Resistent stivelse!

Idag dere, tenkte jeg at jeg skulle skrive noen ord om resistent stivelse. Det er jo sånn at vi deler inn karbohydrater i flere former, og en form for karbohydrat heter amylopektin. Amylopektin finnes i planter, som for eksempel i poteten. Om vi tar poteten som selve utgangspunktet her nå, så kan jeg forklare ut ifra den. Det er sånn at når man koker en potet, så har den veldig høy GI (Glykemisk Index). Matvarer med høy GI er egentlig ikke noe gunstig for oss, det påvirker blodsukkeret mye og det svinger mer enn ønskelig.

Hva skjer så når man avkjøler en potet? Jo, en del av amylopektinen omdannes til amylose. Amylose er resistent stivelse, og det brytes nedd mye saktere i kroppen enn amylopektin. Kun 40% av amylose fordøyes i kroppen. Dette er altså ganske så intressant, kald potet er faktisk bedre å spise enn varm mat. Du kan til og med avkjøle en kokt potet, og steke den i godt med smør. Alikevel så beholder den resistent stivelse, og får en vesentlig lavere GI. Det selges tydeligvis noe som heter høyamalose ris også, jeg har aldri sett dette. Men jeg har ikke sett etter heller, det er altså en ris som er høy på amylose (resistent stivelse).  Om man tar helt vanlig ris og koker den, for så å avkjøle den igjen. Skjer faktisk det samme der også, en del av amylopektinen omdannes til amylose.

Så kan man jo spørre seg, bør vi da spise poteter og ris? 

poteter92

(Bilde hentet fra frukt.no (link)

Nå skal dere få mine personlige tanker om det. Jeg tenker at som et daglig innslag i kosten, ville jeg verken spist poteter eller ris. Høy på amylose eller ei.. Det jeg derimot tenker, er at som et unntak av og til. Så er det greit å vite at poteten og risen blir bedre i forhold til glykemisk index, om man tilbereder den og så avkjøler den.

Så da vet dere litt om det temaet, men husk: På lavkarbo bør bruken av dette være begrenset. 

 

 

Dette innlegget ble publisert i #teamlavkarbotips2015 og merket med , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s