Du spiser så lite!

Beklager, men jeg føler jeg vie et eget innlegg til dette her nå. Når jeg legger ut ukesmenyer på søndager, hvilket jeg har lyst til å fortsette med….. får jeg mange henvendelser på at jeg spiser for lite. Ikke bare på kommentarer på facebook og bloggen, men også til tider private henvendelser. Nå må jeg bare skrive om dette, for jeg føler det trengs oppklaring rundt dette. Om det fortsetter med massive henvendelser hver søndag på mitt matinntak, da tror jeg ikke at jeg orker legge ut flere ukesmenyer. Beklager, men det blir for slitsomt i lengden å høre at jeg spiser for lite, når jeg helt klart ikke gjør det.

Jeg forstår at det kan virke sånn for noen, jeg er ikke ute etter å kjefte mot dere. Men nå tar jeg temaet opp her, håper det blir lest og forstått slik at jeg slipper mere av dette. Det blir slitsomt for meg å drive å svare/forsvare meg om igjen og om igjen, så da er det enklest på denne måten.

Jeg skal nå ned i vekt, 10 kg til sammen! For at jeg skal gå ned i vekt, kan ikke jeg spise ubegrenset mengde med kalorier for dagen. Det er noe som sier seg selv, og jeg har ikke bøttevis å ta av lenger heller. Jo mindre man blir, jo mindre er kaloribehovet. Dette er logisk, og jeg har kontroll. Jeg sulter meg ikke, jeg spiser det kroppen min trenger av energi! For å finne ut hva jeg trenger av kalori inntak (for å gå ned rundt 0,7 kg i uka), har jeg lasta ned appen til Lifesum!

Denne appen kan lastes ned til mobilen, gratis. Skal man derimot oppgradere den, koster det litt penger. Jeg bruker forløpig gratis versjonen, men tenker om jeg mulig skal oppgradere den. Da kan man legge til flere oppskrifter, lagre mat for flere dager frem i tid osv. Ellers så funker gratis versjonen veldig bra den også! Du legger inn informasjon om deg selv, lagrer høyde, vekt, aktivitetsnivå (i innstillinger). Appen regner da ut hvor mange kalorier du skal ha, for å gå ned ønskede mengde vekt i uka. Ønsket vekttap i uka, stiller du også inn i appens innstillinger. Appen finner du til mobil ved å gå på play-butikken, søk etter «Lifesum» og last ned.

For noen er det svært stressende å drive å loggføre inntak, noen mener det er unødvendig på lavkarbo. Det var fullstendig unødvendig for meg når jeg var kjempestor, da raste jeg ned uansett. Trengte ikke loggføre en dritt, bare spiste lavkarbo mat så var det godt nok. Det kan jeg ikke nå lenger, og for meg er ikke dette noe stress. Maten ligger lagret som jeg bruker å spise, bare å plotte det inn. Jeg får oversikten, og trives med å vite. Samtidig som jeg ser at den store skvetten med fløte i kaffen, kan vippe meg lett over dagsbehovet mitt. Så jeg bruker ikke kremfløte i kaffen, av den grunn. Bruker heller en skvett h-melk, og det går fint.

Dagsbehovet mitt for kcalorier (når jeg skal ned i vekt) er 1600 kcalorier, dette er ut ifra at jeg er lite aktiv nå. Nå øker aktivitetsnivået mitt litt etter litt, og da øker jo også behovet noe. Så da må jeg tilpasse…. Jeg er fremdeles ganske stillesittende, siden jeg har slitt med sterke smerter osv. Men nå begynner jeg å bli veldig bra, så da øker jeg mer og mer 🙂 Uansett så er dagsbehovet mitt rundt 1600 kcal, og jeg prøver å følge det.

Så kommer det mange kommentarer og meldinger da, på at jeg spiser for lite. Hvordan kan andre vite det egentlig? Den største grunnen for at det blir antatt, er pga mengden måltid. Det blir reagert på at jeg kun spiser 2 måltider enkelte dager, og det høres lite ut. Jeg forstår tanken, at det høres lite ut. Men kcalorimengden i måltidet vet dere ikke, og det er her jeg skal gjøre mine poenger. Jeg spiser ketosemat nå, ketosemat er svært næringstett mat!

Instagram media by lavkarbotips - Ostebolle med egg og bacon på, yummi ♥♥♥ #ned10kg #teamlavkarbotips #lavkarboimitthjerte #lavkarbo #lowcarb #lchf #ketose

Ta denne ostebollen her, med egg og bacon på. Denne her inneholder kalorier på tett oppunder 600 kcal. Over 600 kcal når jeg har hatt h-melk i kaffen min…. Her er altså en ostebolle, et stekt egg i smør, smør på ostebollen og 50 gram bacon. Hva hadde da skjedd om jeg skulle spise to sånne prosjoner for eks. ? Jo, jeg hadde lett kommet opp på 1200 kcal til bare frokosten alene, høres det fornuftig ut? Jeg synes absolutt ikke det, da hadde jeg hatt en svært mager middag jeg kunne spise senere på dagen. Eller eventuelt enda «verre», jeg hadde kjørt på som vanlig til middag med rundt 800 kcal og jeg hadde kommet godt over mitt dagsbehov for å gå ned i vekt.

