Slik holder du vekta!

Jeg ser mange lurer på hva man skal gjøre i fremtiden, hva skal man gjøre når målet er nådd?

Mange lurer på om det er greit å gå tilbake til det kostholdet de hadde før, og om det funker.

Nei, det funker etter all sannsynlighet ikke for de fleste. Det var en grunn for at man sleit med vekta i utgangspunktet. Så det er ingen grunn for å tro at det funker å gå tilbake etter endt vekttap. Lavkarbo er ingen vidunderkur, som på magisk vis vedlikeholder vekta om man går tilbake til sånn man spiste før. Det er en livsstil, enkelt og greit.

Her skal dere få noen gode tips til å holde vekta!

 1. Ikke kompliser ting for deg selv, det er faktisk en mulighet å bare gjøre som du gjorde når du gikk ned. Det enkle er ofte det beste!
 2. Ikke bry deg med kalorier lenger (om du har brydd deg om det), spis gjerne som du gjorde da du gikk ned. Men spis etter kroppens signaler, når du er sulten og til du er passe mett.
 3. Du trenger ikke å bekymre deg for å «forsvinne», lavkarbo er vektregulerende i seg selv. Om du spiser nok mat, vil vekta holdes ved like.
 4. Følg med på vekta, om den begynner å snike seg oppover igjen må du reagere. Jeg snakker ikke om 1-3 kg opp/ned, litt variasjon er normalt. Om du vet at du spiser riktig, så er dette bare naturlige variasjoner. Om vekta går oppover og begynner å krype opp mot 6-7 kg mer enn hva du var, må du se på dine matrutiner. Mest sannsynlig har du gått i fella og tillatt deg litt for mye av alt. Brett opp ermene, og  ta grep før det går for langt. Å fortsette med de dårlige vanene, vil skape større problemer over tid.
 5. Vær ærlig med deg selv, alltid!! Se punkt over;)
 6. Ikke fall i fella med å synest synd på deg selv, fordi du må spise sunt. Det er ikke synd på deg, å spise sunt er en glede for kroppen. Kjenner du etter, så er jeg sikker på at du forstår hva jeg mener. En sunn kropp, er en glad kropp. På med smilet, og se det positive i den nye kroppen du har fått. Har du jobba hardt med vekttap, har du all grunn for å gjøre jobben med å holde på vekta også. Ellers har du jobbet mye, helt forgjeves.
 7. Ikke ta opp igjen gamle vaner som trøstespising, spontane utskeielser ol. Det er lett for å begynne å gi litt f… når man er i mål, og det kan gå helt greit en liten stund. Helt til det ikke får greit lenger, og da kan de gamle vanene atter en gang ha makt over deg. Holde på gode vaner, ikke kluss det til.
 8. Smil, nyt den gode maten, vær takknemlig for din nye tilværelse, ros deg selv og vær stolt!
 9. Forhåpentligvis har du jobbet masse med hodet ditt, under vekttapet. Om du ikke har gjort det, er det iallefall på tide å begynne med det (helst igår)!!! Det er kanskje nå du har aller mest bruk for de gode tankene, de løftende tankene, tankene som driver deg fremover og ikke trykker deg ned. Tankene som reflekterer over valgene man tar, tankene som forebygger sprekker osv. Bruk hodet, fortsett med det. Det mener jeg ikke i en negativ forstand… som i at man er dum. Det er i hodet det sitter, og det er nødt til å være med.
 10. Legg merke til hvordan du føler deg, hvordan du har det! Mest sannsynlig har du masse energi, en funksjonell kropp, kanskje du har spist deg fri fra medisiner og andre ting. Dette er noe du må tenke på, for du vil vel ikke tilbake til sånn du hadde det? Kommer de negative tankene, er dette ting du må reflektere over for å unngå å falle tilbake.

Dette er noen tips til å holde på vekta, det er ofte vedlikehold som er det vanskeligste. Ikke begynn å kompliser tingene så voldsomt, det er ofte ikke nødvendig. Om du skulle øke litt på karbohydratene, skal du passe på å kjenne etter hvordan kroppen din reagerer. Får du problemer, mister kontrollen og søtsuget øker på. Da vet du at det ikke kommer til å funke… Minst mulig komplisert, å gjøre som man gjorde er ofte det beste 😉

Dette innlegget ble publisert i Følelser og tanker i forbindelse med stort vekttap! og merket med , , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

2 svar til Slik holder du vekta!

 1. Liv sier:

  Takk for utrolig fine, kloke gjennomtenkte råd !! Det er akkurat sånn det er. Mvh Liv

 2. Usuall sier:

  Takk for gode råd!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s