Hvorfor alltid lavkarbo?

Dette slår bare aldri feil, bestandig når noen skal rase ut mot tullete og ensformige dietter, kortsiktig tenking og qiuck fix. Ja, da er lavkarbo det første som trekkes frem i negativ retning. Dette irriterer meg grenseløst, fordi dette ikke har noe med lavkarbo å gjøre. Vi har mange forskjellige meninger om hva et sunt kosthold er, og jeg kan  respektere det. Jeg hyler ikke ut mot dem som spiser norsk tradisjonskost, at det bare er tull og tøys. At det er ensformig osv. Jeg ser ingen poenger i å «disse» hvordan andre lever, trives dem med det og er sunne og friske. Ja, da får det være opp til dem.

For øvrig så er det mange av oss som ikke holder oss friske, sunne og raske med et karborikt kosthold. Lavkarbo er en livsstil som mange har trykket til sitt hjerte, og jeg skal ikke engang begynne på å skrive hvor mye det har gjort for meg. For det hadde blitt et meget langt innlegg… Men at lavkarbo er en livsstil, et langsiktig kosthold og at det er sunt og variert. Ja, det er iallefall sikkert.

Idag kom jeg over en uttalelse fra langrenns løperen, Astrid Uhrenholdt Jacobsen. Som uttaler til nettavisen: «Jeg blir gal av sånne trender!» (Link til artikkel)

Nå kan det ikke vites om det er hun eller journalisten, som følte for å trekke frem lavkarbo som noe høyst negativt. Men det var slett ikke sjokkerende at ordet lavkarbo, var noe av det første som ble nevnt i negativ forstand.

Det blir blant annet snakket om at slike dietter er så lite varierende, og de lover folk drømmekroppen i en fart. Lavkarbo er slettes ikke noen quick fix, det er en livsstil. Det er ikke sånn at bare man spiser lavkarbo, så blir man slank i rekordfart. For de fleste tar det tid, men minst like viktig for oss som lever lavkarbo. Er den fantastiske helsefordelen vi opplever, jeg har kommet meg ut av «brød-tåka» for å si det sånn. Jeg har aldri spist så variert før, jeg har heller aldri spist så mye grønnsaker før. Da jeg levde på norsk tradisjonsmat, spiste jeg svært lite variert.

Om man skal se på hva den typiske norske kosten består av, så er det i all hovedsak brød og karbohydrater. Klart jeg vet at ikke alle spiser like mye brød, men om man ser på det som er mest vanlig, er det noe sånt!

 • Frokost: brød med pålegg
 • Lunch: brød med pålegg
 • Middag:  dette varierer vel i det fleste hjem, men karbotilbehør i form av potet, ris eller pasta er jo rimelig standard i norsk kost
 • Kvelds: Brød med pålegg

Jeg er så uvinnelig glad jeg kom meg ut av den «brød-tåka», det kan da umulig være bra med så mye brød i kosten. Er det noe som er ensformig, så må det jo være det der…. Om folk føler seg friske, raske og ikke har noen problemer. Så vær så god, flott det 🙂 Men så mange karbohydrater som det er i det vanlige norske kostholdet, skaper faktisk problemer for mange. Nordmenn blir feitere og feitere…

Da kan man tenke at det har en sammenheng med inntak og aktivitet, joda. Det er jo en sammenheng her… Men alikevel, så mange karbohydrater som mange spiser, må man nesten være toppidrettsutøver for å tåle.

Så hva da når man opplever en annen livsstil, en livsstil som gjør oss friskere og slankere. Jo, da er det feil, for det strider jo mot norsk tradisjonskost! Da jeg endelig kom meg ut av brødsaksa, begynte ting å skje for meg. Jeg har fått et helt nytt liv, det er ingen tvil om det. Jeg vil også si at jeg aldri har hatt stillesittende arbeid, jeg har aldri vært en person som har ligget på sofaen hele dagen. Jeg var faktisk ganske aktiv, selv når vektnåla bikka 140 kg. Jeg jobba ofte full stilling, gikk og bevegde meg hele arbeidsdagen. Men alikevel tålte jeg ikke en karborik kost!

Jeg tror desverre det fremdeles (etter alle disse åra), er fullstendig mangel på kunnskap om hva lavkarbo er. Slik media fremstiller det, er det mye fett og lite annet. Man ser sjeldent bilde av grønnsaker, når media fremstiller lavkarbo. Det er stort sett en stor smørklatt, og stekt egg med bacon. Er det rart lavkarbo blir sett på som noe ensformig, og kortsiktig? Media har så til de grader tørka dritt utover ordet lavkarbo, og fått det til å fremstå som noe helt annet enn hva det er. Når folk da blindt stoler på media (noe de fleste burde forstå at ikke går an), så er det ikke rart folk blir negative og skremte!

