Slanket meg feit på statens anbefalinger!

For å være ærlig, så synest jeg lavkarbo kosthold får altfor mye tyn. Det meste av den evige kritikken, kommer fra diverse «lavkalori-klubber». De som lovpriser et magert kosthold, og tror fett er «døden». De som tror at folk blir feite av fett, og at det er viljen til folk det er noe feil på når de ikke lykkes. Så kan man jo spørre seg, hva er grunnen for at folk ikke lykkes da?  

For det er jo sånn at staten ikke kan ta feil, eller?

Statens kostholdsråd  kan dere lese her! I det store og det hele går kostholdsrådene ut på å spise så magert som mulig, og velge grove kornprodukter og grove produkter av pasta og ris. Fullkorn blir fremmet som noe veldig viktig, og en viktig kilde til fiber. Ellers er det jo den klassiske 5 om dagen, og ikke godteri, kaker, brus ol.

Nå skal ikke jeg si at jeg er totalt uenig i alt som står i kostholdsrådene, for det er jeg ikke. Jeg er fullt enig i at man bør drikke vann, fremfor sukkerholdig og kaloririk drikke. Jeg er enig i at grønnsaker er veldig viktig, men er ikke så enig i at frukt er noe man må ha på daglig basis. Er veldig enig i at fisk er sunt, men er ikke enig i at de sier at kjøtt som er rikt på mettet fett ikke er bra.

Som dere sikkert skjønner, så er det den magre profilen til kostrådene jeg er uenig i, samt mengden av karbohydrater som anbefales. Jeg er en av dem som ikke har hatt godt av staten sine kostråd! Jeg leste nylig en artikkel som gikk hardt ut mot dietter og andre kosthold, enn det staten støtter. Der stod det «Vi slanker oss feite». Lavkarbo var nevnt som en av synderene… Jeg er ikke en person som ofte tar til motmæle, for jeg respekterer i aller høyeste grad at statens kosthold kan passe bra for noen. Jeg mener at hver enkelt må velge det kostholdet de føler seg best med, er man slank, frisk og uten sykdommer er det helt greit. Det jeg derimot har problemer med, er de som føler behov for å rakke ned på lavkarbo, og gi lavkarbo en del av skylden for hvorfor folk blir feitere! Så nå føler jeg at jeg må komme med noe her, jeg klarer rett og slett ikke å la være. Siden jeg kjemper for forståelse, nettopp for at lavkarbo faktisk er den rette kosten for mange. Jeg mener at statens kostråd ikke passer særlig godt til mennesker som sliter med overvekt og fedme, tvert om.

Dermed skriver jeg i overskriften, jeg slanket meg feit på statens anbefalinger!

wpid-1104700-10-1332187568191-1.jpeg

Jeg har så mange forsøk bak meg med magert kosthold, som fremdeles lovprises av staten. Husker dere forresten slankepillen Alli? Pillen som skulle virke som rene antabusen for de feite, med den fantastiske oppgaven at den skulle føre 1/4 av alt fettet du spiste ut av kroppen. For det er jo fettet som gjør de feite feit, ikke sant?

Jeg husker fremdeles heftet med kostråd som fulgte med i pakken, som pålegg ble søtt fremstilt som et bedre alternativ enn fett pålegg. For eks. tørt knekkebrød uten smør med syltetøy, var et bra alternativ. Jeg har så uendelig mange forsøk bak meg på magert kosthold, jeg som mange andre (eller de fleste andre) i Norge, er oppvokst på karbohydrater. Jeg husker oksehungeren, den evige gnagende sulten. Den var ekstrem, jeg hadde ikke før spist et måltid. Før jeg måtte lide meg igjennom de påfølgende timene, før jeg kunne spise igjen. Dagen bestod av å planlegge neste måltid, tenke på mat, drømme om mat og rett og slett lide meg igjennom det. Det høres kanskje veldig overdrevent ut, men det er det ikke for meg.

Det var min hverdag,  jeg var sulten konstant!

