Panikkangst!

Jeg takker så ydmyk, over all støtte jeg fikk igår. Mange kjenner seg igjen, og det var jeg egentlig klar over fra før. Å ha en eller annen form for angst, panikkangst eller begge deler er veldig, veldig vanlig. Alikevel er det veldig tabu å snakke om, merkelig nok.

For mye press og stress over tid, kan gi en hard smell. Slik jeg har opplevd nå, den siste mnd. Aller værst var det før jul, hvor jeg ble veldig satt ut og ble hemma i det daglige. Bare det å dusje var en kamp, jeg slutta og trene pga angsten og ville bare være hjemme i sofaen. Samtidig vet jeg av tidligere erfaringer, at det ikke hjelper. Det blir bare vondt verre, og i julen tvinga jeg meg ut på tur igjen og tok å gjennomførte flere styrkeøkter. Nå har det sakte men sikkert gått i litt riktig retning igjen, men jeg sliter fremdeles med sterkere angst og panikkangst anfall. Anfallene med panikkangst avtar dog, og blir kortere.

Ser egentlig frem til å få hjelp nå, for jeg vet bare at jeg ikke ønsker å ha det sånn. Man blir totalt utslitt, konstant trøtt, anspent osv. Vet heller ikke hva som er mest slitsomt, kraftige panikkangst anfall eller den generelle angsten/uroen som er der 24/7 nesten. Det værste anfallet jeg har hatt så langt, var anfaller natt til lille julaften. Jeg skjønte det ikke helt da det pågikk heller, men etterhvert utover natta skjønte jeg det mere. Det var ikke bare et kraftig anfall, men mange anfall tett etter hverandre. Jeg skalv, ristet, frøs, hadde enorm hjertebank, svimmel og rett og slett dødsredd.

Dette gjenkenner generelt et panikkangst anfall, for de som ikke vet:

➡Kraftig hjertebank
➡Svimmel
➡Kvalm
➡Kraftige skjelvinger
➡Fryser og er varm om hverandre
➡Smerter i kroppen, gjerne mage eller bryst
➡Pustevansker/hyperventilering
➡Kommer ofte som lyn fra klar himmel, så grunnen for anfallene kan i enkelte tilfeller være vanskelig å finne noen god grunn for.
➡Man kan være rimelig sikker på å faktisk dø under slike anfall, selv om det er langt fra virkeligheten.

Som dere sikkert skjønner, er det helt fryktelig ubehagelig. Har man først fått et anfall, kan man lett utvikle en frykt for nye anfall. Som om man venter på at det skal skje…. Det kan lett føre til en ond sirkel såklart, men det er ikke lett. Det viktigste er egentlig å huske på at angst ikke er farlig, og er egentlig en naturlig kroppsreaksjon. Klarer man å lokalisere hva som utløser anfallene man får, kan man etterhvert lære seg måter å bremse eller forhindre anfall på. Det er også lurt å lære seg fortegnene som kommer, før anfallet er et faktum.

Har man først fått et anfall, er det beste du kan gjøre og bare stå i det. Ikke røm fra situasjonen, men stå i det til det går over. Som regel er det over på 10-15 minutter, sånn ca. Rømmer du fra situasjonen, lærer du bare at det er «farlig», selv om det ikke er det. Det er vondt å stå i det, men å unngå er ikke løsningen. Jeg prøver daglig å utfordre meg, og ikke la det vinne over meg. Angst kan faktisk lamme en person totalt, om man lar angsten ta for stor plass.

Som dere sikkert forstår vet jeg mye om emnet, og deler gjerne. Jeg kommer ikke til å kutte noe særlig ned på blogging eller trening, da det er godt å ha litt å sysselsette seg med. Løsningen er ikke å bli fullstendig inaktiv, men prøve å leve som normalt. Samtidig som jeg må passe på å få hvile og koble av når det trengs, samt unngå å bli stresset!

Håper dette var lærerikt, og at flere har nytte av dette. Angst er vondt, men man kan fint leve med det. Sist men ikke minst, må man faktisk søke hjelp når det trengs 💞

Synest du dette var nyttig for flere å lese? Innlegg kan deles på facebook, via dele-knappen under innlegget 👍

image

image

Løsningen er ikke å sitte inne iallefall, ut i frisk luft kan gjøre underverker bare det 💕

Dette innlegget ble publisert i Psykisk helse og angst! og merket med , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s