Hjelp, jeg går opp i vekt!

Ofte er man ved friskt mot når man starter en endring, i håp om et bedre og lettere liv. Ofte ser man for seg en flying start, og gjerne 4 kg ned første uka. Det har man såklart lest at mange andre klarer, så da er det vel sånn for alle?

Nei, det det er ikke det!

Dette med vekttap er veldig individuelt, og det er flere faktorer som har en vesentlig betydning her.

➡Hvor overvektig du er ved start har mye og si.
➡Om du bruker medisiner, eller har en sykdom som kan komplisere vekttap.
➡Hva du spiser, og om du «tåler» det du spiser.
➡Aktivitetsnivå
➡Kunnskap
➡For kvinner spiller det kanskje en rolle hvor du er i syklusen også (med tanke på vann i kroppen)

Det er altså flere faktorer her som kan spille inn, men den største er nok hvor stor du er ved start. Jo større man er, jo lettere er det å få en «flying start». Er man 60 kg overvektig, slipper kroppen lett MYE vann den første uka. Da er det lett å bli kvitt de første kiloene, mens en som skal ned 10 kg ikke har de samme forutsetningene for å klare det.

De fleste forstår nok egentlig dette, innerst inne, men få tenker over det. Når jeg leser at det er mange som blir skuffa over 1 kg ned første uka, da er det noe som er galt.

Men så har man et annet problem, null vekttap, eller man går opp i vekt. Dette er ikke noe som snakkes så mye høyt om, når det gjelder lavkarbo. Men sånn er det vel med det meste, man hører alle glanshistoriene. Bare for å ha det sagt, man kan fint legge på seg på lavkarbo. Det kan være enkelt også, om man ikke tenker etter. Feil man enkelt kan gjøre i starten er for eks.

➡Spise etter klokken slik man er vant med, og ikke etter om man er sulten.
➡Spise for lite, eller faktisk «for mye» fett.
➡Spise altfor mye lavkarbo søtsaker, kaker etc. for å bøte på det man savner.
Spiser man for lite fett, er ikke det bra for vekttap. Men en del kan faktisk havne i den fella, at man tror man kan spise så mye man vil og alikevel gå ned i vekt. Det stemmer jo ikke helt da, og dette er en myte med lavkarbo. Man kan ikke spise ubegrenset, og alikevel gå ned. Denne myten kommer nok egentlig av at det for de aller fleste er vanskeligere å spise for mye på lavkarbo. Men vanskeligere vil ikke si umulig, og jo mindre man skal ned i vekt, jo lettere er det å komme i null eller pluss på regnskapet.

Er man veldig stor, skal det veldig lite til for å gå ned. Sånn er det, mens for en som skal ned færre må nesten passe litt ekstra på. Om man ikke går ned, og i værste fall opp i vekt, må man få en oversikt. Finn ut hva du spiser, og hva kalori nivået ligger på. Det kan vise seg å være for lavt, eller for høyt.

En annen diger stopper for noen er dette med søtsaker hele tiden, det er ikke sikkert du «tåler» det. Noen går ikke ned i vekt når de spiser sånt hele tiden, lavkarbo eller ei. Noen tåler det, og det har ingen betydning. Det er vel nettopp derfor det er anbefalt å starte med ordentlig mat, og heller prøve deg frem med litt lavkarbo søtt etterhvert for å se hvordan kroppen tar det.

Meieriprodukter er for noen en stopper, men jeg tror at i veldig mange tilfeller er det nettopp alle disse søte tingene og erstatningene som lager krøll. Prøv å hold deg til enkel mat de første ukene, og så kan du se litt på andre ting etterhvert om du da føler behov. Forslag til mat:

➡Grønnsaker over jorden
➡Egg
➡Alt av kjøtt, fisk, sjømat (reine produkter)
➡Meierismør
➡Majones
➡Fløte, rømme
➡Oster
➡Litt nøtter

Med dette over her har du mye god mat, utrolig hvor mye godt man kan lage av grønnsaker og kjøtt/fisk.

Til slutt kan man nevne de tilfellene hvor lavkarbo faktisk ikke funker, jeg har hørt om de tilfellene også… Men før man oppgir seg en mening om at det ikke funket, bør man se over hva man egentlig spiser. Er det noe man kan prøve å luke bort?Er det noe man spiser, som faktisk sniker inn mere karbohydrater enn man tror? I starten er det lett å ha noen glipper, og det er mye å sette seg inn i. Klassisk feil? For eks at man tror en vare er greit, fordi den har 1 gram sukker. Men 39 gram karbohydrater totalt, og det andre er stivelse…. Som også skal unngås….

I tillegg trenger noen ekstra tid til å få effektiv fettforbrenning, det er en ny måte og spise på og ting kan ta tid. Å gi lavkarbo en fattig uke, før man gir opp. Det er for lite….

Så håper jeg flere som går ned fantastiske 1 kg første uka, kan klare å være fornøyd med det. Og de som ikke går ned, eller går opp, kan ha fått noen tips de kan prøve? 😉

image

Bruk fantasien og spis MAT og ikke søtsaker ☺

Dette innlegget ble publisert i Følelser og tanker i forbindelse med stort vekttap!, Tips for overvektsproblemer! og merket med , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s