Lavkarbo og sukkeralkoholer/sukkerarter!

Dette er et tema det svirrer massevis av informasjon rundt, og spørsmålene er mange rundt temaet. Forvirringen er ofte fullkommen også, siden man kan få drøssevis av forskjellige svar. Ikke rart man kan bli forvirret, når man er fersk i gamet. Derfor skal jeg nå skrive litt om temaet, og prøve å forklare dette på enklest mulig måte.

DSC_0288

Sukkerarter VS. sukkeralkoholer!

Det vanlige spørsmålet som går igjen er: «Er det sukkerarter eller sukkeralkoholer man kan trekke fra på karbohydrater? 

Det «riktige» svaret på dette er sukkeralkoholer kan man trekke fra, med visse forbehold. Sukkerarter er SUKKER, og kan ikke under noen omstendigheter trekkes fra. Går man i den fella, er det isåfall ikke rart man ikke går ned i vekt for eks. For da kan man i realiteten spise rimelig mye sukker, og tro at det ikke gjør noen ting.

Sukkeralkoholer er «navnet» på kunstig eller naturlig søtning, som er benyttet istedenfor sukker. Disse kan man trekke fra i regnestykket, men med visse forbehold. Dette med sukkeralkoholer er ikke lett, og jeg forstår at folk sliter med dette her. Noen sukkeralkoholer påvirker nemlig også blodsukkeret, og blant værstingene er maltitol. Maltitol er utvunnet av korn, og har en Gi på ca. 50. Noe som egentlig er ganske høyt, da vanlig sukker har Gi på ca. 68. Gi står for glykemisk index, og indikerer hvor mye en matvare påvirker blodsukkeret vårt. Skalaen går fra 0-100.

Maltitol er altså ikke helt bra, sånn egentlig. Flere går ut av ketose av å spise det, noen holder seg i ketose selv om de spiser det. Test ut selv, er mitt beste råd. Sukrin og stevia er et bedre søtningsmiddel, da Gi er 0 (ingenting), og det er naturlig. En del sjokolader er nå søtet med en blanding av disse to, og skulle jeg først spist en sukkerfri sjokolade. Da ville jeg heller valgt en som er søtet med sukrin og stevia, enn en som inneholder masse maltitol (som for eksempel Atkins og Cloetta).

I tillegg til å finne ut hva man kan trekke av fra regnestykket på karbohydrater fra sukkeralkoholer, går det også mye vranglære om at man kan trekke fra fiber.

På norske varer er fiberet allerede trukket fra, og er listet for seg selv. 

Med andre ord kan man ikke ta en kake for eks. som er sukkerfri (ferdig prod.), og trekke fra både sukkeralkoholer og fiber i regnestykket. Så lenge fiberet er listet i eget punkt, er det allerede trukket fra. Det kan godt være at man leter etter å forsvare den kaken, og at det nesten ikke er karbohydrater i den. Men det er sjeldent riktig, med mindre man har laget den selv og vet alle ingredienser.

På sånne varer står det som regel oppgitt Netto Karbohydrater, det som står bak netto karbohydrater er så mange karbohydrater man skal regne med på produktet. Dette tas opp som sukker i kroppen. Men også her må det tar forbehold om at det kan være enda mere, om man er av dem som tar opp sukkeralkoholer som sukker også. Spesielt maltitol.

På varer man eventuelt har kjøpt fra USA, for eksempel på iherb. Der kan man som regel trekke fra fiberet, men da er fiber listet under karbohydrater. For eks.

50 gram karbohydrater hvorav:

 • 25 gram sukkeralkoholer
 • 10 gram sukkerarter
 • 15 gram fiber

Bare at det står på engelsk såklart 🙂 Netto karbohydrater i det produktet blir da 10 gram. På varer fra USA er det også viktig å se på om det er pr. 100 gram, eller pr. serving. Pr. serving kan være mye mindre enn 100 gram, og da er regnestykket kanskje veldig feil i forhold til lavkarbo. I norske varer er det alltid oppgitt pr. 100 gram. Mitt beste tips er egentlig å ikke spise så mye sånt, lag ting selv. Om ingrediens listen er langt som et ondt år, vet du egentlig at det ikke er særlig bra. Pluss at sånne «lavkarbo» produkter ofte inneholder masse stivelse.

Du er kanskje svett allerede?

Vel, jeg skal ikke slutte helt enda. For her kommer nesten det viktigste!

Selv om noe er sukkerfritt, og er lavt på netto karbohydrater. Vil det ikke si at det er bra å spise det. Sånne produkter gir søtsug, det er ingen tvil om det. Det er ufattelig lett å bli avhengig av daglig inntak, og det kan regelrett ødelegge ganske mye for vekttap. I tillegg begynner jo ganske mange på lavkarbo for å bli kvitt overvekt og søtsug, da bør man iallefall ligge unna sånne produkter. I tillegg vil ALDRI sånne søtsaker bli sunne, uansett hvor mye man prøver å lure seg selv til å tro det. Sukkerfritt er ikke synonymt med sunt! Det er et bedre alternativ, men sunt er det ikke.

Greit å ta en til lørdagskos, om man tåler det. Men å spise på dette veldig ofte, er ikke bra. Matvarer med søtning, er den største vektstopperen vi har på lavkarbo. Står du stille, og vet du spiser for mye sånt. Da vet du hva du bør kutte, fort som bare det 🙂

Er du i tillegg sukkeravhengig, bør du iallefall ligge unna. Da du lett kan bli trigget til å gi etter for matvarer fulle av sukker som du spiste før. Det er rett og slett lettere å gå på en sprekk, om man spiser for mye av sånt. Hver og en må finne ut selv såklart, men mitt klare råd er minst mulig sånt!

Da håper jeg dette oppklarer noe rundt dette temaet, og at du føler deg litt klokere?

Dette innlegget ble publisert i Lavkarbo godteri! og merket med , , , , , , . Bokmerk permalenken.

3 svar til Lavkarbo og sukkeralkoholer/sukkerarter!

 1. Elisabeth sier:

  Hei, bruker Tagatesse når jeg ikke er på strikt kosthold. Blant annet i mandelgrøt og innimellom chiagrøt og når jeg spiser bær. Det er ikke hver dag selvfølgelig og har ikke noe søtsug lengere. Hvilken mening om Tagatesse har du ?

  • Lavkarbotips sier:

   Hei. Tagatesse er ikke blant værstingene, GI er ganske lav, på rundt 6. Jeg bruker det selv av og til, men som deg veldig sjeldent. Jeg har det siste året vegret meg ganske mye mot å spise søtning. Da jeg har oppdaget at det hindrer meg i både resultater, og at jeg får søtsug av det og lettere sprekker på andre ting igjen. Jeg er ikke «perfekt» hele tiden da, det skal jeg ikke påberope meg. Tagatesse er en av de bedre, om man først skal ha noe 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s