10 sikre tegn på at du er en overspiser!

Etter å ha levd store deler av mitt liv som overspiser/trøstespiser, kjenner jeg en god del tegn på dette. Etter å ha lagt om til et lavkarbo kosthold, har disse tegnene blitt klokkeklare for meg. Dette fordi lavkarbo har fjernet dette problemet for meg, og de få gangene jeg skeier ut dukker problemet opp igjen. Lurer du på om du sliter med dette?

Her er  sikre tegn på at du overspiser/trøstespiser: 

 • Du spiser bort følelser,  når du er lei deg og har det vanskelig.
 • Du feirer alltid med mat, og helst usunn mat.
 • Det første du tenker på når du våkner er mat, og alt du har lyst til å spise
 • Det siste du tenker på før du legger deg er mat.
 • Du går med et konstant søtsug, og har til stadighet lyst på mer og mer mat.
 • Du føler deg ofte energiløs, trøtt, irritabel. Til tross for mengder med «energi»fra mat.
 • Du har et påtrengende behov for å nærmest sleike tallerken, må ha med deg alt.
 • Du spiser gjerne i smug, fordi du er flau over alt du spiser. Påfølgende føler du stor skam over at du spiser så mye som du gjør
 • Du lyver for deg selv for å lette på samvittigheten, og «tror» du spiser mindre enn du faktisk gjør.
 • Du klarer ikke stoppe, selv om du er sprengmett må du ha mer. Mat er en rus!

Jeg tror desverre at ganske mange kan kjenne seg igjen i dette her, situasjonen er særdeles vond å leve med. Bare den skammen, men samtidig trange til å stadig spise mer, er til tider så vond at i ekstreme tilfeller kan man ønske å dø.

Det høres kanskje overdrevent ut, men dere kan sikker tenke dere situasjonen om jeg forklarer. Du vet du sliter med alvorlig fedme, du vet du spiser altfor, altfor mye. Du klarer ikke stoppe, og du er redd for å dø av den store belastningen du gir kroppen din hver dag. Ikke bare fordi du er veldig stor, og kroppen sliter med å holde seg i gang. Men også pga den enorme mengden feilernæringen du gir den, hver dag. Kostholdet til en overspiser består stort sett av usunn mat, i enorme mengder. Det er svært ugunstig, siden usunn mat virkelig trigger behovet for mat enda mer.

Så hva kan  du gjøre?

Alt håp er såklart ikke ute, selv om situasjonen kan virke håpløs. Jeg har selv vært der, i den evige sirkelen av mat. Jeg hadde en hverdag som dreide seg om mat, mat, mat, mat og atter mat. Det var stort sett mat jeg tenkte på, hva skal jeg spise idag. Jeg la opp en plan i hodet mitt, hva hadde jeg lyst til å fråtse i. Det gikk stort sett i pizza, lasagne, hamburgere, pommes frites, mengder med loff med søtt pålegg, sjokolade i enorme mengder og alt annet av snack som: Potetgull, søte kjeks, vingummi og egentlig alt av godterier.

Jeg kjøpte daglig stor pose chips, store sjokoladeplater, kjekspakker, pizza ol. Bare alene kunne jeg spise en halv kilo smågodt, stor pose med chips og en hel pakke med sjokoladekjeks. Alt dette utenom den «vanlige» maten, og jeg spiste da glatt en hel frossen pizza helt alene.

Det er frustrerende å være i en sånn situasjon, hvor man bare ikke klarer å la være. I takt med at vekten øker, forsvinner også håpet om å klare å snu situasjonen. Selvforakten blir så stor og vond å bære. Hatet man bygger opp for seg selv, føles helt grusomt.

Så hva kan svaret være?

Tro meg, det finnes flere alternativer enn å legge seg under kniven til fedme operasjon.

Lavkarbo!

Reddet mitt liv, det er jeg sikker på. Jeg aner ikke hvordan jeg hadde hatt det idag, om det ikke var for at jeg virkelig gjorde en innsats og lærte meg lavkarbo. Lavkarbo må læres, det er mange standpunkter du må ta. Lavkarbo er et vidt begrep, og innebærer mange varianter. Generelt sett kan man si at lavkarbo er alt under 150 gram karbohydrater om dagen, men mange ligger langt lavere.

Generelt for en som sliter med overspising og trøstespising, vil jeg egentlig anbefale minst under 50 gram karbohydrater pr. dag. Aller mest vil jeg egentlig anbefale strikt lavkarbo, med under 20 gram karbohydrater pr. dag.

Hvorfor det?

 • Det fører til et veldig jevnt og fint blodsukker, og minimalt med utskillelse av insulin (kroppens fettlagringshormon).
 • Lite karbohydrater virker dempende på apetitten.
 • Er svært effektivt mot insulin resistens, noe som de fleste overvektige lider av.
 • Søtsug blir kraftig redusert, og for mange forsvinner det helt.
 • Du vil bedre lykkes med vekttap, med fri tilgang til dine fettlagre.
 • Et kosthold rikt på fett metter veldig mye bedre, enn et kosthold med mye karbohydrater. Dette fører til at trangen til å overspise, vil reduseres betraktelig for de fleste.
 • Et kosthold rikt på fett, vil gi jevn og fin energi, overskudd, mindre trøtthet og bedre humør.

