Lettprodukter fører til fedme….

Vi lever nå i 2015, og det er lenge siden 60 tallet. På 60 tallet begynte statens råd for ernæring å endre kostholdsrådene, de var klare i sin sak. Magert kosthold var best for å bekjempe hjerte og karsykdommer, og mettet fett var dårlig. Norge opplevde stor økning i velferden, og rådene gikk fra å gå ut på å forsikre seg at folk ikke ble underernært-til å sikre seg at folk ikke ble overvektige.

Mye har skjedd siden den gang, men er det en ting som ikke har skjedd så er det bedre helse. Sannheten er at til tross for den magre profilen, har det norske folk aldri vært større og problemet med fedme er høyst reelt også her til lands. Aldri før har tilgangen på lettprodukter vært større, og stadig nye produkter kommer til. For det er vel fettet som gjør oss feite vel?

Fy flate, jeg er så sjeleglad for at jeg selv vet bedre idag. Lettprodukter er en uting i mine øyner, i prinsippet tar man et godt og naturlig fullfett produkt. Ødelegger produktet, fjerner mye eller deler av fettet og tilsetter fyllstoff som sukker og stivelse. Spesielt sukker blir tilsatt i lettproduktene, for at de skal smake godt. Det er så på tryne, at jeg gråter innvendig.

Jeg er som ufattelig mange andre oppfostret med mantraet om at fett er livsfarlig, fett gjør det feit og at fett er farlig. Fett er først farlig i kombinasjon med karbohydrater, og da kan man jo spørre seg: Er det fettet sin feil, eller karbohydratene sin feil?

Siden januar 2011 har jeg spist store mengder med fett, jeg har sikkert spist mer fett enn hva jeg har gjort i hele mitt liv til sammen (før lavkarbo). Sannheten er at dette har ikke gjort meg feit, det har tvert imot ført meg nedover til normal vekt. Det har heller ikke gjort meg syk, jeg har aldri følt meg friskere og mer opplagt. Blodprøvene mine er helt perfekte, og jeg føler meg bra.

Jeg kjenner det brenner inni meg og det koker av sinne, når jeg tenker på hvordan mange sliter med overvekt og folkesykdommer pga de kostholdsrådene vi har. Enda mere hårreisende er det at statens råd for ernæring anbefaler karborikt kosthold for diabetikere for eks. De som har pådratt seg sykdom av kostholdet som blir anbefalt, blir altså anbefalt å fortsette med det samme kostholdet?

Etter mitt syn er lettprodukter en dårlig komedie, vi har ikke godt av dem og vi har ikke bruk for dem. Sterkt overvektige mennesker blir satt på et magert kosthold, med nesten null fett. Jeg spør meg selv hvorfor? Et kosthold omtrent blottet for fett metter jo ikke, og for en person med kraftig overvekt som etter all sannsynlighet sliter med insulinressistens, er det ikke særlig gunstig å kjøre på med enda mer karbohydrater. Bare for å sette enda mer fart i produksjonen av insulin da eller?

Det merkes sikkert at jeg er en smule hissig på grøten her nå, men dette er et tema som bare får det til å brenne inni meg. Hvorfor er ikke staten mer opptatt av å tenke nytt? Bruke mat som medisin?

Vi er ufattelig mange som etterhvert har tatt skjeen i egen hånd, fikset opp i vår egen helse og bekjempet vår egen overvekt. Jeg tørr ikke tenke på hvor jeg hadde vært, om jeg fortsatt hadde trodd på at fettet var årsaken til mine helseproblemer og mitt fedmeproblem… Folk spiser seg «frisk» fra dia2, folk spiser seg fri for medisiner for høyt blodtrykk og mange normaliserer sine kolesterol verdier. Kom ikke her å fortell meg at alt dette er tilfeldig?

Jeg mener det snart må være nok nå, lettprodukter hjelper ikke helsen vår til det bedre. Hadde det vært tilfelle hadde vi ikke hatt de problemene vi har idag. På meg virker det som om det offentlige synest det er mye bedre at folk peiser på med mer og mer medisiner, det er helt stuerent og godtatt. Men kommer du å ytrer at du «driver med lavkarbo» kan du enda få mange skjeve blikk, og ganske kvasse kommentarer. Skulle tro det offentlige hadde hodet laaaaaangt opp i rævva av og til, det er på tide å våkne opp å se hva som foregår rundt oss. Nok bør være nok!

Hadde jeg ikke våget å tatt skjeen i egen hånd i 2011, ta sats å våge å tro på at det måtte finnes noe bedre for meg. Ja, da hadde jeg vært like forbanna feit enda. Jeg hadde et jævlig liv, beklager ordbruken men det er sant. Alt var svart, og kroppen min ville ikke noe av det jeg ville. Hadde jeg spurt etter mer hjelp fra det offentlige, banner jeg på at jeg hadde vært på samme sted idag. Er det ikke på tide at vi ser galskapen i det vi driver med?

