Muritunet, en kostholdsutfordring for meg!

Nå nærmer det seg jammen meg mitt opphold på Muritunet, jeg gleder meg aller mest. Men det kommer til å bli noen utfordringer for meg kostholdsmessig, det er jeg forberedt på. Jeg så mere over papirene idag, og det var et ark jeg hadde oversett. At Muritunet følger statens kostholdsråd for ernæring, ja det var jeg jo i grunnen veldig klar over. På arket stod det imidlertidig at man måtte ha attest fra lege, om man skal få spesial tilpasset kosthold under oppholdet.

DSCN3573

Jeg tok en tlf. til dem idag, for å snakke litt med dem om dette med maten. Det er jo tross alt en buffet løsning der, hvor man forsyner seg selv.

Da jeg fortalte at jeg ikke spiser brød, poteter, ris, pasta ol. kom kjapt spørsmålet om jeg hadde lege erklæring på det. Nei, det har jeg ikke. Nei, da fikk jeg ikke spesial tilpasset kosthold heller, og jeg måtte spise det de hadde. Så spurte jeg om ikke de har grønnsaker, egg, skinke og helt vanlig pålegg for eks. på frokost buffeten. Joda det hadde dem, og brød og syltetøy etc. Ok, sa jeg. Men da skal jeg nok klare meg, men jeg ser over hodet ingen grunn for å spise brød, og slik mat. Når det er mitt kosthold som holder meg friskest, og mest mulig smertefri. Åja, ja ja, var svaret jeg fikk, og velkommen skulle jeg være 😉 Jeg fikk bare ta det når jeg kom, og spise det jeg følte jeg kunne spise.

Så alt i alt gikk det jo greit, følte bare en viss motvilje mot mitt valg av kosthold. Så jeg håper inderlig at jeg slipper å bli uglesett, og kritisert for det i de ukene jeg skal være der. Helt ærlig kommer jeg ikke til å orke det… Om noen spørr hvorfor jeg spiser som jeg gjør, kommer jeg til å være ærlig å si det. Jeg gidder ikke skjule at jeg spiser lavkarbo, det blir for dumt.

DSCN3580

Jeg er ikke villig til å begynne å putte brød i kroppen i tre uker, bare for å føle at jeg passer inn! Bildet er av bakst til gubben, ikke fra bakst på Muritunet altså 😉 Regner med de kjører grovt brød der inne, men uansett er det like uaktuelt for meg å spise det. Grøvbrød eller fint brød spiller ingen rolle for min kropp, blodsukkeret skyter til himmels uansett.

Jeg får helt klart utfordringer jeg må takle der inne, jeg må tåle å skille meg ut. Jeg må gå på butikken for å sikre meg gode fettkilder (naturlige), for å ha tilgjengelig på rommet mitt. Regner med at folk kommer til å stirre om jeg tar med meg en pose med ekte majones ned i matsalen, men det er evt. noe jeg bare må tåle. Dette blir tøft, men jeg skal ikke gi etter for et evt. press. Jeg har tenkt meg å gå ned under oppholdet, og ikke opp i vekt.

Dette sier vel kanskje bare en hel del, om hvor fastspikret de norske tradisjonelle rådene for ernæring er. De sitter dypt hos de fleste, og de praktiseres jevnt over i hele helsenorge. Jeg synest det er rart at man ikke ser at nordmenn blir feitere og feitere, mens de kjører på med samme type råd. Nå sier jeg aldeles ikke at alle blir feite av karbohydrater, det blir litt feil å si på en måte. Men de som har blitt alvorlig overvektig, har ofte insulinresistens. Noe som er et resultat av for mye karbohydrater i kosten, hvorfor skal man da fortsette å gi næring til den tilstanden? Jeg fatter det bare ikke, det finnes bedre måter å spise på når man har sånne problemer.

Jeg tror for øvrig jeg blir nødt for å holde en litt lav profil ang. mitt kosthold på Muritunet, ellers risikerer jeg heftige diskusjoner i tide og utide tror jeg. Dessuten tror jeg det er en kamp, som jeg ikke kommer til å vinne uansett. Så jeg får ta det jeg føler er ok fra buffeten, spise det og ferdig med den. Men jeg er forberedt på spørsmål, både fra de som havner på mitt bord og fra leger og helsepersonell. Det får jeg bare overleve, jeg vet nå selv hva som passer meg og min kropp 🙂 Dette kan jo bli en spennende reise også, for å se hvordan de reagerer på mitt kosthold. Tro om noen kommer til å reagere, om jeg ikke snakker høyt om det? Hva tror dere?

Dette innlegget ble publisert i Min reise ned 10 kg til!. Bokmerk permalenken.

4 svar til Muritunet, en kostholdsutfordring for meg!

 1. Kristin sier:

  Hei !
  Takk for kjekk blogg 🙂 Vil bare si at det sikkert ikke blir noe stort problem om du f.eks har med deg noen hjemmelagde knekkebrød eller lavkarbobrød til Muritunet…..

  • Lavkarbotips sier:

   🙂 Tror det kommer til å gå fint jeg også 🙂 Spiser gjerne bare egg, salat, skinke og grønt med majones til frokost jeg. Og middag uten det store karbo tilbehøret. Tror jeg kommer langt med det 🙂

 2. håpefull sier:

  Jeg tror at hvis du ikke tenker over at du spiser litt annerledes så kommer kanskje ikke så mange til å merke seg det? (skriver bare «litt» annerledes fordi jeg spiser som deg selv, bare ikke så lite karbo og ikke ketogent 🙂 Og magen min har det MYE bedre uten brød, ris, pasta o.l) Bare tenk på hvor mange «rare» vaner det er ute nå, intoleranser , preferanser, kosthold osv. Jeg håper og tror (for din del) at de på Muritunet er såpass oppdatert på hva som foregår på kostfronten at lavkarbo / paleo / atkins / LCHF / osv IKKE er noe nytt for dem og at de er profesjonelle (og fleksible) nok til å respektere den enkeltes ønsker 🙂 Stå på og ikke minst : Vær stolt av deg selv og at du har kommet så utrolig langt 🙂

  • Lavkarbotips sier:

   Tusen takk 🙂

   Jeg vet de er strenge på at statens råd for ernæring SKAL følges…. men heldigvis er det ingen som kan stå å tvinge i meg brød, potet, pasta, ris osv om jeg ikke vil 🙂 Jeg kan leve med at det ikke blir helt ketogent alltid, bare jeg spiser lavkarbo og så ned mot ketogent som det går 🙂 Jeg er veldig glad det er buffet der, så får jeg håpe folk der forstår og ikke er så kritiske.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s