Du kan ikke kopiere andre sin suksess!

Jeg opplever det ofte, folk spørr meg om hva jeg spiser. Ofte ønskes helt nøyaktige svar, mengde, hvor ofte og ikke minst hva jeg spiser. Spørsmålene er fair enough, og jeg forstår hvor det kommer ifra. Jeg ser også at mange andre også blir spurt om dette, om en person har jevn suksess med sitt vekttap.

Jeg forstår så godt hvorfor det blir spurt, og dette innlegget er slett ikke ment som en latterliggjøring av de som spørr. Jeg velger å skrive dette utelukkende for å hjelpe, for det er ikke nødvendigvis sånn at man kan kopiere andre sin suksess nemlig. Det kan sikkert fungere i noen få tilfeller, men det er heller unntaket enn en regel.

image

Alle vet jeg har gått ned veldig mange kilo, og mange leser om vekttapet til andre. Sånn er det, og det er bra det inspirerer 🙂

Men det er et faktum man ikke kommer bort ifra, vi er alle forskjellige. Det er ikke diskuterbart en gang, og dermed kan det som funker for meg, være feil for andre. I tillegg så er dette med mengde mat høyst individuelt, det avhenger av blant annet aktivitetsnivå, høyde og vekt, hvor mye mat du trenger. Det finnes derimot en grei huskeregel, man bør ikke gå under 1500-1600 kcal.

Det kan bli direkte feil for andre å kopiere meg for eks. Det kan bli både for mye og for lite mat, i tillegg til at maten kan bli feil sammensatt. Det er for eksempel forskjellige ting man kan reagere på, som er stopper i vekttap for noen og ikke for andre.

➡ Søtstoffer, kanskje den mest kjente partystopperen på vekta. Selv om det ikke er sukker, vil det ikke si det bare er å kjøre på, ubegrenset.
➡ Meieriprodukter er stopper for noen.
➡Brøderstatninger er en annen stopper.
➡ Karbogrensen kan være veldig individuell, noen går mer ned på rundt 50 gram karbohydrater om dagen. Andre går mer ned med streng lavkarbo, under 20 gram karbohydrater om dagen.

Jeg kunne sikkert nevnt flere eksempler, men dette er det mest vanlige at folk gjør forskjellig.

Så hva gjør man da, for å finne sin egen suksess oppskrift?

Svaret er iallefall ikke å kopiere andre… Om du spiser lavkarbo, og gjør det riktig, men vekta ikke rikker seg. Så må du finne ut hvorfor! Kjedelig? Nei, det vil jeg ikke si. Jeg synest det er kjempegøy å forske på seg selv, hva tåler jeg, hva tåler jeg ikke. Når går jeg mest effektivt ned i vekt, når går det tregt og når stopper det opp. Andre kan ikke finne dette ut for deg, du må finne det ut selv.

Spiser du lavkarbo, men er heftig på lavkarbo søtt for eks. Så kan det være synderen for at vekta ikke vil ned. Atkins barer, sukkerfri sjokolade, sukkerfri kaker og generelt sukkerfritt godteri kan lage mye trøbbel i paradis for noen. For andre spiller det null rolle… Men bare for å ha det sagt, fordi om man går ned i vekt med lavkarbo søtt, så vil det ikke si at det er lurt å ha det som en stor del av kostholdet.

Noen stopper av meieriprodukter, andre kan ikke røre lavkarbo brødmat. Så må du kanskje prøve å kutte ut noe da, spiser du mye søtt er det et bra sted å starte kutten. Kutt en og en ting om gangen, slik finner du lettere ut hva det er som er synderen 🙂

Jeg har forsket på meg selv, og har funnet ut følgende!

➡Jeg kan gå like mye ned på 50 gram carbs som med 15 gram carbs. Men det er lettere for meg, om jeg ligger på 15. Dette fordi jeg får økt matlyst, jo høyere opp på carbs jeg kommer. Da kan det være mer krevende og få underskuddet som trengs, for min del.
➡ Jeg tåler litt søtstoff, men ikke for mye og for ofte.
➡Sukkerfri brus har ingen negativ effekt på vekta hos meg.
➡Jeg bør spise minst mulig brød erstatninger, om jeg vil ned i vekt.
➡ Spise når jeg er sulten, stoppe før jeg er stappa.
➡ Funker veldig bra for meg å spise iløpet av en 8-10 timers periode. Og det faller som regel naturlig for meg, uten at jeg fokuserer på det.
➡Men er jeg sulten, spiser jeg. Uansett hva klokka er, eller når på døgnet det er.
Dette har jeg da funnet ut, ved å bli kjent med meg selv.

De fleste har sikkert fattet poenget nå, forsk på deg selv og finn ut hva du må gjøre! Det kan være lite hjelp i å kopiere naboen, om du først sliter med resultatene. Da er det en grunn for det, du gjør noe som kroppen din ikke er med på. Din kropp, ikke naboens eller venninna/vennen sin.

Så vil jeg legge til, har du nettopp begynt og er på uke 2-4. Da er det for tidlig å spekulere i om noe er galt, kroppen din har kanskje ikke rukket å forstå hva som skjer med den store kostomleggingen enda. Men kommer du over en mnd. og ingenting løsner, kan du se på de tingene jeg har nevnt her som ofte er syndere. Så finner du kanskje nøkkelen for din suksess du også 🙂

Dette innlegget ble publisert i #teamlavkarbotips2015, Følelser og tanker i forbindelse med stort vekttap!, Mine meninger!, Tips for overvektsproblemer! og merket med , , , , , . Bokmerk permalenken.

2 svar til Du kan ikke kopiere andre sin suksess!

  1. Monica sier:

    Bra skrevet og så riktig!!!! 😄god helg 😄

  2. Kate sier:

    Wow….jeg er innponert!!! Jeg skal sjekke ut bloggen din. For jeg trenger litt motivasjon nå. Vekta står stille….og da gir jeg fort opp. Heier på deg 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s