Er du slankeoperert?

                       NB! Inneholder reklamelenker!

Dette er et spørsmål jeg får rimelig ofte: 

«Er du slankeoperert?»

Spørsmål kommer da gjerne i forbindelse med møter med helsevesenet, når de får høre om mitt store vekttap. Spørsmålet har også kommet fra folk som ikke har sett meg på lenge, og ser jeg har minket drastisk. Som regel da bekjente, min omgangskrets vet jo historien min. 

Når helsevesenet spør dette spørsmål, som det første når de hører om mitt store vekttap, blir jeg litt lei meg. Ofte er det tett etterfulgt av et: 

«Eller har du gjort det selv med endring av kosthold». 

Jeg blir ikke lei meg sånn personlig for det spørsmålet, det tåler jeg godt 🙂 Det jeg blir lei meg for er utviklingen, når man vet at antallet slankeoperasjoner bare øker. Det blir nesten tatt som en selvfølge, at stort vekttap er et resultat av en operasjon. 

Det sier vel sitt om hvor vanlig dette er å utføre idag, og jeg har litt problemer med den utviklingen. 

De slankeopererte er ikke mindre verdt, eller mindre flink. Det er ikke dit jeg vil! Det er en hard kamp å bli operert, og mange komplikasjoner kan komme i etterkant. Mange får problemer med dumping, og ender opp med å ikke tåle diverse mat. I tillegg blir det et problem å få i seg mat, og man blir mett av en ørliten porsjon. Noen få munnfuller og det er nok. Man må ta vitamin tilskudd for resten av sitt liv, og det å operere seg er ikke en lett vei ut. Det er i mine øyner et desperat rop om hjelp, og en siste utvei. 

Det jeg sliter med er om slankeoperasjon er det beste å tilby pasienter med alvorlige vektproblemer? 

Jeg tror ikke det. Jeg tror man kan gjøre helt andre grep først. Men for å få et bra tilbud for de med slike problemer, tror jeg myndighetene må tørre å tenke nytt. De må oppdatere seg på ny kunnskap, ny forskning og forstå hvordan kroppen til en med alvorlige vektproblemer responderer på maten de anbefaler. 

Det å anbefale et kosthold som omtrent er blottet for fett, til pasienter med alvorlige vektproblemer er å skyte seg selv i foten mener jeg. Det er tydelig at det ikke hjelper, om det hadde vært til god hjelp hadde vi ikke hatt stadig økning av antall operasjoner. Antall personer med kritisk overvekt hadde heller ikke økt. 

Problemet er bare at lavkarbo fremdeles blir begravd som et skjellsord av de på toppen, det blir fremstilt som helseskadelig. Skremselspropaganda som at det fører til hjerte kar sykdommer, kreft, diabetes (av alle ting) og at det rett og slett er potensielt dødelig er flittig brukt. Mettet fett blir fremdeles bannlyst, og sett på som noe fryktelig. For det som blir produsert kjemisk, må jo være bedre enn det naturen selv lager? 

Visst du at menneskekroppen består av en stor andel mettet fett? 

Jeg godtar ikke at denne utviklingen skal fortsette! Hvorfor er vi på et lavkarbo kosthold så friske? Mange spiser seg fri for medisiner, mange blir kvitt sine vektproblemer og vi lever bra med masse energi. De som lever i tro om at myndighetene har rett, og sverger til fettfattig kost. Blir stadig sykere, bruker mer og mer medisiner og får fler og fler livsstilssykdommer. Jeg forstår at dette ikke er tilfelle for alle og enhver, men om man følger litt med så vet man at utviklingen ikke er bra. Livsstilssykdommer blir mer og mer vanlig, alvorlige vektproblemer like så. 

Når skal myndighetene våge å tenke i andre baner i sine behandlingstilbud? Noe annet enn å sende de overvektige på «sultecamp» med et kosthold så magert at man konstant skriker etter påfyll? Etter min mening skyter man seg selv litt i leggen, om man sørger for å anbefale en kost som overhodet ikke metter og som trigger både søtsug og matlyst noe voldsomt. Man er nesten dømt til å mislykkes, om man først har fått et alvorlig vektproblemer…..

At fettet er synderen er en myte som bør begraves…. Snarest! 

Ønsker du å prøve noe annet? Ta grep selv er mitt råd! Du må gjerne ha oppfølging av lege, noe som egentlig er anbefalt ved endring av kosthold. Mange leger er nå positive til lavkarbo, og er ikke legen det så bytt til en som er det! Eller ta kontakt med lege som virkelig er positive og flinke med lavkarbo, Hexeberg klinikken er et eksempel! 

