Nytelser!

Nytelser kan være så mangt, det ikke innebære godteri, eller søte ting. Hodet mitt er totalt på plass om dagen, og jeg merker enorm forskjell på mitt søtsug. Da jeg spiste 50-70 gram karbo om dagen, klarte jeg ikke holde meg unna mørk sjokolade og søte lavkarbo ting. Det var knapt jeg klarte å holde meg unna høykarb godis…

Når jeg nå har kutta tvert ned til ketose, er alt annerledes. Gud hvor deilig det føles, det føles helt fantastisk! Den første uka, satt nok søtauget litt i. Men med en gang jeg kom i ketose var det vendt om, og det har gått som en lek. Jeg kjenner veldig igjen den gode følelsen, fra mine to første år med vekttap. Følelsen av full kontroll, ro i kroppen og harmoni.

Eneste som er annerledes nå, er at jeg faktisk må telle kalorier for å holde kontroll. Må jo gå ned i vekt, og jeg er pent nødt til å bry meg om kalorier også. Ikke bare at jeg holder meg nede på ca. 15 gram karbo. Er liten vits for meg å holde meg så lavt på karbo, om jeg gir beng i kalori inntaket mitt. Da går jeg ikke ned, been there, done that 😉

image

Nytelse for meg nå kan like greit være en kopp morgenkaffe 🙂 Nytelse er å spise noe ordentlig mat, som metter meg lenge. Nytelse er også å kjenne at kroppen føles lettere, at jeg har det bedre med meg selv. At kroppen min er skapt for lavkarbo er det liten tvil om for meg, men det har nok med mine diagnoser å gjøre. FM og PCOS, begge diagnosene kan bedres ved lavkarbo kosthold.

Nå har ikke min PCOS blitt noe bedre, enda. Men håpet er jo fremdeles der, og jeg gir meg ikke. Når det kommer til FM har jeg vesentlig mindre smerter på lavkarbo, enn karborik kost. For å oppnå bedring, må man slett ikke i ketose. Det kan være nok å kutte vanlige brød, potet, ris, pasta, hvetemel og sukker 😉 Jeg bruker egentlig primært ketose nå, for å prøve å få et lett vekttap. Med lett mener jeg minst mulig sug etter alt mulig, jo mindre jeg har lyst på, jo lettere er det jo å gå kontrollert ned i vekt 🙂

Jeg kan avsløre at jeg allerede har gått ned, men jeg venter litt av før jeg tar en ordentlig oppdatering på den fronten.

Jeg har fått noen spørsmål, om hva mitt kalori inntak skal være på. Jeg kan godt svare på det, men jeg oppfordrer ingen til å følge mitt opplegg slavisk. Det funker ikke sånn! Hver enkelt finne ut av sitt behov, ut ifra vekt, høyde og aktivitetsnivå! Letteste måte å finne ut av dette er å laste ned for eks. Lifesum appen til mobilen, der legger dere inn info om dere selv. Registrerer hvor stort vekttap dere ønsker pr. uke osv. Så regner appen ut for DEG hvor akkurat DU bør ligge, for å nå dine mål!

Jeg har gjort dette, og for å ha et vekttap på ca 0.7 kg i uken, skal jeg ligge på 1600 kcal for dagen. Det er ikke alltid jeg når opp på det nivået, men det er en annnen sak. Dette er ut ifra min vekt, og at jeg er lite aktiv om dagen. Nå skal jeg begynne å prøve å trene igjen, så da trenger jeg gjerne mere igjen. Jeg anbefaler ingen å ønske å gå mere ned enn max 1 kilo i uka. Egentlig er 0,5 kg i uka perfekt, jeg forventer ikke at jeg går ned 0,7 kg hver uke.

Jeg har satt det sånn, for å ha en god margin. Hadde jeg satt målet på 0.5 kg, hadde det vært «kjipt» å komme over og ende opp med veldig lite vekttap. Nå høres jeg kanskje veldig dramatisk og opphengt ut i vekttap, og ja, det kan jeg innrømme at jeg er også. Men det er det som skjer, når man har et press på seg! Jeg har ikke valgt dette vekttapet selv, det er leger som har sittet og bestemt at jeg må. For at jeg skal få et nytt IVF forsøk, er det et krav de har satt.

Så vil vi ha flere forsøk, ja da er det ingen vei utenom. Samtidig så må jeg si at jeg nå trives mere med tanken på å gå ned, det føles i grunnen riktig for meg også. Kroppen min har slett ikke vondt av det, og jeg kommer kanskje til å få det enda bedre 🙂 Jeg tror den store utfordringen kommer når jeg har nådd målet, og vende kroppen til at den skal holde seg der. Så lavt på vekta som jeg skal nå, har jeg ikke vært siden barneskolen eller ungdomsskolen tror jeg… Det å faktisk holde vekta der, kommer til å kreve en god dose selvdisiplin.

Jeg er forberedt på at det kommer til å bli svært vanskelig, så får jeg bare legge slagplan for det. Tror det er godt for motivasjonen at jeg har hatt en lengre periode nå, hvor vekttap ikke har vært noe stort fokus. Jeg har hatt stort fokus i år på helse egentlig, trening og sånne ting. Føles rart og igjen fokusere på å gå ned i kilo, mer enn å komme i bra fysisk form. Men sånn er det nå, blir kanskje enda lettere å trene når de kiloene er borte også. Selv om jeg føler det har gått helt brillefint, sånn jeg er nå også.

Jeg kan iallefall konstatere at det finnes mange flere nytelser, enn å måtte spise noe søtt. På fredag kjøpte jeg for eks. en pepsi max på butikken, etter flere dager med kun sitronvann. Fy flate hvor søt den var, var ikke god engang… lengta etter sitronvannet hjemme med en gang. Igår hadde jeg innvilga meg atkins caramel mousse bar, var ikke såååå god akkurat. Mest kvalmende søt…
Så har jeg kanskje oppnådd den ultimate nytelsen, og ikke være avhengig av noe søtt 😉

Dette innlegget ble publisert i Tips for overvektsproblemer!. Bokmerk permalenken.

2 svar til Nytelser!

  1. Stine sier:

    Heier på deg:)
    Prøver selv å komme i ketose nå, må innom her å få motivasjon 🙂 Prøve å holde ut hode smertene i starten, for kroppen liker det…

    • Lavkarbotips sier:

      Om du spiser lite salt, kan du prøve å øke litt på saltet nå i starten. Høres kanskje helt feil ut, men det kan være saltbalansen i kroppen. I starten skiller nemlig kroppen ut mye salter, og vann. Så litt ekstra salt kan kanskje hjelpe 😉 Ellers så er det jo normalt med hodepine i starten, så er bare å holde ut 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s