Det å lære seg lavkarbo kan ta litt tid, det er veldig bra å lese seg opp i forkant før start. Alt du leser, vil være nyttig for å lykkes best mulig. Finn masse oppskrifter (benytt gjerne bloggen min her), lag deg en klar plan og sett den ut i livet. Når jeg har klart dette, tror jeg at andre kan klare det minst like bra. Jeg var et ille tilfelle når det kom til både overspising, og fedme. Jeg klarte det, og jeg har ingen grunn for å tro at ikke andre kan klare det samme. Det krever en innsats av deg ja, men det gjør det uansett. Fedme operasjon er ingen billig løsning det heller, det krever mye av en person det også. Det krever full omlegging av kostholdet det også, og legger man ikke om vil man på et tidspunkt legge på seg igjen. Selv om man går ned den første tiden, uansett.

Kosthold har så mye å si, for å få en bedre helse og for å gå ned i vekt. Mitt ønske for alle som sliter med vekta og kostholdet, er at de skal få kjenne på det jeg nå kjenner på. Jeg har et totalt annerledes liv nå, maten styrer meg ikke lenger. Jeg styrer maten, jeg spiser normalt. Livet dreier seg ikke om mat lenger, mat er bare en ting jeg trenger for å overleve. Jeg koser meg med mat fremdeles, hver eneste dag. Jeg liker fortsatt mat, ikke misforstå. Men jeg har et normalt forhold til det, normale mengder mat er nok.

Jeg trodde aldri at jeg skulle få oppleve det, for å være ærlig. Klarer jeg, klarer du! Jeg har gjort det helt alene, uten noen hjelp. Det kan være meget smart å søke profesjonell hjelp fra psykolog for eksempel, for når det kommer til overspising og trøstespising er en ting sikkert: Problemet er i aller høyeste grad psykisk. 

Profesjonell psykologisk hjelp kan derfor være gunstig og nødvendig for noen.

Synest du det er vanskelig med maten? Vanskelig å sette seg inn i alt alene? Ta gjerne kontakt med meg på mail HER  (adlink) Jeg jobber nemlig med å veilede andre på fulltid nå, sammen med min samarbeidspartner August Hellgren. Vi tilbyr komplette lavkarbo menyer, og veiledning. Butikken finner du HER (adlink)Men er du usikker, send mail først og spør oss om hva vi kan tilby osv.

Som nevnt over, det er fullt mulig å klare dette selv også. Bruk oppskriftene på bloggen min, les deg opp og jobb med hodet. Tenk gode og positive tanker, ikke fokuser utelukkende på vekt. Husk å jobb med hodet, tenk langsiktig og at dette skal være ditt nye liv. Ikke saboter deg selv med å tenke at dette er noe du skal følge en kort periode. Da lurer du deg selv til å tro at det hele blir en lidelse, og en forsakelse. Det er jo ikke det, dette er glede, veien til et nytt liv og et sunt kosthold. Som er bra for kroppen din 🙂 Sist men ikke minst: Tro på deg selv! 

PS! Om du vil søke støtte i vårt lukkede facebook forum, kan du finne det HER Selvfølgelig ingen kjøpsplikt ved å være medlem der, og der er det støtte å hente fra snart 2000 andre medlemmer. I tillegg kjøres det en del konkurranser der, hvor det er mulig å vinne seg meny med veiledning. Som alle kan delta på, kunder eller ikke 🙂

wpid-1104700-10-1332187568191-1.jpeg

Jeg ble fri fra overspisingen, det kan du også bli! 🙂

Dette innlegget ble publisert i #teamlavkarbotips2015, Tips for overvektsproblemer! og merket med , , , , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

2 svar til 10 sikre tegn på at du er en overspiser!

 1. Guro Skeie Vik sier:

  https://m.youtube.com/watch?v=EGEu24UpiiY

  Akkurat. Nettopp. 😞😞😞

  Lavkarbokosthold er også måten åbvli kvitt sin sukkeravhengighet på. 🎉🎉🎉

  https://m.youtube.com/watch?v=EGEu24UpiiY

 2. Gry O. sier:

  Jeg sliter med dette. Jeg var nettopp inne på min gamle blogg gryggaa.blogg.no – og så at du hadde kommentert et innlegg der. At jeg kom til å klare å gå ned dit jeg ville. Dette er mange år siden, og jeg har slanket meg to ganger siden da. En gang på lavkarbo og en gang på lavkalori. Begge deler funket for meg … Så ble jeg gravid i september 2013, fikk baby i juni 2014, og nå starter jeg på lavkarbo for fullt etter ferien. Kjøpt en ukesmeny av dere. 🙂
  Nå veier jeg altfor mye, og mister litt motivasjonen når jeg vet at jeg må ned nesten 30 kg, men du klarte jo 60 kg! Utrolig bra jobba 🙂
  Sorry for livshistorien min her, men jeg blir så inspirert av disse før og etter-bildene dine, og kjente meg så igjen i det du skrev om overspising…. Ha en god kveld!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s