PCOS, overvekt og barnløshet. Er jeg god nok?

Tanken kan presse seg på hos noen og enhver, alle opplever å ikke føle seg god nok fra tid til annen. Det er jo en helt normal følelse og tanke, men den kan også ødelegge så mye om man blir fanget i den.

Da jeg fikk sjokk-beskjeden, som lyn fra klar himmel. At jeg måtte ned hele 10 kg før vi får nytt forsøk, kom slike tanker i rikt monn. Jeg var faktisk ikke god nok til å lykkes med IVF, og legene mente tydeligvis det var fordi jeg var for feit. Kall det for stor eller for feit, men i prinsippet så er jo det samme sak.

Jeg var faktisk ikke forberedt på den beskjeden, om å måtte gå ned 10 kg. Jeg hadde jo allerede fått innvilga forsøk, og var innafor BMI grensa. Jeg så faktisk ikke den beskjeden komme i det hele tatt. Det jeg tenkte på selv, om å si til dem at jeg gjerne ville ned 5-6 kg til neste forsøk. Ble omgjort til et press om å gå ned 10 kg.

To så forskjellige ting, å ta eget initiativ og å bli fortalt at dette du gjøre. Gjør du ikke det, blir det ikke noe mere… Det kan knekke hvem som helst, og jeg ble knekt i det øyeblikket. Heldigvis er jeg en person som er blitt en ekte fighter, jeg er blitt en som aldri gir opp. Jeg har gått fra å være en person som ikke orka noe, ikke trodde på noe og bare deppa. Til å bli ei sterk dame, som aldri gir opp og vet at alt er mulig!

image

Jeg har vokst utrolig mye disse årene jeg har drevet på med vektreduksjon, jeg har lært at jeg er god nok. Men tenk på de som får en sånn vond beskjed, som kanskje tror det er umulig å innfri? De som gir opp, og ikke kommer seg opp av gropa…. hadde jeg bare kunnet gitt hver og en av dem en klem, og sagt at det er mulig og du er god nok

Jeg trenger ingen råd om å gå ned i vekt, jeg vet hva jeg må gjøre for å gå ned og bli der. Men jeg tenker på dem som ikke vet, om de får samme behandling som meg ?!? Får de også bare en tlf. med et krav om vekttap, og så blir de overlatt til seg selv i ensomheten?

Jeg tror desverre det, og det skremmer meg. Gi meg gjerne beskjed om akkurat du har erfaring med dette. Det er ikke rart man føler man ikke er god nok, blir fortalt man er for feit først. For så å bli overlatt til seg selv, med beskjed om å ta kontakt igjen når jobben er gjort. Er man heldig får man en brosjyre, med råd som stammer fra staten.

Å være barnløs ufrivillig er tungt, mange av de som er ufrivillig barnløs har PCOS. Bare for å ha det sagt, de fleste med PCOS er overvektige og har insulinresistens. På «sånne som oss» er det lavkarbo som virkelig kan gjøre en positiv endring, både helsemessig og vektmessig. Jeg vet dette av personlig erfaring, ikke fordi jeg er lege. Jeg kjenner jeg gleder meg sykt mye, til jeg får utdannelsen som kostholdsveileder i boks. Slik at jeg kan hjelpe alle andre som ønsker hjelp, på en god måte.

Det er ikke tvil i mitt hjerte, om at mange PCOS pasienter går rundt fortvilet. Kanskje jenter som ikke vet at de har PCOS engang, jeg fikk ikke min diagnose før jeg var nesten 30. Jeg vet så inderlig godt hvordan det er å komme inn i den onde sirkelen, hvor overvekten/fedmen fanger deg. Når den først har fanget deg, kommer du ingen vei med det offentlige helsevesenet og hjelp for barnløsheten. De krever vekttap, og du blir i all sannsynlighet overlatt til deg selv.

Dette er så trist, forferdelig trist. Det var ingen som ga meg hjelp heller, da jeg satt med min enorme overvekt. En lege hintet frempå en gang, om at jeg var veldig stor. Men gjorde ikke noe mere enn å hinte, tror ikke legene vet hvordan de skal gripe det an. En annen ting er jo kostrådene som gis, til de med fedme og mest sannsynlig insulinresistens.

Man bør jo ikke spise det som trigger insulinet i en sånn situasjon, og hva trigger insulinet? Jo, karbohydrater i form av sukker og stivelse. Jeg mener de gamle kostrådene er høyst utdatert, og jeg er medlem i Kostreform for bedre helse. De/vi jobber for nettopp dette, og det er mulig å bli medlem HER
Det koster 350,- for et år, så det er ikke dyrt.

Det er så mange ufrivillig barnløse i dette landet, og jeg er i reell frykt for at mange som sliter med overvekt og PCOS skal gi opp. At de skal tro det ikke er håp, at det ikke er mulig og at de ikke er god nok. Det skal så lite til for å knekke et sårbart menneske…. et menneske som sliter med både overvekt og barnløshet kan oppleve en stor grad av håpløshet. Man kommer ingen vei, ikke får man barn og ikke får man hjelp pga overvekt.

For å være helt ærlig, aner jeg ikke hvordan jeg klarte dette selv. Jeg fikk ikke hjelp, jeg var overlatt til meg selv. Det eneste jeg hadde å klamre meg til, var de kostrådene som fantes. Etter utallige forsøk, ble det jo tydelig at de rådene ikke funket for meg. Lavkarbo kom inn i mitt liv, og jeg tror jeg fant det litt tilfeldig. Ved desperat søking på nettet, og jeg er ufattelig glad for det i dag.

Selv om jeg nå har enda et vektkrav på meg, som mange har ment er urimelig. Så ordner det seg for meg, jeg har blitt en kriger. En som aldri gir opp, en som tror på seg selv. Jeg turte å tenke annerledes enn staten, jeg turte å ta tak i mitt eget liv på min måte. Jeg var sterk nok, jeg var god nok og jeg gir aldri opp!! Har jeg klart å gå ned 50 kg. ja da klarer jeg 10 til 🙂

Tenk om dette innlegget kunne nå ut til flest mulig, jeg vet det er mange som føler det håpløst. PCOS er faktisk et vanlig syndrom, og det finnes håp og ting man kan gjøre. Man må bare vite hva man kan gjøre 😉 Selv om jeg ikke har klart det, så er det mange som har klart å bli gravid selv. Helt på egenhånd, ved å spise lavkarbo og gjerne ta metformin i tillegg. Det funket ikke for oss, men det finnes mange det HAR lykkes for på denne måten.

Kunnskap er en velsignelse, og man må vite hva som faktisk kan hjelpe i positiv retning. Jeg håper jeg når mitt mål til utgangen av neste år, at jeg i 2016 kan begynne å jobbe som kostholdsveileder. At jeg kan hjelpe andre, til å oppnå det jeg selv har oppnådd. Ingenting er umulig, det er bare å aldri gi opp.

Har du PCOS eller problemer med overvekt og sliter med å bli gravid?
Ta gjerne kontakt med meg, eller følg med på bloggen min. Jeg vet det føles vanskelig, men det er masse håp ❤  Er du klar for å gjøre en egeninnsats, og er villig til å tenke nytt er alt mulig 🙂 mail er lavkarboforlivet@live.no om du har private spørsmål du ikke vil stille offentlig ❤

image

Det forblir selvsagt mellom oss 🙂

Jeg har klart det, da kan du også!

Dette innlegget ble publisert i PCOS og veien mot et barn! og merket med , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s