Men jeg levde lenge i troen, og vi ble jo alle oppvokst med at fett gjør deg feit. Ikke bare er vi oppvokst med at fettet gjør oss feit, men vi må ikke glemme den andre myten om at fett er farlig! Nyere forskning viser derimot at fett ikke er farlig, fett kan rett og slett ikke linkes opp mot hjerte og karsykdommer! Men alikevel kjører staten på sitt, og anbefaler fremdeles magert. Jeg må innrømme at jeg personlig får vondt langt inni hjerterota, når sterkt overvektige folk blir anbefalt omtrent fettfritt kosthold. Dette fordi jeg selv husker smerten jeg levde med daglig, følelsen av å måtte spise hele tiden. Følelsen av å være konstant sulten, og ikke minst den enorme skammen når jeg endte opp med å sprekke hele tiden. Det hele er jo egentlig ganske logisk for min del…

Om man skal kjempe mot en enorm sult 24/7, er man jo nesten dømt til å mislykkes på et punkt. 

Dette levde jeg med i altfor mange år, det var for å si det rett ut et smertehelvete for hodet mitt. Det gråter inni meg, når de slanke forkjemperene for magert kosthold står frem og sier lavkarbo er farlig. At lavkarbo ødelegger kroppene til folk, og at det ikke er et kosthold man kan leve med over tid.

Et av problemene med for magert kosthold, er jo nettopp det at det ikke metter noe særlig. Det gir ingen metthetsfølelse over tid, og man føler seg sulten støtt. En annen grunn for at man  ofte er svært sulten og må kjempe imot søtsug, er de svingingene man får i blodsukkeret av alle karbohydratene. Stivelsen man spiser fra (grove) kornprodukter, pasta, ris ol. fører til stigning i blodsukkeret. Kroppen oppfatter det som sukker, og behandler det som sukker. Dette fører jo såklart til utskillelse av insulin, som også fører til effektiv fettlagring.

Personer som er veldig overvektige og sliter med fedme, har som regel en viss insulinresistens (se lenke til kostdoktorn, og en utrolig bra video).Kroppen produserer dermed enda større mengder med insulin, fordi det ikke virker like bra. Dermed lagrer man fett i kroppen enda mer effektivt og hurtigere, enn andre mennesker uten dette problemet. Spørsmålet blir jo egentlig da: Hvor lurt er det å fortsette å fore dette problemet med mye karbohydrater ? Altså sitter man med flere ugunstige punkter, som man ikke ønsker om man vil ned i vekt.

 • Man sliter med mye sult, fordi maten ikke metter. Noe som trigger trangen til å stadig spise mer.
 • Blodsukkeret svinger voldsomt, og insulinutskillelse trigger til fettlagring.
 • Man har mye søtsug, nettopp pga. svingende blodsukker.

Dette ble for min egen del noen dyrt kjøpte erfaringer, jeg ble kritisk overvektig og det er mange andre som har gjort seg de samme erfaringene.

Det blir stadig flere av oss som sverger til et lavkarbo kosthold, i en eller annen variant. Jeg har sett utallige eksempler på mennesker som på lik linje med meg, har kjempet en umulig kamp mot kiloene før de oppdaget lavkarbo. Vi som har oppdaget dette, har gått ned mange kilo, vi trives med kostholdet og hvordan vi føler oss på kostholdet. Alikevel fremstilles lavkarbo fremdeles som et kosthold som er umulig å følge over tid, i noen miljøer. Mange steder blir lavkarbo omtrent brukt som et skjellsord… Men hvordan kan så mange mennsker ta feil da, som har levd på lavkarbo i årevis, blitt kvitt overvekt og fedme og føler oss bedre enn på lenge?

Det lengste jeg personlig har holdt ut med et magert kosthold (slik det er meningen man skal  sette det sammen), er skarve 6 mnd. Da gikk jeg gjerne noe ned de 2 første mnd. De resterende 4 var vekttap så godt som null, fordi jeg pga. konstant sult ikke klarte å la være å overspise på maten. Da gir man som regel en god f… til slutt, man blir så utrolig fortvila. Jeg mistet lysten på livet, og befant meg i et hull av bunnløs fortvilelse. Slik de fleste av andre overvektige føler seg. Fanget i egen kropp, med ønske om å komme ut av det.

