Trist å se hvordan lavkarbo har blitt!

Jeg har ikke lyst til å være hun sure kjærringa, som mener at alle andre i hele verden gjør feil. Det er egentlig ikke det jeg mener heller, og jeg mener bestemt at alle  må få gjøre som dem vil. Men det som er så trist, er å bevitne hvordan lavkarbo er blitt.

Det er nemlig et ekstremt fokus på søte matvarer, og så lenge det er sukkerfritt spiser mange ukritisk. Uff, jeg mener ikke å tråkke noen på tærne. Men lavkarbo handler ikke om å kunne spise mest mulig godteri, bare fordi det er sukkerfritt….

På flere måter så har vi vel litt ansvar vi bloggere, og andre som gir ut bøker for eks. Jeg har mange oppskrifter på søte saker jeg, og det finnes flere bøker som har mange oppskrifter på søtt. Noen bøker har til og med utelukkende søte oppskrifter i seg.

Nå høres jeg ut som ei sur, ekkel og negativ kjærring. Jeg ser den… Egentlig er jeg ikke det 🙂 Jeg er ikke sånn at jeg aldri kan kose meg litt ekstra jeg heller, ikke i det hele tatt. Det jeg bevitner er desverre veldig trist alikevel, for det er et (nesten) ekstremt fokus på hva man kan spise av kaker, sjokolader, karameller og hvor man får kjøpt de titusen spesial bake-ingrediensene man trenger til ei kake.

C9094_atkins_product_range

Aktins, super populært blant lavkarbere. Ufattelig mange spiser et eller flere atkins produkter om dagen. Disse barene er fulle av maltitol, maltitol har innvirkning på blodsukkeret vårt. Gi er på 50 på maltitol, og det er ikke lite de bruker i disse prosuktene. Gi på sukker er 68, så den store forskjellen fra sukker finnes ikke. Jeg leser om stadig flere som ikke fikk til å gå ned i vekt, før de kuttet ut disse barene, sjokoladene osv.

Jeg kan vanskelig se at Atkins er det beste alternativet «ifarta» heller, det finnes så uendelig mye annet man kan kjøpe «i farta» som ikke har noe med søtt å gjøre i det hele tatt. Om du vil ha en Atkins bar/sjokolade, hvorfor ikke spare den til lørdagskos? Vet flere gjør det også, og det er noe helt annet! Hva med å kjøpe med seg en pose bacon svor, noe ost og skinke, morrpølse, fenalår eller andre ting som ikke har noe med godteri å gjøre?

Problemet ligger nok i at man ikke ønsker å endre seg, sånn egentlig. Man vil gå ned i vekt, men vil alikevel fortsette den livsstilen man hadde. Industrien vet å legge opp til at dette skal være mulig, de driter i om du ikke lykkes med målet ditt. De gjør det ikke for å være snille kan jeg love dere, de gjør det for å SELGE!

Da jeg startet på lavkarbo, hadde jeg litt av det samme fokuset. Når jeg ser tilbake idag, så synest jeg selv at jeg spiste for mye av sånt. Det jeg derimot prøvde var å holde det til helgene, og helst en dag i uka. Når jeg ser på det nå, høres det veldig mye ut. Siden jeg nå idag spiser ekstremt lite av sånt, og helst holder meg mest mulig fri for det. Hvorfor gjør jeg det? Jo, fordi jeg har funnet ut at det er  1000 ganger lettere å både leve OG nå målene mine uten.

Lavkarbo bør handle om en ny livsstil, ikke om å opprettholde sin gamle. Lavkarbo handler egentlig ikke om å finne erstatninger for alt man spiste før, men å lære seg til å leve på en annen måte. Naturlig mat, vanlig mat, mat fra butikken er alt du trenger. Mange spør hva de MÅ ha i skapet når de starter på lavkarbo. Hva du må ha? I det skapet trenger du jo egentlig ingenting, det er absolutt ingenting som tilsier at du må ha 20 forskjellige ingredienser fra helsekosten i det skapet ditt. Handle inn mat fra matbutikken som før, men sørg for at du handler de riktige matvarene:

 • Egg
 • Rent kjøtt og fisk (med det mener jeg ingen farseprodukter, kjøttet må gjerne ha naturlig fett i seg)
 • Skalldyr
 • Smør
 • Majones
 • Grønt over bakken, noen favoritter her hjemme er: brokkoli, blomkål, sitron, sellerirot, løk, paprika, avokado, vårløk, sopp, tomater, grønn salat.
 • Ost, kremfløte og rømme. Men jeg anbefaler ikke overforbruk av disse, da det kan bli en vektstopper.