På streng LCHF er det helt vanlig å bare spise 2 måltider for dag, trives man med det og får i seg nok kcalorier til de to måltidene. Da klarer kroppen seg bra, og har energi å ta av hele tiden. Dette er svært fettrik kost, og en måte å spise på som er helt annerledes enn karborik kost. Det går ikke an å sammenligne med karborikt kosthold, hvor blodsukkeret svinger hele tiden og man føler man MÅ ha minst 4 måltider. Når jeg spiser generell lavkarbo 50-70 gram karbo for dag, da må jeg ha minst tre måltider. Men da spiser jeg mindre fett igjen,  så det blir også annerledes. Håper dette gir mening for dere, og at jeg kan bli kvitt stempelet om at jeg spiser for lite. Jeg gjør ikke det, jeg får i meg det jeg trenger. Samtidig skal jeg ned i vekt, og jeg må følge med på matmengde skal jeg lykkes.

Det er ikke sånn at jeg er gnien på maten, for å prøve å sulte meg ned i vekt. Jeg går sjeldent sulten, når jeg etter en god del timer kjenner sulten komme. Da spiser jeg, og jeg spiser rikelig. Frokostene mine ligger i snitt på 600 kcal, middagene i snitt på 8-900 kcal. Blir det mindre kalorier på middagen (spørs hvor raus jeg er med kremfløte ol.) så tar jeg såklart et lunch eller kveldsmåltid, ut ifra hvordan jeg har planlagt dagen. Spiser jeg en nakkekotelett for eks. med soppsaus med 1 dl kremfløte, da kommer den tallerken på tett oppunder 1000 kcal. Det er næringstett, det er det som er.  Jeg kommer meg alltid opp på 1400 kcal som et minimum, så alt mellom 1400-1600 kcal er jeg fornøyd med.

Nå skal jeg snart på Muritunet på rehabilitering, og der blir det nok masse aktivitet og trening. Såklart må jeg øke inntaket mitt etter det, og kommer nok til å bli mere sulten også da. Man merker på kroppen når den trenger mere mat, og man må ikke nekte seg å spise om man er sulten.

Nå må for øvrig ikke alle tro at de også bare skal ha 1600 kcal for dagen….. det blir jo feil! Nettopp av de grunnene jeg har nevnt lengre oppe… Kaloribehovet finner man ut ved å registrere vekt, høyde, aktivitetsnivå og ønsket ukentlig vekttap. Dette gjør du for eks. i appen til Lifesum!

Så tenker kanskje noen, at det var da fælt til mas om kalorier, trodde ikke man trengte å telle kalorier på lavkarbo….. Jo, jeg trenger det, nå. Trengte ikke det før når jeg var svært alvorlig overvektig. Det blir tøffere å gå ned i vekt, jo lenger ned man kommer. Da krever det iallefall for min del mere oversikt, og høyere innsats. Samtidig vet jeg om flere som har gått ned til normalvekt, uten å telle en eneste kcalori på veien. Men dette er forskjellig, jeg må det. Det er også mange andre som må det….. Så at man ikke trenger å bry seg om inntak og kcalorier på lavkarbo er feil i flere tilfeller, det må man finne ut selv.

DSC_0290 (2)

Denne middagen la jeg inn i Lifesum, så godt som 1000 kcal. Ikke rart jeg ikke trenger kvelds på sånne dager, sant ?

Nå håper jeg at jeg har oppklart litt rundt dette, at jeg slipper flere slike (velmente) henvendelser om at jeg spiser for lite 😉 Jeg skjønner det sikkert er godt ment, håper iallefall det. Men det er ikke tilfelle! Vil jeg nå mine mål, må jeg jo passe på kalorier inn. Med så næringstett kost som ketose kosthold faktisk er, så blir det ofte med 2 måltider og noen dager 3 (da med et mindre måltid, enten luch eller kvelds). Så kan jeg forhåpentligvis med glede legge ut ukesmenyer på søndager fremover også, uten drøssevis av henvendelser på at jeg spiser for lite.

Jeg har et mål og nå dere, som er veldig, veldig viktig for meg! Da må jeg legge ned innsatsen som trengs også. Jeg har erfaringer med at slurv med kalori inntaket, ikke betaler seg på vekta for meg. Når jeg vet dette av egen erfaring, ja da må jeg være streng. Jeg kommer ingen vei om jeg ikke gjør det jeg vet funker for meg! Samme gjelder alle andre som vet sin oppskrift, skal man høre på hva andre sier til enhver tid. Da kan det fort gå i feil retning, ta kontroll over dere selv og finn ut hva som må til for din kropp.