Det er ikke tvil i mitt hjerte, lavkarbo er kommet i livet mitt for å bli. Når jeg tenker tilbake på min fortid, har jeg bare lyst til å gråte. Lavkarbo er slett ikke umulig eller farlig å følge over tid. Lavkarbo er et variert kosthold, og så mye mer enn bare egg og bacon. Man trenger bare godt med kunnskap, for å kunne gjøre det riktig. Det sier seg selv at man må vite hva man driver med, når man gjør såpass store kostholdsendringer. Men det er jo det samme med de som vil bli vegetarianere, man setter ikke i gang med de endringene, uten å vite hva man skal spise for å dekke opp behovene. Jeg synest kostdoktorn.se har et kjempebra innlegg om akkurat hvordan du spiser lavkarbo, se filmen her Kostdoktorn, Andreas Eenfeldt, er almennlege. Men jobber også veldig aktivt for mennesker med overvekt og fedme, nettopp ved hjelpe av lchf kosthold (lavkarbo). Han har også skrevet et flott innlegg om kolesterol, for dem som er intressert i å lese om det. Ellers så har vi også en norsk hjertelege ved Haukeland Sykehus, som også har skrevet en god del. Espen Rostrup har blogg, og der er mye intressant om lavkarbo, diverse myter ol. Ellers har man jo også Kostrefom For Bedre Helse, ledet av Erik Hexeberg, lenge kjempet for bedre kostholdsråd. De senere årene har det egentlig skjedd en del i positiv retning i helsevesenet, da jeg stadig hører at pasienter får anbefalt lavkarbo av sine leger. Både hjerteleger, fertilitetsleger og almenn leger anbefaler i større grad enn før, jeg håper trenden fortsetter. All ære til dem som er åpne, og tørr å kjempe for saken. For å ta med en liten spøkefull illustrasjon….

lowcarb

Mitt håp for fremtiden må være at lavkarbo ikke lenger skal bli brukt som et skjellsord, at det skal bli akseptert som et fullverdig kosthold. Jeg vet om relativt mange «skap-lavkarbere», som rett og slett ikke kan være åpne om sitt kosthold om noen spørr. Rett og slett fordi reaksjonene er så motbydelige, at de ikke orker hetsen og heller tier stille.

Jeg mener at det ikke er riktig, å totalt ignoerer så mange positive erfaringer med lavkarbo. Lavkarbo er ikke bare bra for de med overvekt og fedme, men folk spiser seg friskere. Hvor mange ganger har man ikke sett artikler, om mennekser som har spist seg medisinfri? Fra diabetes2, høyt blodtrykk, høyt kolesterol. Om man  kan kalle fedme en sykdom, så blir mange friske fra den også. Om man ikke blir totalt medisinfri, så er iallefall trende klar på det at medisindosene må reduserer etterhvert. Både diabetes2, høyt blodtrykk,høyt kolesterol og fedme, har blitt helt vanlige folkesykdommer. Dette til tross for statens kostråd om å spise så magert som mulig. Jeg lurer litt på når de skal våkne opp, og se at det de anbefaler drar oss i feil retning. Kan vi stole på dem? Det er noe vi burde vært flinkere til å spørre oss selv om..

Nå skal ikke jeg rosemale lavkarbo totalt, lavkarbo er absolutt ingen quick fix. Det samme gjelder for lavkarbo som andre kosthold, slutter man med gode vaner og går tilbake til dårlige vaner, da kommer kiloene tilbake. Men at lavkarbo får pepper fordi noen mennesker har forsøkt lavkarbo, gitt opp og dermed legger på seg igjen og har dårlig helse pga det. Det kan ikke lavkarbo lastes for… lavkarbo har aldri vært ment for en rask fiks av problem med overvekt. Da kan man si det samme om for eks. Grete Roede deltagere da, skal man gi Grete Roede skylden for at folk forblir feite og usunne da? Fordi Grete Roede kosten er så mager, at ufattelig mange av deltagerne blir evige gjengangere… Jeg vet om veldig mange som har gått på kurs igjen og igjen, og aldri holder vekta etterpå. Det samme gjelder altså lavkarbo, slutter man så legger man på seg igjen. Derfor handler varig vekttap, nettopp om endring av livsstil. For min og mange andre sin del har lavkarbo vært det letteste å leve med, nettopp fordi man føler seg mett og slipper å gå sulten mesteparten  av tiden. På lavkarbo stresser man heller ikke med å spise etter klokka, man spiser når kroppen gir beskjed. Ganske fornuftig, ikke sant?

