Unngå de dumme nyttårsfortsettene!

Det nye året nærmer seg med stormskritt, om litt over et døgn kan vi skrive 1. Januar 2015. Dette er dagen for mange, dagen for å bli et nytt å bedre menneske. Det er jo ikke noe feil med nyttårsfortsetter i seg selv, feilen kommer først om målene man setter seg er totalt urealistiske. Noen elsempler på urealistiske nyttårsfortsetter:

➡Jeg skal slanke meg, innen påsken skal jeg ha gått ned 30 kg/være ferdig.
➡Jeg skal være perfekt, spise sunt, trene 7 dager i uka, slutte å røyke, feste mindre, spare mer.
➡Iløpet av neste år skal jeg bygge en muskuløs kropp, med markerte muskler  og sprettrumpe.
➡Jeg skal ha ting mere på stell, rydde HVER dag, vaske og ordne etterhvert slik at hjemmet ALLTID er rent!

Det er nødvendigvis ikke noe direkte feil i disse nyttårsfortsettene, sånn egentlig. Feilen ligger i at man forventer perfeksjonisme av seg selv, forventer at man skal klare alt. Ikke bare skal man klare sine mål, men man ser ofte for seg at det skal gå problemfritt også. I tillegg så er man ofte veldig lite realistisk, med tanke på hvor fort ting skal gå. Mange kjenner seg nok igjen her, eller?

Det beste du kan gjøre for deg selv, er faktisk å sette deg ned å tenke realistisk. Istedenfor å bli over optimistisk, og bli helt knust når realiteten slår inn et par uker ute i januar.

For de fleste av oss går ikke livet på skinner, vi vil mye og ofte mer enn vi kan klare. Et av de aller mest populære nyttårsfortsettene er jo nettopp dette med å gå ned i vekt, og bli sunnere. Rom ble heller ikke bygget på en dag, og vil du satse på en varig endring kan du like gjerne gi deg selv bøtter av tid. Ikke minst bør du gi deg selv rom for å feile litt, i starten feiler man litt som regel. Det er vel en av hovedgrunnene til at mange gir opp etter et par uker, bare fordi man gikk på en sjokoladesmell eller ikke klarte å trene 6 ganger på studio den uka.

Våkn opp, sett deg ned og tenk etter. Du blir ikke lykkeligere av å trene 6 dager i uka, og bare spise grønt. Det er ikke mulig i lengden, det forstår de fleste av oss når vi tenker oss om 🙂

Ta gjerne mitt mål som eksempel:
➡Trene 3 ganger i uka, mer er en bonus.
➡Spise sunt jevnt over, med rom for litt ekstra kos av og til.
➡Fortsette vekttap, ned 1 kg i mnd i 2015.

Når dere ser mine mål, så er de jo høyst realistiske. Å gå ned 1 kg i mnd. virker nok veldig lite for noen, men for meg er det helt greit. Blir 12 kg på et år det :DNår målet mitt for 2015 er å gå ned 6-10 kg, så kommer jeg forhåpentligvis til å være ferdig i god tid før jul.

Dette året har lært meg mye, jeg har brukt tid på å jobbe med eget tankemønster. Det viktigste jeg har fått til i år, har vært å holde hodet kaldt. Brukt tid på vekttapet, lært meg at sakte kan være like bra. Lært meg å ikke ta heeeeelt av om jeg skeier ut, den usunne maten går ingen steder…. Skulle tro at all den usunne maten forsvant, om jeg ikke dytta nedpå ALT jeg kunne komme over, når jeg først skeia ut. Det er historie, jeg har knekt koden på det.

Premien? Jeg går ikke opp så mye når jeg skeier litt ut, noe som er flott i seg selv. Når jeg nå har trent jevnlig, og gått sakte ned i vekt. Har jeg holdt vekta mye lettere. Jeg kunne fått panikk da vektkravet kom i høst, men jeg holdt roen. Tenkte at dette får bare ta den tiden det tar, jeg ønsker ikke å sulte meg ned de kiloene. For så å legge på meg alt igjen, så snart vi er i gang med nytt forsøk. Jeg ser ikke vitsen med det…. Hva ville da skjedd om vi ikke lykkes da heller? Ny runde da med sjokk-slanking? Det er ikke bra for kroppen, jeg er så ferdig med jojo-slanking at jeg kan ikke få sagt det.

Nå er 2015 snart her, vær så snill. Sett dere fortsetter som er realistiske, som dere faktisk kan gjennomføre. Det er så skuffende og få det nederlaget, når man merker at man slett ikke er superwoman/superman ;)Er det ikke da mere befriende å sette seg et mål for det nye året, som man faktisk kan klare bra? Tenk også hvor herlig det føles, om man klarer det bedre enn hva man trodde? Da gir det jo heller motivasjon, enn et urealistisk mål som falt i fisk etter 2 uker. Bare fordi du trodde du kunne klare alt på en gang.

image

Dette innlegget ble publisert i Lavkarbo kaker!. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s