Hva gjorde meg feit?

Jeg føler virkelig det er på sin plass å komme med et sånt innlegg, jeg tror behovet er rimelig stort for øvrig. Dette er ikke et innlegg for å henge ut noen, jeg har selv «vært der» i starten. Dette er tvert imot ment som en liten tankevekker, en opplysning.

Lavkarbo, er ensbetydende med mindre karbohydrater i kostholdet. Akkurat hvor lite varierer, men det er en veldig kjent sak at mange går for lchf. Veldig lite karbohydrater, og mye fett (lowcarbhighfat). Det er stort sett lchf som er formelen her hos meg også, og det har det stort sett vært siden den spede start. Men det betyr alikevel ikke 0 carbs, slik enkelte tror. Det betyr heller ikke at man ikke kan innta andre grønnsaker enn blomkål og brokkoli.

Da jeg selv startet på lavkarbo, opparbeidet jeg meg en rask frykt for blant annet enkelte grønnsaker. Denne frykten oppstod via forum jeg leste på, og diverse utsagn. Løk var syndens pøl, paprika var tja, hodekål var for mye karbo. Skulle man spise kål, måtte det være spisskål med tilnærmet null karbo. Dette fikk ikke jeg fatt i, så da ble det ikke kål heller.

Dette er bare noen eksempler, og jeg var så ille at jeg hadde fnatt for å bruke samme panne til mine ting. Når jeg visste det var kokt poteter til gubben i samme panna, selv om jeg hadde vaska den. Er det dette som er poenget med lavkarbo? Å opparbeide seg en sterk frykt, for absolutt alt som heter karbohydrater?

Heldigvis lærer man som regel etterhvert, og forstår at grønnsaker ikke er farlig. For man kan jo begynne å tenke etter da, var det grønnsakene som gjorde meg feit i utgangspunktet?
Var det løken som gjorde meg feit?
Var det kålen eller purreløken?

Svaret er ikke så vanskelig å gi, det var neppe dette som var synderene i mitt kosthold. Grønnsaker bør og skal være en viktig del av et lavkarbo kosthold. Det er fra grønnsaker man skal hente fiber, vitaminer, mineraler. Jeg tror denne skremselen for grønnsaker på lavkarbo, er den som fører til at folk sier de blir dårlige av lavkarbo.
Eller at lavkarbo er så kjedelig, for den del.

Det kan også være enkelte matvarer man bruker LITT av, i en større prosjon. Mange får «fnatt» av det også, varen stiger over 5/100 «regelen» og da er det krise med en gang. Det er egentlig rimelig mye man ikke kan spise, om man skal følge 5/100 regelen slavisk. Men tenk etter totale mengden karbo i en prosjon når du lager ting, regn det ut. Om en av varene man bruker svært lite av, overstiger 5/100. Kan mengden karbohydrater pr. prosjon være godt under 5/100. For å oppklare 5/100 regelen, vil det si at mange har en regel om at matvaren skal ha under 5 gram karbohydrater pr. 100 gram vare.

Dette kan være en fin regel for mange, er ikke det jeg mener. Men jeg reagerer litt på at man nesten ukritisk velger halv og helfabrikata etter den 5/100 regelen. Mens noe man skal lage selv, som faktisk er det beste, kan man ikke lage pga at en av matvarene overstiger 5/100 regelen…. Som et eksempel. Dette gjør meg vondt langt inni hjerterota.

Løk er fy, fordi det er «sukker» i den. Men visste du at løk er ufattelig bra for tarmene/magen, og at ca halvparten av karbohydratene i løk ikke opptas i kroppen? At grønnsaker kuttes til det minimale, er etter min mening ikke en god trend. Når man vegrer seg selv fra gode grønnsaker, blir jeg lei meg.
Men samtidig synest mange at det er helt stuerent å spise søte ting, ofte, bare det er lavkarbo og nettocarbs er på et lavt nivå🙈