Skremmende mange legger seg under kniven i desperasjon, for å få operert bort helt friske deler av kroppen (deler av mage og tarm). Disse har kjempet en kamp som har vært umulig for dem å vinne, og blitt fortalt av helsevesenet at mager mat er veien å gå for å bli slank. Jeg er så glad for at jeg selv valgte å faktisk tenke selv, se bort ifra den gamle myten om at fett gjør det feit. Hadde det vært riktig, hadde jeg vært rimelig svær og lenket til sengen idag. Jeg har sikkert spist mere fett de siste 4 årene, enn hva jeg har gjort i hele mitt liv til sammen. Alikevel er jeg slankere nå, enn noen gang i voksen alder. Det er faktisk totalt motsatt for min og mange andre sin del, vi har ikke slanket oss feite på lavkarbo. Vi har slanket oss feite på statens anbefalinger….

Jeg orker ikke være stille lenger, nok er nok for min del. Jeg er lei av at staten abefaler mennesker, å spise mat som er direkte unaturlig. Etter kort stund på lavkarbo med ekte og naturlig mat, tålte jeg ikke lenger light produkter. Det smaker direkte heslig og vondt, det smaker faktisk ikke som noe som ligner mat en gang. Ta bare en titt på dette her…

margarinsmor

Jeg fatter ikke hvordan staten klarer å se på noe som er så ufattelig unaturlig fremstilt, som noe bra og sunt for oss mennesker å spise? Vi blir jo lurte, rett og slett. Jeg, med mange andre, bare venter på at lyset skal gå opp for dem selv også. Hvordan naturlig mat som vi får gjennom et lavkarbo kosthold, kan bli fremstilt som noe farlig. Det skjønner jeg ikke, jeg klarer bare ikke å forstå logikken. Ja, jeg er lei og irritert.

Hva mener dere om dette her?

Jeg mener at kostholdsrådene er for dårlig, friske og aktive mennesker kan muligens leve greit på dem. Men sannheten over helsebildet i Norge er jo ganske skremmende, vi blir sykere og sykere. Det må jo være en grunn for det, så kan man jo diskutere hvor den grunnen ligger.

DSC_0375

Jeg vet bare at det livet jeg nå har, hadde jeg aldri i verden hatt om jeg ikke hadde våget å prøve noe annet. Ingen kan komme til meg å si at jeg ikke kan vite det, for det vet jeg med 1000% sikkerhet. Jeg holdt meg til lavkarbo, og kjente på kroppen hvor bra den hadde det. Rundt meg det første året, stormet det i media og egentlig overalt. Lavkarbo var helsefarlig, dødelig og vi kom til å angre bittert om noen år. Jeg valgte å lukke ørene for dette presset, jeg stolte på kroppen min og idag har jeg fått betalt for det. Jeg lever i beste velgående, og vil si jeg aldri har hatt et bedre forhold til mat.

Med hilsener, fra en (tidligere) sykelig feit overspiser! 

Dette innlegget ble publisert i Mine meninger! og merket med , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

7 svar til Slanket meg feit på statens anbefalinger!

 1. Yvonne sier:

  jeg har ikke annet å si enn at dette var fantastisk bra skrevet… amen. spikeren på hodet. spot on. Det finnes ingen fasit – man må enhver finne SIN vei og SIN balanse 🙂 Du er et forbilde!

 2. Kristine sier:

  Jeg er helt enig. Lavkarbo er det eneste som har fungert for meg også. Blir også så oppgitt over å få høre at lavkarbo ikke er «ordentlig» mat. Men hva er egentlig ordentlig mat? Brød, pasta og ris? På den «vanlige» fettfattige dietten, så blir jeg sulten. Det gjør jeg ikke med lavkarbo, så lenge jeg spiser nok fett og mat.

