ikke eksperimenter med livsstilen din for mye! Det kan være meget lett å falle for fristelsen om å eksperimentere med maten, hvor mange dager kan jeg skeie ut. Uten at det påvirker vekta mi…. Dette er egentlig en litt farlig lek, som  kan føre deg inn på ville veier. Jeg snakker litt av erfaring…. Jeg var litt her ifjor, da jeg satset alt på å holde vekta mi. Det er ikke lurt, plutselig så er du fanget i en evig runddans. Hvor du spiser en periode sunt og en annen usunt! Så blir det veldig rotete, og du strever mer enn nødvendig med å holde hodet over vannet… Du må gjerne skeie ut litt, men gjør det til en helg av og til, spesielle anledninger og ikke begynn med midt i uka kos. Den største faren er jo at man faller helt av, plutselig er alle kiloene på plass igjen. Det skjer fortere enn man tror, det er helt skremmende!
  • Ikke dropp veiinga! Vekta kan være litt misvisende, men for en person med vektproblemer er den alikevel en viktig pekepinn. Den dagen man ser vekta går smålig oppover, må man for all del ikke slutte å veie seg. Det kan være en stor tabbe, og føre til selvfornektelse. Det vil si at man tror at alt går så fint, bare man slipper å se tallet på vekta. Ute av øyet, ute av sinn. Det er jo ikke så enkelt… små vektsvinginger på 1-5 kilo opp/ned, er helt normalt. Når vekta sniker seg opp mot 6-7-8 kilo i pluss, bør imidlertidig varsellampen lyse oransje. Det er et tegn på at du faktisk er på vei i den gale retningen igjen, men det positive er at tar du tak med en gang er det lett å rette opp. Har vekta passert 10-15 kg pluss, bør iallefall varsellampen lyse rødt og du må få grep før det er «for seint». Det er mye jobb, og man må følge med konstant. Det er hverdagen for personer, som har lett for å legge på seg. Desverre er vi som før har vært kraftig overvektige, mere disponert for å legge på oss igjen også. Så følg med på vekta, ikke drit fullstendig i den. Trener du styrke, må du gjerne følge med på målebånd i tillegg!! Målebånd er forresten greit å bruke uansett, så har du helgardert deg 😉
  • Tenk positive tanker! Ikke begynn å tenk på all den «gode» maten du går glipp av, tenk på hvor bra du har det nå. Tenk på all den gode maten du faktisk kan spise, og tenk på hvordan kroppen din føles. Om du tenker tilbake på ditt liv før, når maten du spiste var full av sukker og dritt. Husker du kanskje også hvor dårlig du følte deg, hvor tung du var i kroppen og hvor dårlig humør du ofte var i? Å begynne å savne maten man spiste før er ikke lurt, da er kanskje veien kort til å innføre litt og litt av det man spiste før. Til slutt har du klart å sabotere alle de nye vanene dine, og du er på kjøret igjen. Det er mye smartere å heller planlegge en utskeielse av og til, hvor du spiser noe du har spesielt lyst på. Spis det, kom over det og fortsett som før. Dette er ikke skadelig på noen måte, det blir først skadelig når man gjør det for ofte. Tenk også litt på hvordan helheten er, helheten skal være sunn totalt sett. Så spiser du sunt 80-90% av tiden, er det veldig veldig bra! 🙂

Håper dette kan inspirere litt til hvordan man kan holde vekten, uten å havne på kjøret igjen. Alt bunner egentlig ned til at man nesten må gå ned i vekt med en ny livsstil, en livsstil du kan holde på for resten av livet ditt. Du bør derfor velge en livsstil som passer for deg, og som gir deg de resultatene du har lyst på. Ikke vær for kravstor når det kommer til vekttapet, halv kilo i uken er kanonbra! Ting tar tid, og når du har endret livsstil så har du jo i prinsippet veldig god tid. Alle små endringer på veien, er fantastiske i seg selv. Det er heller ikke bare vekta som spiller inn på god helse, spiser man sunt og trener. Da har man kommet langt, og vekta vil som regel komme etter 🙂

DSC_0261

Kos deg med litt god dessert av og til i helgene, det kan være nok til å slippe suget etter annet søtt med sukker. Når du skal holde vekta, gjør det ingen verdens ting om du spiser dessert lørdag og søndag ❤ Denne desserten finner dere oppskrift på HER

Det er en deilig ostefromasj med sitrus, og jordbærsaus!

Jeg tror nøkkelen til at flere skal klare å holde vekta nede, er at man tenker langsiktig. At man nettopp tenker livsstil, og mindre slanking når man holder på. Det hjelper ikke det spøtt å slanke seg, om man ikke klarer å holde vekta der. Det er nesten mere skadelig å være jojo-slanker, enn å være stor. Dropp de ekstreme slankekurene, kjør livsstil og få et nytt liv ❤

Dette innlegget ble publisert i Tips for overvektsproblemer! og merket med , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s