Bare spis mindre, og tren mer….

Jeg tror at flere kan kjenne seg igjen i dette, uten at jeg vet. Det handler om å ha et litt trøblete forhold til mat, sin egen kropp og egen psyke. Dette gjelder ikke bare jenter/damer, men også gutter/menn. Det er jeg sikker på!
Om man har befunnet seg i en situasjon hvor man har vært sykelig feit, er det noen ting som følger litt. Selv etter at man har gått mye ned i vekt, er det mange tanker som ikke slipper taket.

I tillegg til at mange gamle tanker ikke slipper taket, så kommer det ofte nye tanker. Jeg skal jo ikke si at alle føler det som meg, for jeg er meg. Men at man får et litt trøblete forhold til seg selv, etter så stor kroppslig forandring, er ikke rart. Jeg må innrømme at jeg blir regelrett forbanna, når jeg hører «bedrevitere» si at å slanke seg er jo bare å trene mer og spise mindre. Blir like sjokka hver gang jeg hører sånt, for så enkelt er det faktisk ikke. I teorien er det så «enkelt»  men i praksis er det mange flere faktorer inn i bildet enn endring i mat og trening. Noe sier meg at de som har disse meningene, aldri har vært i samme situasjon….

image

Nå snakker jeg om alvorlige vektproblemer, ikke noen kilo ekstra.

Når jeg bestemte meg for å ta tak, var jeg langt nede på flere måter. Jeg begynte først å jobbe med hodet mitt faktisk, og sorterte hvordan jeg tenkte. Hvilke tanker jeg hadde om vekttap, og hva som gjorde at det alltid hadde blitt feil før. Det første som slo meg var at jeg hadde vært på jakt etter en quick fix, hard innsats i en kortere periode. For så å liksom leve som jeg hadde gjort etterpå… jeg lo litt av meg selv, og skjønte jo at det aldri i livet kom til å finnest en quick fix for min massive overvekt/fedme. Jeg beveget mine tanker bort fra ekstrem slanking og over til tankene om varig livsstilsendring. Uansett så er poenget her at man kan ikke bare spise mindre og trene mer, for å få bukt med et så alvorlig problem. De som tror det, tar så feil!
Blir egentlig kvalm av sånne mennesker!

Men fordi om man lykkes med å gjøre sine endringer, både i hodet og i praksis. Kommer det mange tøffe tanker underveis… det er veldig vondt, og jeg kan fremdeles bli veldig usikker på meg selv faktisk. Det virker kanskje ikke sånn for andre, men inni meg kan det være veldig sårbart og rett og slett forbanna vanskelig.

I starten handlet det mye om hva andre tenkte om meg, og jeg var i jobb da. Jeg gjemte meg når jeg spiste maten min, ja det gjorde jeg faktisk…. jeg var livredd for hva alle andre skulle tenke, fordi jeg brukte så masse majones/fett på salaten min. Som at de skulle tenke dette for eks.

«Hvorfor spiser hun kyllingsalat MED masse fett, når hun er så jævla feit fra før. Trenger vel ikke alt det fettet, hun som har rikelig fra før av»

Ja, jeg gjemte meg i en krok for meg selv. Så jeg skulle slippe unna rare blikk, og evt. kommentarer. Ingen visste at jeg hadde endret livsstil, ingen visste at jeg var på vei mot et bedre liv. Det de visste var at jeg led av sykelig fedme, for det var tydelig for alle. Jeg visste selv at jeg hadde godt av et lchf kosthold, følte meg trygg på å spise alt fettet og kjente på kroppen at dette var bra for meg. Men jeg var forferdelig utrygg på de rundt meg, hva de skulle tenke.

Sånn er det tildels enda for meg, jeg tenker ikke lenger på at jeg spiser masse fett blant andre. Der har jeg mine resultater i ryggen, og jeg er jo ikke lenger sykelig feit. Men jeg kan faktisk, tro det eller ei, bli veldig usikker på eget «arbeid». Jeg kan fra tid til annen føle at jeg er forferdelig feit fremdeles, at jeg har lagt kjempemye på meg igjen osv. Vel, jeg veier 2-3 kg mer og det er småplukk å regne når jeg har holdt meg her siden 2012. For meg er jo det en megaseier 🙂

Av og til er jeg livredd for at andre skal «kjenne meg igjen» fra bloggen, se meg og tenke at «herregud, er hun så feit fremdeles»?
Livredd for at folk skal se bilder av meg på bloggen, og tenke at jeg ser totalt forskjellig ut i virkeligheten…. dette har jeg faktisk slitt mye med, og jeg har aldri nevnt det før i bloggen. Men jeg håper jo folk forstår at når jeg legger ut bilder av meg selv, velger jeg de som ser finest ut. Klart jeg gjør det, det skal jeg jo innrømme. Jeg tar mange bilder, og plukker ut det jeg synest ser mest presentabelt ut 🙂 Er ikke redd for å si det, for hvem gjør ikke det? Men en ting jeg aldri gjør, er å redigere meg selv «penere/slankere». Det har jeg ALDRI gjort 🙂

image

Bildet over her er det til venstre fra 2012, det til høyre er nå i 2014 (ganske nylig tatt). Jeg synest ikke det er så stor forskjell fra den tiden og til nå jeg, eller er jeg blind? Kanskje jeg ikke ser det samme som dere ser? Jeg har faktisk (fra flere) fått kommentarer på at jeg ser ut til å ha lagt veldig på meg igjen, ikke bare fra en person altså. Flere har kommentert det via bloggen, og jeg blir usikker på meg selv. Jeg blir flau når jeg sier at jeg veier noen få kilo mere, men at jeg stort sett har holdt vekta noenlunde lik. Så blir jeg flau når de som spørr kverulerer, og gir uttrykk for at de ikke tror meg. Vet ikke jeg, men tallet på vekta kan vel ikke lyve? Den viser 2,5 kg mere pr. dags dato….

