Drømmen om det søte!

NB! Inneholder annonselenker!

Det er kanskje mer dekkende å skrive avhengigheten til det søte, vi mennesker er blitt veldig avhengig av at ting skal smake søtt. Jo søtere, jo bedre for mange. Dette er jo helt klart et kjempestort problem, og sukkeret er en stor synder når det kommer til de fedme problemene vi står ovenfor nå. Jeg kan lese på diverse fora at folk klager over all fokuset på fedme, og at man skulle tro det var et problem.

De som mener det, bør våkne opp å se hva som foregår rundt oss. Det ser ikke bra ut, rett og slett. Vi blir sykere og større, og det er idag mer vanlig å være overvektig enn å være normalvektig. Jeg er den siste til å kritisere de overvektige, det er ikke der jeg vil med dette. Problemet er bare at dette er et spørsmål om helse, det er ikke sunt å være for overvektig. For å si det sånn, så er det ikke utseende som er problemet. Problemet er at vi får stadig flere med diabetes type 2, høyt blodtrykk, høyt kolesterol og det som verre er. Det norske folk spiser medisiner som aldri før, og det frustrerer meg som vet at det finnes andre løsninger.

Sukker har makt over oss, det er ingen tvil. Jeg er ganske så hardbarka lavkarbo spiser, men til og med jeg vet makten søtt, sukker og karbohydrater har over oss. For min del er ikke lavkarbo søtt noe bedre heller, og det er ikke fordi jeg er fanatisk jeg sier dette. Jeg sier det av ren, skjer trang til formidling, i hvordan vi blir lurt og hvordan vi har en evne til å lure oss selv. Jeg merker meg at produksjonen av sukkerfrie godsaker er rimelig stor, og den kommer nok bare til å bli enda større. Dette er egentlig ikke så mye bedre enn sukker, for oss som er sukker avhengig.

Når noen spør fortvilet om hva de kan gjøre for å bli kvitt søtsuget på lavkarbo, så er det ufattelig mange som gir råd om å spise sukkerfri sjoklade, sukkerfrie karameller, atkins bar, krem med søtning, lavkarbo kake etc. Når jeg prøver å meddele at det ikke er lurt å bøte på søtsuget med annet søtt, får jeg som regel høre hvor fanatisk det er å være sånn. Hvor prippen jeg er, eller at jeg tror jeg er bedre lavkarber enn alle andre. Nei, jeg tror ikke at jeg er bedre enn alle andre, jeg vet for fakta at jeg ikke er det 😉 Det handler heller ikke om å være prippen eller fanatisk.

Jeg vet nemlig smertelig godt hvordan dette funker, og jeg sier ikke at jeg aldri spiser noe sånt. Men de siste årene har lært meg at jeg må betale kraftig for det, de gangene jeg glipper. Det som smaker søtt er utrolig avhengighetsskapende, man ønsker stadig mer og mer.Det er et faktum mange kjenner seg igjen i, og jeg selv har også levd i den fornektelsen der. Jeg også trodde at lavkarbo søtt var så utrolig mye bedre, og at det ikke var et problem. Nå vet jeg bedre, og det er jeg glad for. Drømmen om det søte, får spesielt nybegynnere på lavkarbo til å søke etter sukkerfrie og søte alternativer. Mange tror de ikke får søtsug av det, jeg trodde også det. Men befinner du deg i en situasjon der du hver dag spiser sånt, da vil jeg si du er ganske avhengig. Prøv en dag uten, og se hva som skjer. Får du ikke søtsug er jo det flott, men jeg vil tørre å påstå at veldig mange da vil oppdage at de får et savn og et sug etter det søte.

Det søte har altså en enorm makt over oss, og det er ikke noe jeg formidler fordi jeg er fanatisk. Jeg formidler det fordi jeg har personlige erfaringer og VET hvordan det kan virke på kroppen. Det beste man kan gjøre om man sliter med søtsug på lavkarbo, er ikke å bøte på med mer sukkerfritt godteri. Det beste du kan gjøre er å ta deg et glass friskt vann, gjerne med sitron. I tillegg til noe som er virkelig rikt på fett, og gjerne proteiner. En eggesalat med egg og godt med majones, noe kjøttpålegg med majones eller kanskje du skal ta en kaffe med en god ss cocosa opp i? Kommer søtsuget, få i deg fett… ikke mer søtt.

Ofte handler jo dette om en overgangsperiode, det er ikke lett. Det vet jeg. Men løsningen er alikevel ikke å spise mer søtt, selv om det er sukkerfritt. Man blir aldri kvitt søtsug på den måten, det kommer nytt og nytt hele tiden. Det beste middelet er å se forbi alle de produktene som industrien lokker oss til å tro at er greit, og spise ordentlig mat som er rik på fett. Jeg har sagt dette så mange ganger, industrien driter i om du lykkes eller ei. De vil bare selge sine produkter, og når de er søte vet de at man blir avhengig og vil ha mer. Selv om det er sukkerfritt… Når man spiser mye av slike søte, sukkerfrie produkter, er det også SÅ mye lettere å gå på en smell med andre raske karbohydrater også. Man nærer et behov, og behovet blir bare større. Plutselig sitter man der med ekte sjokolade, kaker, boller og brus. Det er trist, men sant.

Det aller beste er å ha et fornuftig forbruk av sånt, da skaper det definitivt minst problemer også. Hold deg til litt på en lørdag, eller spesielle anledninger. Ikke hele uka lang, slik mange desverre gjør. Har man et fornuftig forhold til dette her, så har man vel egentlig ikke et problem heller. Har du problemer, så er det jo meget som tyder på at du er sukker avhengig og da er nok beste medisinen å bare kutte alt sånt ut. Det handler altså ikke om å være bedreviter og fanatisk når jeg gir råd, men det handler faktisk om at noen er så avhengig at de faktisk ikke bør få i seg sånt. Når mange i tillegg kan være avhengig uten at de innser det eller vet om det selv, da er det viktig å prøve å hjelpe og informere mener nå jeg. Jeg får betale hardt hver gang jeg unnviker min strikte hverdag og matrutiner, og for meg som er vant med å leve uten søtt er det tungt å avsøte seg igjen. For ja, jeg er ikke perfekt og jeg glipper jeg også. På bakgrunn av det gir jeg råd til andre, om å ikke bøte på problemet med mer søtsaker. Jeg går alltid på en uke med boostmeny (adlink), om jeg havner skeivt. Blottet for søtsaker, rikt på fett og svært lavt på karbohydrater. Det ordner opp for min del, og det er alltid like godt når søtsuget slipper taket igjen.

Altså sånn…..

wpid-dsc_0136.jpg

og IKKE sånn….. Når det kommer til å kurere søtsug 😉 (Bare som et eksempel)

last ned (1)  last ned

Jeg er altså verken bedre enn andre, prippen, fanatisk eller annet. Jeg ønsker å gi andre best mulig råd, for å få det bedre! 

Dette innlegget ble publisert i #teamlavkarbotips2015, Mine meninger! og merket med , , , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s