Drit i det tyngste treningspresset!

Må si jeg blir en smule bekymret, eller irritert, alt etter som. Det er mye fokus på trening om dagen, og det er i all hovedsak positivt. At det er fokus på at vi trenger å bruke kroppen vår, det er bra. Vi er ikke laget for å sitte stille, og vi trenger å være i aktivitet.

Men så er det blitt sånn da, at man skal trene så og så hardt, man skal trene hardt eller gå hjem. Å løfte tungt, ta knebøy og markløft med tunge vekter virker som å være obligatorisk. Skal man trene intervaller, så skal man være halvdød etterpå. Man skal løpe i et (unnskyld meg) helvetes tempo, man skal iallefall ikke gå…

Vi overøses av press på treningsfronten, jeg skjønner godt at mange kan bli skremt av mindre. Da jeg la ut en video der jeg gjorde burpees for en tid tilbake, kom kommentarene raskt om min måte å gjøre det på. Det var ikke bra nok, for jeg gjorde ikke spensthopp inn og ut av knebøy posisjonen. Jeg gjorde heller ikke godt nok spensthopp opp, på slutten av burpeesen. Jeg kunne ha slutta tvert med å gjøre den øvelsen, om jeg skulle brydd meg om at noen sa jeg ikke gjorde den godt nok.

Hva hadde jeg fått ut av det ? For det første hadde jeg tapt en veldig god øvelse! For det andre finnes det mange varianter av burpees, så man kan tilpasse den sin egen form. Jeg har ikke knær eller rygg til å gjøre den tyngste varianten, og kjenner jeg blir forbanna når bedrevitere skal fortelle meg at jeg da ikke kan gjøre den…. Jeg skjønner ikke logikken med den greia der, at man skal trene hardest, eller gå hjem. Å trene hardt ser totalt forskjellig ut, fra person til person.

Skulle jeg trent ved siden av ei jente som var slankere, sterkere og ikke minst frisk, hadde det sett totalt forskjellig ut på innsatsen. Mens i prinsippet kan jeg og hun ha trent like hardt begge to, ut ifra vår egen form og helsesituasjon. Det skal være greit, og man må slutte å bry seg så mye om hva sidemannen driver med. Nå mener jeg ikke at alle de som er bedre trent og slankere enn meg er sånn, men treningspresset vi fores med skaper en misoppfatning om at alle må trene sånn og sånn, ellers kan man bare gå hjem.

Hva med å heller skape en ny qoute?

» Gjør ditt beste, og det er godt nok»

image

Tenk om jeg skulle brydd meg om hva alle andre synest om treningen min? Jeg hadde helt sikkert gitt opp for lengst… men hadde jeg tjent noe på det? Jeg hadde jo ikke det, jeg hadde gått ut med et solid tap.

Så da oppfordrer jeg alle, til å ikke bry seg om hva alle andre gjør. Graden av hva som er tungt er så forskjellig ut ifra egen situasjon! Er du veldig overvektig, kan det være mer enn tungt nok å gå en tur i moderat tempo. Det er ikke et nederlag eller lavmål å ikke klare mere, du vil klare mere etterhvert.
Man bør faktisk ikke gå rett på jogging om man er for overvektig, det kan skade mere enn det gjør godt. Snakker såklart om stor overvekt her, og ikke 10-25 kg for eks.

Vil du drive med intervall trening, må du tenke på hva form du er i ved start. Man starter ikke med å løpe i en bratt motbakke, om formen er dårlig i utgangspunktet. Det burde si seg selv, men treningspresset sier noe annet. Drit i presset og tenk fornuftig…. finner du deg en motbakke på ca 30 meter, kan du starte med å gå opp i så hurtig tempo du klarer. Gå sakte ned igjen, og ta ekstra i når du går opp igjen. Dette er mer enn tungt for en som er utrent, eller sliter på mange ekstra kilo. Formen kommer til å stige, og man klarer mere etterhvert. Start med 10-15 minutter med sånne drag, du skal ta i når du har «høytempo» oppover. Men å starte med å løpe/jogge kan for mange være for tungt.

Man må gå gradene når man begynner å trene, man kan ikke starte på samme nivå som venninna si, når hun har trent et år allerede (bare et eksempel). Jeg ble vitne til ei ung jente, som tydelig var ny med løping på mølle. Venninna var tydelig godt trent, hun hadde nok løpt en god del på mølle før. Hun hadde høyt tempo, og hadde kjempebra løpeform. Så skulle den usikre venninna prøve, som tydelig aldri hadde løpt på mølle før. Hva tror dere skjedde?
Hun spurte venninna si hva hun skulle løpe på….

Venninna sa først at hun måtte føle seg frem på tempo, men venninna var fortsatt usikker. Det endte med at venninna sa det hun løpte på, og det er her det blir feil. Ei som ikke har løpt noe særlig før, kan ikke starte på nivået til ei som har løpt mye…

Jeg håper dere forstår hvor jeg vil med dette her? Vi må slutte å høre så mye på hva vi burde og skulle gjøre….. Vi må tenke mere på hva vi selv kan, ut ifra vår egen situasjon.
Grei regel kan være….

«Tren utenfor DIN egen komfortsone, da kommer du langt»

Du kan ikke basere deg på det sidemannen gjør, det er umulig. I værste fall kan det føre til skader! Ta hensyn til egen form og helse, og husk at det alltid finnes en måte du kan gjøre ting på som ikke skader deg.

Ble så engasjert i dette her at jeg har beveget meg bort ifra et innlegg om dagen idag, viktig tema som jeg følte for å få ut 😉 Dere må gjerne spørre meg om dere lurer på noe ang trening, kan jeg ikke gi råd så gir jeg ikke råd. Jeg er ingen ekspert på trening, men kan en del alikevel. Kan ellers anbefale hjelp fra fysioterapeut, om man har skader eller er veldig usikker på hva man kan klare. For eksempel om man sliter med høy overvekt. Alle kan noe, alltid 😉

Dette innlegget ble publisert i Trening med lavkarbo!. Bokmerk permalenken.

2 svar til Drit i det tyngste treningspresset!

  1. Kjører mitt eget løp på treningstudio… Bryr meg ikke om andre.. Bruker mest aparater for beina fordi det er de som er svakest….. og ferdig med deet…..

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s