Utseende eller helse?

De aller fleste tenker mest på sitt eget utseende, når de har lyst til å gå ned i vekt. Utgangspunktet for de fleste er faktisk at de er svært misfornøyd med seg selv, liker ikke det de ser i speilet og dermed tar de avgjørelsen om å slanke seg. Jeg kunne imidlertidig ønske at flere fokuserte på nettopp egen helse, ikke bare på utseende. I mine 31 leveår, har jeg forsøkt å gå ned i vekt mange ganger. Forsøkt å få bukt med egne vektproblemer, men absolutt alle forsøk (unntatt mitt siste) har vært drevet av at jeg ikke likte meg selv. Drivkraften var mitt eget utseende, og at jeg ikke likte meg selv i det hele tatt. Jeg har vel egentlig hatt et trøblete forhold til min egen kropp siden jeg var 7-8 år. Det høres helt sykt ut, men det er desverre sannheten.

Det er litt ekkelt å tenke på, at jeg har brukt store deler av mitt liv på å føle meg mindreverdig. Bare fordi jeg alltid har vært kraftig, og hatt noen kilo ekstra. Hjelper såklart ikke på at andre har fortalt meg siden den gang, at jeg var for stor. Poenget er at det er noe som betyr uendelig mye mere enn utseende, og det er en bra helse. Det er kanskje heller ikke så rart at man drives av kroppspresset, som stadig blir større. Men tror mange har godt av å tenke litt større, enn bare hvordan kroppen ser ut utenpå. Minst like viktig, og egentlig enda viktigere, er det hvordan den er inni.

Høsten 2010 nådde jeg mitt bunnpunkt, jeg hadde prøvd så mange ganger. Jeg fant jo ut at her måtte jeg virkelig gå inn i meg selv, og finne den store feilen. Jeg ville jo ikke være så stor, jeg ville fungere bedre i hverdagen og få det bedre. Jeg bestemte meg fort for at januar 2011 var det riktige start tidspunktet for min reise, fant nemlig ut at jeg trengte de 2-3 mnd. til å jobbe med meg selv. Jeg fant jo mine største feil ganske fort…

 • Jeg hadde alltid for dårlig tid når jeg skulle gå ned i vekt. Ønsket alltid at alt skulle skje «over natten», er jo ikke sånn det funker.
 • Jeg hadde alltid fokusert på strenge slankekurer, igjen for å få det til å gå raskt.
 • Jeg hadde alltid fokusert på det negative ved meg selv, straffet meg selv ned i vekt.
 • Hadde aldri tenkt langsiktig, og planlagt langt frem i tid/ for resten av livet.

Dette er alle grove feil, og jeg tror og mener at mange feiler nettopp pga dette. For å ta et eksempel så er det ikke lurt å starte med lavkarbo, om man bare har planer om å bruke det som en slankekur. Da går du ned i vekt, så går du opp igjen når du faller tilbake i ditt gamle mønster. Ikke fall for fristelsen og tenk at du skal spise sunt høykarbo, har du et vektproblem og problemer med søtsug. Kan jeg nesten garantere deg at du vil falle sakte men sikkert tilbake i gamle vaner, uansett hvor sunn du prøver å være etter endt lavkarbo. Har du et sånt syn på lavkarbo, kan du like godt prøve å gå ned i vekt med høy karb og lite fett fra starten av. For å se om du trives med det, om du går ned og om du klarer det for resten av ditt liv. Alt dette må du vurdere, mens du prøver. Det er aldri, jeg gjentar aldri lurt å gjøre noe for en kort periode, for å tenke at du skal gjøre noe annet etterpå. Det er sjeldent noe godt poeng i det, velg din måte og hold deg til det!

Jeg mener det er avgjørende å tenke på helse når man gjør en endring, ikke bare på sitt eget utseende. Hvor vakker man er, avhenger ikke av hvor slank man er. Det kan være vanskelig å se selv, ikke minst å forstå. Jeg tror på at man må like seg selv, for å lykkes med noe. Jeg jobbet derfor med å putte nye tanker inni hodet mitt, høsten 2010!

 • Du er god nok, du er fin nok og dette kan du klare.
 • Du må bare ta den tiden du trenger, dette er ikke et kappløp.
 • Du får mye bedre helse ved å gå ned i vekt, helsa er tross alt viktigst.
 • Fokuser på de tingene du faktisk liker ved deg selv.
 • Ikke snakk nedlatende om deg selv, men bygg deg selv opp.
 • Fokuser på det du klarer bra med endringen, ikke fokuser på eventuelle feil som blir gjort i starten.
 • Dette er en livsstil for livstid, ikke en slankekur.

Å starte en livsstilsendring på negativt grunnlag, at du ikke liker deg selv eller annet. Det er ikke særlig oppløftende… Når man skal gjøre en varig endring, må man nesten være positiv. Ikke tenke negative tanker om hvor fæl man er, hvor mye man skal straffe seg selv, alt man vil savne av mat osv. Det er viktig å løfte hodet, starte på nytt og tenke at dette blir ditt nye liv.

De fleste av oss tenker på utseende, meg inkludert. Men det bør absolutt ikke være den eneste drivkraften, det er flere ting som betyr noe her i verden. Som det jeg allerede har nevnt nå, helse. Det å ha en god helse, fører jo igjen til at man stråler mere, orker mere, trives bedre og har en bedre livskvalitet. Så nøkkelen til bedre selvtillit, sitter jo egentlig i god helse. God helse får man ved å ikke minst spise sunt, og legger man på litt trening i tillegg har man kommet langt. For øvrig virker det som om 90% trener utelukkende for utseende også, og ikke så mye for helse. Det er om å gjøre å få den største rumpa og den smaleste midja, helse kommer langt bak i rekka…

Ingrid 2008

DSC_0268 (2)

Det er jo ingen tvil om at jeg har forandret utseende en god del siden januar 2011, det er jeg klar over. Alikevel tror jeg hovedgrunnen til det er nettopp bedre helse 🙂 Vekttap har en del å si for utseende, det er helt greit. Men jeg synest alikevel ikke at det slår følelsen man får av bedre helse, mere funksjonell hverdag og de andre små tingene i hverdagslivet. Når man tørr å tenke langsiktig og åpner seg selv for å tenke livsstilsendring, istedenfor kortvarig slankekur. Da er mye gjort, det er aldri lurt å konsentrere alt om en kort periode. Det hjelper ikke på lang sikt! Og for å gjøre det klinkende klart, du er vakker både og etterpå! ❤

Tenk positivt, og positive ting vil komme til deg

 

Dette innlegget ble publisert i Følelser og tanker i forbindelse med stort vekttap!, Lavkarbo kaker!. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s