Husker for noen år tilbake når VG gikk ut med en kraftig salve om lavkarbo, hvor forferdelig det var for hjertet med alt dette fettet. Helt grusomt, og alarmen burde ringe hos de fleste… VG hadde selv tatt seg friheten til å nevne opp hjertegod mat, i margen på siden. Jeg holdt på å ramle av stolen av latter, da 95% av alle matvarene de hadde ramset opp er fullt akseptert på lavkarbo. Matvarer de fleste spiser på lavkarbo! 😀 Jeg finner ikke denne artikkelen igjen, men tror den ble skrevet i 2011 eller 2012. Matvarer de hadde fremmet som gode var blant annet:

 • Frø og kjerner
 • bær
 • grønnsaker
 • feit fisk
 • nøtter

Og det var enda flere, men jeg husker ikke nå. Men det eneste jeg husker at jeg fant på lista som ikke passet inn på lavkarbo, var grovbrød.

Norsk tradisjonelt grovbrød er egentlig ikke så veldig grovt spørr du meg, takke meg til et ordentlig grovt lavkarbo brød isåfall. Laget av frø og kjerner 😉 Det er grovt det, og slår grovheten på ethvert tradisjonelt «grovbrød».

Det er så mye uvitenhet ute å går, at jeg blir trist innvendig. Men så må vi vel kanskje bare finne oss i det da, lavkarbo blir nok aldri fullt akseptert som en fullverdig livsstil. Den sitter langt inne…

For ordens skyld, hva er lavkarbo? Ta en titt på denne FAQ siden min 😉

Dette innlegget ble publisert i Hverdagsprat!. Bokmerk permalenken.

6 svar til Hvorfor alltid lavkarbo?

 1. siri sier:

  Jeg har forlengst sluttet å si at jeg spiser lavkarbo. Gidder ikke alle kommentarer og drit folk lirer av seg fordi de har lest en overskrift i VG. Tror vi er ganske mange «skap-lavkarboere», har oppdaget endel av oss på jobb 😉

  Min søster er åpen om sitt lavkarbokosthold og hun får stadig kommentarer om at lavkarbo er jo så ensidig osv osv, og det fra de som sitter med brødskiver med brunost til lunsj hver eneste dag..

  • Lavkarbotips sier:

   Jeg gidder iallefall ikke skjule at jeg spiser lavkarbo, tror vi er «avhengig» av at noen «står frem». Ellers kommer vi vel ingen vei, tenker jeg 🙂 Men skjønner alikevel hva du mener, man slipper unna mange kommentarer om man «skjuler» det!

   Men er jo komisk da, når kommentarer kommer fra andre som har null variasjon 😉

 2. siri sier:

  Skjuler det vel ikke direkte, men går ikke rundt og informerer om det 😉 Før følte jeg ofte jeg måtte forklare hvorfor jeg ikke spiser brød osv, nå gidder jeg ikke det. Hvis noen spør sier jeg at jeg får vondt i magen av brød, noe som er helt sant og 😉
  Er egentlig enig i at vi heller bør være åpen om det, men jeg er en sånn person som fort blir veldig engasjert og provosert av uvitenheten rundt emnet og da er det lettere å bare unngå hele temaet.

 3. Su sier:

  Jeg spiser karboredusert, men det går jeg ikke ut med jeg heller. Med mindre det blir slikt som nå. Jeg får også høre ofte at man ikke kan drive tung trening dersom man har lite karber i kostholdet. Det er tull og vas! Jeg trenger 5 ganger i uken, tung styrke og kondisjon, presterer som bare det!

  Jeg forteller ikke heller lenger om kostholdet mitt, jeg sier jeg ikke tåler mel.. 😛 Så kan de si hva de vil
  Av og til glipper jeg litt og må ut og si at karboredusert ikke er en diett, eller at jeg «er på» noe.. Dette er min livsstil og mitt kosthold tl den dagen de må begrave meg.
  Vektreduksjonen var en positiv bivirkning, for min del er totalt fravær av tung migrene den beste seieren med denne måten å leve på!

  JEg følger ingen trend. Piss meg i øret….

  • Lavkarbotips sier:

   Er så synd det skal være sånn! Jeg kjenner meg også fullt igjen i din erfaring med trening, trener VELDIG bra med lavkarbo jeg 🙂 Fungerer uten tvil veldig bra. Er så synd samtidig, at så mange føler det er best å ikke snakke høyt om det. Selv om jeg forstår, er best å slippe alt pisset som kommer 😀

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s