Kort og godt så trenger du da ingen spesial varer, du trenger MAT 🙂 Det mest praktiske jeg kan komme på som kommer fra helsekosten er en jevner, som JBK (johannesbrødkjernemel) eller lignende. Slik at man kan jevne supper, sauser og grøt, på en lavkarbo vennlig måte. Helsekosten er ikke tull, vi kan være glad vi har den. Jeg mener ikke at man skal slutte å handle der, men det er ikke sted man gjør «helgeshoppingen» liksom 😉 Skal man først feire noe, er det en fin plass å handle det man  trenger, for å lage en LK vennlig kake eller lignende. Jeg er veldig glad i helsekostbutikker, og må stadig innom for å se om det er noe nytt og spennende. Poenget mitt er heller at den overfokusen på å stadig kose seg med noe søtt, har tatt veldig av.

Er det sunt?

Det kan nok bli feil i den ene og den andre retningen tenker jeg. Men disse barene, sjokoladene, dropsene, karamellene osv. er ikke sunne. Uansett hvordan man snur og vender på det. De er sukkerfrie, men ser du på ingrediens listen, vil du fort forstå at her er det MYE rart av ingredienser. Jeg har sagt det mange ganger før, sukkerfritt er IKKE synonymt med sunt. Det beste om man først skal ha noe, er å lage det selv faktisk. Raw sjokolade er faktisk ganske godt, og inneholder massevis av gode næringstoffer. Det vil ikke si at raw sjokolade hver dag er bra, men en og annen lørdag kan det være den perfekte kosen. Ingredienser til det finnes på helsekosten.

Husker kostdoktoren sa det så fint i en av sine videoer (link):

«Ser det ut som brød, pasta og sjokolade. Smaker det som brød, pasta og sjokolade. Ja, da ER det brød, pasta og sjokolade» 

Jeg håper vi kan bli litt fri fra noe av dette fokuset om å stadig kose seg med søtsaker, jeg mener, hvilken annen livsstil er det normalt på? Det er ikke normalt å spise sjokolade, karameller, kaker, (søte) vafler og you name it hver eneste dag. Det er ikke rart man sliter med å se resultater, om det er fokuset man har. Det er heller ikke rart om man sprekker i tide og utide,  disse søte matvarene opprettholder jo søtsuget i oss. Mange sier at de ikke får søtsug av det, men hvorfor spiser de det hver dag da? Bare for gøy? Det er ikke for å være frekk, men jeg tror mange går med søtsug uten at de er klar over det selv. Ja, det er mulig faktisk. Om man tror man ikke får søtsug, og tilfører det hver dag i kosten. Men hva skjer om du en dag prøver å ikke spise noe søtt? Jeg tror du fort vil merke at du faktisk har søtsug 😉

Her som med mye annet snakker jeg av egen erfaring, så det er ikke i min hensikt å fremstå som den perfekte som aldri gjør noe galt. Jeg vet med meg selv at spiser jeg sånt, da er det på kjøret som regel. Sjokolade for eks. jeg blir hekta med en gang, selv om den er aller så mye sukkerfri. Det blir ikke noe harmoni i kroppen min, det blir kaos i hodet mitt og jeg får det rett og slett ganske vanskelig. Jeg tenker at litt er greit innimellom, men ofte lar jeg bare være. Fordi jeg vet så inderlig godt hva det fører til, jeg må da rett og slett «avsøte» meg igjen etterpå. Selv om det er sukkerfritt, så føles det faktisk likedan for min del som å avsukre meg fra sukker.

Ta dette som en tankevekker, eller en lærdom når du er ny. Ikke som kritisering eller kjefting. Jeg lover deg, det er mye mer herlig å ikke kjenne på det søtsuget, enn å fore satan for å si det sånn.. Om man tillater seg sukkerfritt i tide og utide, går man på smeller oftere. Jeg vet, det. For jeg gjør det selv… Jeg har ganske store utfordringer med å la høykarb mat være i fred, om jeg tilfører erstatninger hele tiden. Så kan man tenke at det kanskje ikke gjør noe med en liten utskeielse med karbohydrater i ny og ne. Nei, det gjør ikke noe sånn egentlig. Om det virkelig er kun i ny og ne det skjer 🙂 Men helt ærlig, om det resulterer i at man sprekker 2-5 dager i uken på et eller annet, er det da verdt det? Det er iallefall suksess oppskrift på å legge på seg igjen, for å si det sånn. Har erfaring der også jeg 🙂

Det som også er trist er at noen av de som prøver lavkarbo, ikke får resultatene de vil pga for mye erstatningsprodukter. De oppdager enten feilen, og lærer av det (helt supert). Eller de gir opp lavkarbo, og hva er konklusjonen da? Jo, lavkarbo funker ikke….. Det blir jo helt feil, og gir lavkarbo et særdeles dårlig rykte. Greit nok at noen bare ikke passer på lavkarbo av en eller annen grunn, men i mange tilfeller har faktisk ikke den som har prøvd hatt nok kunnskap. Det er helt greit, for lavkarbo er et enormt stort tema. Men da har ikke lavkarbo skylden!