Det jeg ender opp med, er at jeg føler meg feit egentlig. Spesielt når jeg får sånne spørsmål/kommentarer. Jeg blir usikker, får dårligere selvtillit og synker noen gode hakk ned. Som regel kommer jeg meg kjapt opp igjen, men jeg får meg en knekk hver gang og jeg blir usikker. Så jeg kjenner ofte på frykten for å bli «kjent igjen», og hva andre skal tenke.

Jeg har veldig lyst til å hjelpe andre, men ofte kan jeg tenke at andre vil synest at jeg ikke kan hjelpe andre. Fordi jeg fremdeles er for feit, ikke gjør det godt nok eller lignende.

Nå høres dette innlegget meget negativt ut, men egentlig er det ment som en pekepinn på hvor vanskelig det kan være til tider. Andre kan tro man er knallsterk innvendig, fordi man tross alt har gått ned ekstremt mange kilo og er så sterk. Så da tenker andre kanskje automatisk at man aldri blir usikker, eller tenker dumme tanker. Det skjer, tro meg. Oftere enn hva andre tror 🙂 Jeg blir kanskje lettere såra, selv om jeg er ganske sterk på noen områder. Det skal egentlig ikke så mye til, før jeg kjemper innvendig og betviler meg selv og min jobb.

Dette er noe jeg vil jobbe mere med, noe jeg vil ordne opp i. Jeg tror mange sliter med lignende tanker, og har det tøft til tider. Men man må rett og slett tåle å stå i det, tåle å kjenne på de tunge tankene. Istedenfor å falle tilbake i gamle spor, må man kjenne på det, sortere og komme seg videre. Jeg tror jeg for alltid vil være sårbar inne i meg  men jeg har også blitt sterkere. Man er på ingen måte svak, bare fordi man er sårbar.

Det er ingen lett jobb dette med å endre livsstil, få bukt med fedmeproblem og klare å holde linja. Ja, jeg blir provosert over de som mener at å spise mindre og trene mere løser problemet. Tenk om det var så enkelt? Det psykologiske har mye å si i fedmeproblematikken, hodet jobbes med. Det er tungt, fryktelig tungt. Jeg er overbevist om at det er tankene og hodet, som gjør at de som feiler, nettopp feiler. Det var grunnen for at jeg feilet i alle år, før jeg skjønte at hodet måtte være med også. Alle vet at det «bare» er å spise mindre og trene mere, men for å få det til, må man finne grunnen for at man ikke klarer det. Den psykologiske biten kan se totalt forskjellig ut fra person til person, men at det ligger noe psykisk bak er ganske sikkert når det kommer til alvorlig fedme.

Noen trenger hjelp med denne biten hos psykolog, og det er ingen skam. Jeg gikk inn i meg selv, og sorterte mine tankemønster. Jeg gjorde det alene, men jeg har tenkt flere ganger at jeg kanskje kunne hatt nytte av litt ekstra hjelp på veien. Det er ekstremt viktig å være forberedt på at vekttap i seg selv, ikke løser den psykiske biten på magisk vis. Sånn funker det ikke, iallefall ikke for meg. Jeg har ikke automatisk blitt lykkeligere av vekttapet, jeg har måttet jobbe knallhardt med hodet mitt hele veien. Det må jeg fremdeles, og antageligvis for resten av livet 🙂

Dette innlegget ble publisert i Følelser og tanker i forbindelse med stort vekttap! og merket med . Bokmerk permalenken.

5 svar til Bare spis mindre, og tren mer….

 1. Gunn Heidi sier:

  Hei!! Jeg syntes du ser flott ut! Hvis du har lagt på deg, kan det ikke være mer enn Max 2,5 og… Blir sååå utrolig stolt av deg og dine likemenn når jeg leser historiene deres. Det står enorm respekt av å klare å gå ned så mye og å faktisk homde vekta. Stå på og vær litt snill med deg selv også… Klapp deg på skuldra og gi deg selv ett stort smil ☺

  • Lavkarbotips sier:

   Tusen takk for dine gode ord, det setter jeg pris på 🙂 Det krever mye å gå ned ja, og det er ikke alle som forstår det, desverre. Umulig er det jo heldigvis ikke 🙂 Men det er et ganske kompleks problem, så det krever egentlig konstant jobbing. Ikke bare når man går ned, men også resten av livet. Slapper man av og gir litt for mye f… om det bare så er en uke, straffer det seg umiddelbart på vekta. Det er kjipt, men sånn er livet mitt og det har jeg forsonet meg med 🙂 Jeg blir tvunget til å leve sunt, og det er jo egentlig veldig positivt også.

 2. Beate sier:

  Hei. Jeg synes du ser flott ut i dag, og kan ikke skjønne at noen synes du har lagt deg ut siste to årene. Synes du har vært kjempeflink med å klare å gå ned så mye og holde vekten så stabil. Vær stolt og ikke bry deg om de som bare må rable ned negative meldinger. Du er en fin inspirasjon for oss andre som vil ned i vekt 🙂

 3. Det er som om jeg skulle skrevet det selv! Veldig bra! 😁 Og det at folk kommer med dårlige kommentarer skal du drite i, for du ser helt fantastisk ut!

  Stå på videre, jeg heier i hvertfall på deg! Vet selv hvordan det er da jeg selv står foran et stort vekttap (40-50 kg bør bort og jeg har selv PCOS og sliter med barnløsheten)…

  Stor klem fra meg 😊

 4. Usuall sier:

  Synes du ser fantastisk ut og virker som en fantastisk flott jente! Blir så inspirert av å lese lese det du skriver. Takk ☺️

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s