Jeg er altså ikke sur på noen, jeg følte for å ta en ordentlig oppklaring i håp om å slippe mere av det der. Dere forstår kanskje at det kan være litt slitsomt å få mange henvendelser, som peker mot at jeg spiser for lite og «sulter» meg selv. Sikkert godt ment ja, men det stemmer ikke. Det håper jeg nå at jeg har fått frem, og forklart grundig 😉

Håper alle får en fantastisk dag!

Dette innlegget ble publisert i Min reise ned 10 kg til! og merket med , . Bokmerk permalenken.

13 svar til Du spiser så lite!

 1. Therese sier:

  Du e kjempe flink!! Og æ sett stor pris på at du tar dæ tid å skrive loggen din!! Æ heie på dæ!! Og vi e forskjellige alle sammen!! Så man må finne sin egen sti og ka som fungerer for hvert enkelte!!

  • Lavkarbotips sier:

   Takker 🙂 Et av poengene med dette innlegget er alikevel at jeg IKKE spiser for lite 🙂 Jeg følger mitt kaloribehov for å gå ned i vekt, selv om det innebærer bare to måltider enkelte dager 😉

 2. Er du i ketose og følger kroppens egne signaler, så er dette helt passe mat. Er i samme tralten som deg, og spiser nesten det samme.. Men vet som deg at man holder seg mett LENGE på denne maten 🙂

 3. Marthe sier:

  Lifesum er basert på at du spiser mat med en næringssammensetning som er helt annerledes enn du har når du spiser lavkarbomat. Ellers er det sikkert en fin mengde kalorier daglig. Og ingen andre har vel noe med hvordan du velger å nå dine mål. Jeg vil tro det beste når du spiser lavkarbo er å følge når kroppen sier i fra at du er sulten.

  • Lavkarbotips sier:

   Ja, men det skriver jeg at jeg gjør også. Nekter ikke kroppen min mat om jeg er sulten 🙂 Det er helt greit at den appen er basert på et annet type kosthold kanskje, MEN uansett så har kalorier noe å si på lavkarbo også. Iallefall for min kropp 🙂 Jeg har prøvd den greia med å bare spise det jeg «tror» og har ikke rikka meg på vekta, til og med opplevd å legge på meg. Selv om jeg var meget streng på karbo. Det har helt klart sammenheng med kalorier, og at jeg ikke har like mange kilo å ta av lenger. Når jeg var svært alvorlig overvektig, trengte jeg ikke bry meg det spøtt om å telle kalorier. Gikk ned uansett 🙂

   • ingrid sier:

    Det Marthe over skriver er feil. Jeg bruker selv lifesum. Her kan du til og med velge diett og få kalorifordeling tilpasset enten streng (20g) medium (50g) eler lett (100g) LCHF 🙂

   • Lavkarbotips sier:

    Joda, tror hun tenkte mest på gratis versjonen 😉 Men man kan jo gjøre om innstillingene, det har jeg gjort 🙂
    Uansett, så betyr kalori inntaket noe for meg. Lavkarbo eller ei, jeg må ha kontroll 🙂

 4. Reidun sier:

  Veldig bra skrevet:-) stol på at det du gjør er riktig for deg……..også kan andre passe på seg selv og sine behov/ønsker:-) heier på deg!!!!

 5. Stine sier:

  Life appen gullkonto har både LCHF og flere næringsfordelinger/diett. Stå på, dette har du gjort lenge! Du kjenner din kropp best. Bra innlegg 😉

 6. atennes sier:

  Er såå lei av at folk synes det er greit å hele tiden komentere andres matvaner. Jeg spiser streng lchf, og har funnet ut at det som fungerer best for meg er et stort måltid pr. dag, altså middag, og ellers to store kopper kaffe med en god skvett fløte ila dagen. Men hver dag får jeg komentarer på jobb om jeg ikke skal spise lunch… Blir så lei! Flott at du tar opp dette, stå på<3

 7. Olga sier:

  Hei
  Når jeg skal ned i vekt med lifesum kan jeg bruke dine oppskrifter..
  Forstår ikke helt appen
  Jeg legger inn dagsmenyen og holder meg innenfor det jeg trenger står d
  Men drikker en del smoothie og trodde frukt hadde mye sukker men det står perfekt på appen !!
  Blir litt forvirret 😊håper du kan svare 😊

  • Lavkarbotips sier:

   Hei 🙂 den lifesum kan være veldig forvirrende til tider, frukt er jo egentlig ikke det beste å spise på lavkarbo. Men alt avhenger av hvor strikt du ønsker å være? Hvor mange karbohydrater har du stilt lifesum inn på? 😊

 8. Zaira sier:

  Bra skrevet! Du er en inspirasjon for meg 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s