Det er iallefall 100% sikkert at man må våge å tenke selv, om ting skal bli bedre. Jeg er evig takknemlig for at jeg tok grep og tenkte selv. Ellers hadde jeg idag vært slankeoperert eller stått i kø for operasjon, det er jeg helt sikker på. 

Noen tips du kommer langt med er: 

  • Slutt å kjøpe hel og halvfabrikat!! Lag maten din selv, da vet du hva som er i den. Nøkkelhullsprodukter må du IKKE stole på, mange hel og halvfabrikat har nøkkelhull på seg. Det vil ikke si at varen er sunn…. En grandiosa for eksempel har nøkkelhull på seg, det sier vel sitt! 
  • Kutt kraftig ned på sukker og stivelse, det er typiske varer som brød, pasta, ris, poteter, kaker, godterier, gjærbakst etc. Sukker er en ingrediens som ligger skjult i utrolig mye av det vi spiser, for de fleste er det urealistisk å unngå totalt. Da må man lage ALT selv, noe de færreste har tid til. 
  • Baser kostholdet ditt på mest mulig rene og naturlige produkter, som nevnt: lag maten din selv. Bruk rent kjøtt og ren fisk ( må gjerne være animalsk fett, men med rent menes naturlig slik det er og ikke ferdiglaget farseprodukter for eks.) Om du fokuserer på egg, fisk, kjøtt, grønnsake over jorden, fettkilder som ekte smør, kaldpressede oljer (oliven for eks), majones, noe kremfløte, ost, sæterrømme, nøtter og frø kommer du meget langt. Noe bær kan være okei, og avokado er supert.
  • Unngå altså ALLE lettprodukter, sats på ekte varer. Margarin bør du sky som pesten…. Det er ikke helsebringende, jeg stoler mer på en ku enn en fabrikk for å si det sånn. 
  • Regn med å prøve og feile litt i starten, vær obs på overgangs symptomer. Du kan oppleve mindre energi i starten, før du oppnår fantastisk energi. Hvor sterke overgangssymptomer du får, avhenger av hvor streng du er på karbohydratene. Jo mindre karbohydrater, jo mer overgangsplager som regel. Noen velger å trappe nedover. 
  • Sist men ikke minst, søk hjelp om du trenger. Bruk gjerne Google flittig. Om du vil ha veiledning og/eller kostholdsplan, så du får en enkelt start kan du ta kontakt med meg HER (adlink). Priser fra 119,- så det er ikke dyrt i forhold til lignende tjenester. Link direkte til butikken HER (adlink)

Du kommer langt med de generelle tipsene jeg har gitt her, og husk at kroppen trenger litt tid i starten på å omstille seg. Ubehag er svært vanlig i overgangen, og det betyr ikke at lavkarbo ikke er bra. I svært mange konklusjoner fra negative motstandere, finner man konklusjoner som er trukket alt for raskt. Det er ikke tilstrekkelig å ha prøvd i 1-2 uker, og konkludere med at dette er noe dritt. Når kroppen har tilpasset seg, så vil de aller fleste oppleve store helsegevinster. Vekta går nedover, man får jevnere blodsukker, blodtrykket synker og kolesterolet blir for mange lavere og får en bedre sammensetning. Går man på insulin for diabetes, eller tar blodtrykksmedisiner, må man være obs på at behovet her kan endre seg. Oppfølging av lege er såklart viktig her, har du dia2 eller dia1 er hyppig kontroll av blodsukkeret viktig. 

Jeg nekter å gi meg i kampen for å få lavkarbo frem som et fullverdig kosthold, og for å få det inn som en del av behandlingstilbud for de med alvorlige vektproblemer. Jeg tror ikke på at tusenvis av mennesker virkelig ønsker å operer bort helt friske organer….. Jeg tror faktisk de aller fleste ønsker å lykkes med en kostholdsendring, og unngå alle komplikasjonene. Om du synest budskapet i dette innlegget er viktig, anbefaler jeg at du deler det videre på Facebook! 

Noe må gjøres i denne kampen, og løsningen er etter min mening ikke å fortsette å slankeoperere tusenvis av mennesker…. 

  Tro på at det er mulig, tro på deg selv og ta mot til deg og prøv noe nytt!  Nei, jeg er ikke slankeoperert og jeg er stolt av det 🙂  

Dette innlegget ble publisert i #teamlavkarbotips2015. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s