Jeg ville personlig heller spist 500 gram mere grønnsaker, enn å brukt karbo ifra søtsaker i tide og utide. Lavkarbo eller ei…. Det handler om å spise reint, variert og få i seg gode næringsstoffer fra maten. Såklart kan man velge å spise mest av de grønnsakene som inneholder minst karbohydrater, men variasjon er jo nøkkelen for et kosthold man har lyst til å beholde for resten av livet. En liten oversikt over grønt og karbohydrater, kan dere se HER.
Absolutt alt er ikke med der, men mye 😉

Så kan man se fra den lista at hvitløk har ganske mange karbohydrater pr. 100 gram. Men jeg bruker hvitløk, ofte og omtrent hver dag. Igjen må man tenke på mengder, liten mengde hvitløk gir fantastisk smak og er regelrett svært sunn og helsebringende.

Så det man må spørre seg selv om, er egentlig «Hva ble jeg feit av?» Synderen var neppe forskjellige grønnsaker, som inneholder i overkant av 5 gram karbohydrater. Eller ting man bruker i små mengder i en matrett man lager, som hvitløk, bakepulver, eller kommentarer som «er det virkelig 5 maiskorn du har i salaten» ol. Grønnsaker man bør ligge unna er i all hovedsak de som vokser under jorda, som potet, gulrot og kålrot. Unntaker er sellerirot, som har lavt innhold.

Personlig vil jeg synest at det vil være synd, om vi får en haug med folk på lavkarbo som er regelrett dødsredd for forskjellige grønnsaker og små ting i hverdagen. Lavkarbo er ikke null karbo, men nettopp det som ordet sier…. Lavere innhold av karbohydrater 👍

image

Det var neppe dette som gjorde meg feit….
Det var vel heller de store mengdene med sukker og stivelse i mitt gamle kosthold, kombinert med fett og mye overspising (som igjen ble forårsaket av for mye usunne karbohydrater i kosten)

Gir det mening, eller kjenner noen seg igjen?

Dette innlegget ble publisert i Hverdagsprat!, Lavkarbo middag!, Tips for overvektsproblemer! og merket med , , , . Bokmerk permalenken.

13 svar til Hva gjorde meg feit?

 1. erica sier:

  Du e så klok 🙂 Får så mye informasjon og aha opplevelser av å lese bloggen din, stå på, du e sterk:-)

 2. Pedersen sier:

  Viktige ting du presiserer her! Det er viktig å se det hele bildet! Fint at du tørr å si det «høyt» 😉

 3. Ragna sier:

  Godt skrevet !

 4. Veldig bra skrevet 😀 Jeg spiser både litt mais og kålrot. Stor forskjell på 7-8 karbo og 65

 5. Mettdottcom sier:

  Wow ! 👏 Som om jeg hadde sagt det selv . Fantastisk .
  Jeg tenker akkurat som deg og når folk spør meg om lavkarbo så sier jeg at jeg spiser lavkarbo uten den tvangstanke-delen . For det er det det blir . Tvangstanker. Eller Telle-syndromet . Nei huff man må slappe av og kose seg . Om man stresser over at man har fått i seg en gulerot så bør man vite at stress kan føre til vektøkning og da kan man jo bare undre seg hvorfor vekten står stille . Er det pga guleroten eller……?

 6. Elin sier:

  Jeg er så enig! Du har formulert deg bedre enn jeg har klart, tusen takk 🙂
  Jeg lever også lavkarbo, men med veldig mye grønnsaker. Har blitt møtt med troll og sure miner (men mye positivt og, det skal sies).
  Stå på 🙂

  • Lavkarbotips sier:

   Troll og sure miner pga grønnsaker? 😠 😂Jeg elsker grønnsaker, og spiser de jeg synest passer meg best (som er ganske mange typer i grunnen). Har aldri spist så mye grønt som etter lavkarbo kom i mitt liv, herlig 👍

 7. Ellen sier:

  Så enig 😄 bra skrevet!
  – Ellen –

 8. Odd Bjørung sier:

  Meget bra skrevet. Kjører samme opplegget, men prøver å holde meg under 120 gr proteiner og som mann 2200 kalorier. Gått ned 32 kg og skal ned 18 til. Takk for fint innlegg igjen.

 9. Super enig med deg ❤ !

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s