Flere og flere ender på operasjonsbordet, opererer frivillig bort friske deler av kroppen. I ren desperasjon, fordi de er fanget av kroppen sin. Her må det nytenking til, rett og slett. Istedenfor å sulte de stakkars, fine folkene på institusjoner, med mat blottet for fett. Burde det vært vilje til å prøve noe annerledes. Men desverre er redselen for fett for stor, fremdeles er det stor motvilje. Selv om nyere forskning IKKE støtter den gamle teorien om at fett fører til hjerte karsykdommer. Jeg tror vi kunne snudd denne fedme epidemien ved å våge å tenke nytt, våge å tro at det finnes noe bedre enn de rævva rådene som har vært så altfor lenge. Vi er etterhvert mange som sitter med personlige erfaringer, som sier at dette funker gull. Jeg kunne vært en av dem som endte opp på det forbanna operasjonsbordet. Tanken var der, mange ganger. Noe må gjøres nå, denne galskapen må stoppes. Vi er på vei et heeeeelt feil sted, og det blir stadig verre. Beklager, men som tidligere svært så overvektig (fedme klasse 3) holder ikke dette for meg. Det som foregår skremmer meg, rett og slett.

Jeg kan være glad jeg turte, men hva med alle de andre da? Som kjemper en stille kamp, med råd som slett ikke hjelper? Hva med dem? Antallet fedmeoperasjoner er på vei til himmels, det er ingen hemmelighet. Jeg blir så lei meg og trist, det gråter inni meg. Vi kan faktisk endre på det som skjer, det er mulig. Men det offentlige reagerer ikke, de tviholder på sitt og nekter å høre.

wpid-20150830152943953.jpg

Husk at DU kan ta ditt eget valg, DU kan velge det DU mener er best. Det kan være vanskelig å starte, og man er innprenta med at fett er problemet. Jeg var flau det første halvåret på jobb, og gjemte meg fordi jeg spiste feit majones på salaten min og ikke fettfri dressing. Ja, det sier sitt. Jeg var redd for at andre skulle se meg og tenke at det ikke var rart jeg var feit, som spiste så mye fett. Heldigvis har det gått over, folk får mene hva de vil. Jeg ser rundt meg, og jeg ser et økende problem.

Jeg ser sterkt overvektige folk gå i butikken og kjøpe seg grandiosa med nøkkelhullsmerke…. Hvor er det vi er på vei sier jeg… Jeg er en av dem, en av dem som trodde frokostblanding med sjokoladekuler var sunt fordi den hadde fibermerke på seg. En av dem som trodde crappy industrimat var sunn, bare fordi den hadde et nøkkelhullsmerke på seg. Det er en stor vits det som skjer rundt oss, tålmodigheten min er snart slutt… Noen må tale lavkarbo sin stemme, og jeg er ikke redd for å gjøre det.

Lettprodukter løser ikke problemet, det gjør ting enda verre. Dette er ikke morsomt, dette er heller ikke ment som et hån mot overvektige. Jeg er opptatt av å få frem at det finnes et håp, det er hjelp og få på andre måter enn fedme kirurgi. Det koker i meg når reklamer for den type kirurgi  kommer opp i feeden min på FB, jeg blir regelrett så sint. Ikke fordi de som utfører fedme kirurgi er mindreverdige og svake mennesker, langt der ifra. Men det koker i meg fordi jeg vet det finnes bedre løsninger, enn et sånt risikofylt inngrep på kroppens friske organer.

Dette innlegget ble publisert i Følelser og tanker i forbindelse med stort vekttap!, Mine meninger! og merket med , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

5 svar til Lettprodukter fører til fedme….

  1. Yvonne sier:

    Åååå så godt skrevet dette var ! Amen til deg! 😀

  2. Gorm sier:

    Veldig godt skrevet !! Jeg tror at flere av de spørsmål du stiller i innlegget kan svares med «Penger/Økonomi». Det er så mye penger i sving i matindustrien. Den tjener mer at befolkningen lever på karbo-energi enn på fett-energi. Industrien er super-flink til å fjerne det verdifulle fettet og erstatter det med billig mais-karbo. Til og med alt av dyr brukt i kjøttproduksjon i USA spiser kun mais da dette er billigere enn å la dem beite normalt gress. ( noen har patent på gresset der borte så det er svindyrt å gi det til dyr på beite, mais er billigere ! )

  3. Hege sier:

    Lurer litt på dette da noen lett-produkter inneholder mindre karbohydrater enn fullfettproduktet. F.eks kokosmelk. Hva skal man da velge?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s