  Du er foresten kjempe flink og har all grunn til å være stolt av deg selv.
  Jeg klarte foresten å gå tilbake på lavkarbo, etter motivasjon fra deg. Måtte ta «hvileuke» da vi dro til syden, men nå er det tilbake til sunnere kosthold igjen:-)

 3. Heidi sier:

  Flott og sannheten 🙂 Vi trenger at du deler dette med hele landet så at mange flere tør å fortelle om virkeligheten..Jeg gikk selv over på lavkarbo i over to år da jeg ble så syk or noen år tilbake og alt etter tre mnd så forsvant all luft og urolig mage, så forsvant halsbrann og dårlig fordøyelse..Etter å ha så store smerter i hele kroppen at jeg selv ikke kunne snu meg uten selv hjelp i sengen , så forsvandt alle reumatiske plager med ca 80 % 🙂 Jeg fikk masse energi og kom på toalettet hver dag med sunne symtomer:) Astmaen som hadde kommet og gått forsvant med 90 % og allergi pillene ble liggende på hyllen urørte.Brukte mulig tre små piller i løpet av en sesong etc:))) Mitt problem om det finnes noen var at jeg ble så mager til tross for at jeg spiste meg stapp mett akkurat når jeg selv ønsket deg ,og med nydelige retter laget med sunn mat helt fra bunnen av..Etter nesten tre år begynte jeg sakte pg gå tilbake igjen på vanlig kost og sakte kommer smertene tilbake her..»Så stå på du fllotte dame med denne infirmasjonen og kampen «, da du har min fulle støtte og jeg vet at du formidler sannheten om et system i regi av staten som manipulerer folket trill rundt der ute til å tro at det kun finnes et alternativ til sunn helse og det er statens vei..Men det stemmer ikke for da hadde vi ikke blitt sykere og sykere og med større og større andeler med tung psykriatri i tilegg….Flott skrervet og saklig lagt fram:)))

 4. Milla sier:

  Ja du vet sikkert mye bedre enn alle 1000 menneskene som er høyt utdannedet på helsedirektoratet. Fordi 1 ting fungerer for deg bør du være ydmyk mot forskning og kvalifiserte holdninger. !! Du er ikke et forbilde ved å skrive slikt.

  • ritasae sier:

   Det er faktisk stadig flere av de høyt utdannede som kommer til samme konklusjon som denne meget oppegående damen du her forsøker å være frekk mot. Og slik er det over hele verden: Stadig flere forstår at lavkarbo og et mest mulig naturlig kosthold er bra mot en rekke sykdommer, deriblant fedme. At den nye forskningen er vanskelig å godta for de eldste ernæringsekpertene våre, som da må innrømme for seg selv at de faktisk har gjort livet vanskeligere for mange tusen mennesker gjennom mesteparten av sin karriere, det må vi nesten unnskylde dem litt for. Vi er inne i et paradigmeskifte, der flere og flere forstår at jorda ikke er flat, men rund…
   Men håpet om at de en dag innrømmer at de har tatt feil, ligger der. Da har de sjansen til å hjelpe tusener i de siste årene de har igjen av karrierene sine. Også et høyt profilert og troverdig helseprogram som NRKs Puls har skjønt at lavkarbo er riktig kosthold for veldig mange av oss. Ellers støtter jeg denne bloggerens historie 100 prosent. Det er på mange måter min historie også. Sammen med tusenvis av andre som har forsøkt å følge Statens råd over mange år, og som har fått et helt annet liv og livskvalitet ved å starte med lavkarbo. Man kjenner faktisk godt forskjell på hva som er bra for en, dersom man lytter til sin egen kropp. Takk for et flott innlegg til denne bloggeren! 🙂

 5. vibeke sier:

  Hei. Takk for et flott innlegg. Jg er virkelig i tenkeboksen om dagen, er litt til å fra m vekta. Har en skade i foten som har gjort at jg har sittet i ro siden sept 2014. Ble operert i slutten av januar i foten. Er litt til og fra m shake og noe mat og godis. Men har beg å få mer og mer halsbrann av enkelte mattyper. Så da er jg litt over på lavkarbo. Men noen sier fett er veldig viktig, men jg har fettfobi, å jg blir faktisk syk av fett. Har mellomgulvsbrokk. Så jg må kunne prøve alikevel. Men du som er inne i dette, hva ville du ha rådet mg til å beg m osv. Start, hva skulle jg ha startet m osv. Har du evt det på denne bloggen? Har bare lest det du hadde på Lukket Lavkarbo. Men flink har du vært, hatten av for dg 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s