Fokuser på det som er mat, ikke på det som er søtt. Du vil få det så mye enklere med deg selv, rett og slett. Jeg har lært litt den harde veien, og det har tatt meg lang tid å komme til det stadiet jeg befinner meg på nå. Imorgen reiser vi østover, og for første gang er jeg ikke det dugg bekymret. Jeg har troen på at jeg skal klare meg igjennom de 4 ukene, uten å gå på smeller hele tiden. Det har vært fakta de andre årene, det skal ikke bli fakta i år. En stor motivasjon er at jeg føler meg HELT fantastisk om dagen, jeg kan ikke huske at jeg har hatt det så bra med meg selv før. Det frister ikke å bli sittende oppblåst og føle meg ekkel og energi løs. Disse 4 ukene jeg har i møte trenger jeg derimot all den gode energien jeg kan få, og det vet jeg at lavkarbo gir meg 😉

Husk at jeg og min samarbeidspartner August hjelper med veiledning og ukesmenyer da, om du føler du ikke får det helt til. For å få mer informasjon angående det, må du gå inn på firma hjemmesiden vår HER Vår definitive bestselger er Boostmenyen, og vi har massevis av gode resultater på den. Det som er meget viktig å huske med den menyen, er at det ikke er en quick fix! Sånt finnes ikke. Men sliter du med søtsug, så er det en topp måte å «avsøte» kroppen på. Den er tøff de første dagene, men etter noen dager opplever de aller fleste at søtsuget forsvinner og slipper taket.

Vil du prøve alene? Mitt klare råd er å unngå alt av lavkarbo søtsaker, kaker ol. Unngå sukkerfri brus også, det skaper søtsug det også for mange. Ligg lavt på karbohydrater, iallefall under 15 gram totalt pr. dag. (På Boostmenyen ligger man under 10 gram pr. dag)Men under 15 gram er bra det også, og få de karbohydratene du skal ha fra grønnsaker! 

Alle som ønsker det er velkommen til å melde seg inn i vårt forum på FB som er lukket. Ingen kjøpstvang 🙂 Lavkarbotips for bedre helse på FB! (link). Der kjøres jevnlige konkurranser, og det er masse motivasjon å hente fra våre kunder 🙂

Dette innlegget ble publisert i #teamlavkarbotips2015 og merket med , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

6 svar til Trist å se hvordan lavkarbo har blitt!

 1. Hei 😃
  Har lenge bytta ut middagen me atkins advantage, har gått nedi vekt pga dette men står nå stille, kan d hende det er det som er feilen?

  • Lavkarbotips sier:

   Det er vanskelig og si, men det kan meget godt være grunnen. Men hva spiser du ellers? Lavkarbo mat eller annen mat? Litt vanskelig å vite, siden jeg ikke vet 🙂 Personlig ville jeg mye heller spist ordentlig middag, enn en atkins bar.

   • Spiser som oftest peppermakrell lr tunfisk m majones .
    Salat m skinke lr kylling til lunsj.
    Atkinsbar til middag for å holde nede kcalinntak og for at ungene ska få litt ordentlig husmannskost til middag. Gidder ikke lage to måltider.
    Spis lchf rømmegrøt lr bringebær med krem til kveldsmat.

 2. Guro Skeie Vik sier:

  Kjære, kjær Ingrid ! Dette er så sant som det er skrevet ! Og kunstig søtning og erstatningsvarer trigger det sterke sukkermonsteret noen av oss har inni oss. Du sa engang at vi må snu tankene våre. Jobbe med tankene. Ja. Det er så riktig, så riktig. Jeg er på rett vei. Takk for alltid gode, kjærlige og tankevekkende ord. ❤️

 3. Marit Skare sier:

  Kjære Ingrid, det er så kjekt å se at du skriver om all erstatnings LCHF maten. Helt enig med deg, det er ikke ok å putte i seg dette. Spis ren mat og bli frisk.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s