Tips til en god start på lavkarbo! 

//reklamelenker//

Jeg får ufattelig mange spørsmål, hver eneste dag. Jeg er aldri arbeidsledig for å si det sånn, ikke et kjedelig øyeblikk 🙂 Mange av spørsmålene går igjen og igjen, og jeg vil ta noen generelle tips her til deg som ønsker å starte med lavkarbo. 

 1. Hva må jeg kutte ut? Kutt ut matvarer som er rike på stivelse og sukker, eksempelvis: brød, pasta, ris, potet, sukker, godteri, kaker, gjærbakst. 
 2. Hva bør jeg spise da? Spis mer grønnsaker, helst de over bakken. Sellerirot er også veldig karbovennlige, og smaker fortreffelig til så mangt. Ikke vær redd for grønnsaker, det er her du bør hente karbohydratene dine fra. Spis kjøtt, fisk og sjømat. Naturlig, ikke farseprodukter som fiskekaker ol. Det lager man selv av ordentlig fisk! Fettkilder er smør, majones, aioli, cocosa, kaldpresset olje og kremfløte, sæterrømme ol. i moderate mengder. Kort fortalt: Lag maten din selv!!! Unngå lettprodukter og les på alle innholdsfortegnelser, jo lenger liste med ingredienser-jo verre er det. Moderate mengder med bær, nøtter og frø er også fint.
 3. Jeg har sånn søtsug, kan jeg spise atkins? Kan og kan, klart du kan om du vil 🙂 Om du bør spise det er noe helt annet! De fleste ønsker ikke å ha søtsug, og det skjønner jeg godt. Søtsug er ubehagelig, ekkelt og ufyselig. Ikke fall for fristelsen og tro at Atkins er en reddende engel. Det skaper bare mer søtsug, og de fleste blir avhengig av disse barene. Hvorfor?? Har man først begynt, så fortsetter man. De smaker søtt, og hjernen «vil ha stadig mer». Det er en grunn for at lavkarbo søtsaker er vekststopper nummer 1. Det er rett og slett ikke bra for kroppen, og leser du innholdsfortegnelsen så forstår du ikke 30% av ingrediensene en gang… Det er et dårlig tegn! 
 4. Må jeg ha mye fett? Hva som er mye fett og ikke er det forskjellige synspunkter på. Men svaret er ja, du må ha mye fett for å leve etter LCHF. Du kutter kraftig ned på karbohydrater, da må du øke fettinntaket for å få nok energi. Karbohydrater er en hovedenergikilde, fett er en annen. Når du senker karbohydrater, øker du fett. Enkelt og greit. 
 5. Er det ikke farlig med alt dette fettet over tid? Nei, det er ikke farlig. Fett har et høyst ufortjent dårlig rykte, og karbohydrater har et høyst ufortjent godt rykte. Fett er noe kroppen faktisk må ha, kroppen må faktisk ikke ha karbohydrater. Det vil ikke nødvendigvis si at null karbohydrater er det beste, men kroppen må ikke ha karbohydrater for å overleve. Mange bekymrer seg for hjertesykdom (kolesterol spesielt) osv. Vet du hvilken energi hjertet bruker på å slå? Hjertet bruker fett, og da mettet fett. Det er ganske intressant faktisk 🙂 I tillegg så er det sukker/stivelse som skaper de små og tette LDL partiklene som blir sett på som farlige. Betennelse i årene er ofte årsaken til farlig effekt av kolesterolet. Betennelse trigges av sukker… Spiser man et fettrikt kosthold endres LDL partiklene til store og fluffige, som ikke har den samme skadelige effekten. Det er mye dere kan lese om dette, og kolesterol er faktisk livsnødvendig for oss. Kolesterol har mange viktige funksjoner i kroppen. Sørger du for å holde inntaket av karbohydrater nede (under 70 gram pr.dag), er ikke fettet farlig. Fett er farlig i kombinasjon med mye karbohydrater!
 6. Jeg har høyt blodtrykk og høyt kolesterol, kan jeg spise lavkarbo? Svaret er ja, og det bør du sterkt vurdere. Sørg for å ha en dialog med legen din, så du blir fulgt ordentlig opp. Om legen din er negativ, ber du han gi det et forsøk. Om han ikke er villig til å følge deg opp, finner du en som er det! Jeg har vært vitne til at folk har spist seg medisinfri på lavkarbo, og kanskje legen din blir overrasket og lærer noe nytt han også? Husk at det er viktig å gi det tid, ved å senke inntaket av karbohydrater til 70 gram eller mindre pr. dag kan du bli vesentlig bedre innen 5-6 mnd. Dialog med lege skal du ha, men husk at det er viktig å gi det litt tid før man rekker konklusjoner. 
 7. Jeg har pcos og insulinresistens, kan lavkarbo hjelpe? Ja, absolutt. Samme med diabetes 2. En reduksjon i karbohydrater er positivt for hormonell balanse, og for normal insulinproduksjon. Mye karbohydrater trigger produksjon av insulin, for de med insulinresistens vil det si at du går med for høyt insulinnivå i blodet konstant. Med diabetes 2 er det også gunstig med lite karbohydrater, spiser du karbohydrater får du et blodsukker ute av kontroll. Med karbohydratredusert kosthold, vil du etterhvert få det under kontroll. Igjen er det å gi det tid nøkkelen, det skjer ikke over natta. Men du ble jo heller ikke syk over natta så 🙂 Når det gjelder PCOS så er noe av hovedproblemet hormoner i ubalanse, et kosthold med mindre karbohydrater og mer fett virker stabiliserende på hormonene i kroppen. Mange opplever for eks. å bli spontant gravid på lavkarbo, og mange får tilbake syklusen sin. 

  
Dette er bare noe av det som blir spurt om, men er kanskje de viktigste punktene å få frem 🙂 

Det er ingen tvil for min del, om at lavkarbo er best for helsen vår. Dette skal jeg skrive mer om fremover. 

Om du ønsker en konkret kostholdsplan for lavkarbo, kan du jo sjekke ut nettbutikken vår. Er du helt ny, kan det være veldig nyttig. Anbefaler med oppfølging/veiledning, så får du den hjelpen du trenger. Nettbutikken kan besøkes HER (adlink) Om du lurer på noe av det vi tilbyr, kan du ta kontakt først på info@lavkarbohelse.no 

Vi har fremdeles 10% rabatt i nettbutikken (ut januar), benytt rabattkoden: 23F23F72 ved bestilling.


Dette innlegget ble publisert i #teamlavkarbotips2015. Bokmerk permalenken.

4 svar til Tips til en god start på lavkarbo! 

 1. Fikk veldig høyt kolestrol av lavkarbodietten jeg gikk på å måtte slutte med den,å begynne på tablettkur for forhøyet kolestrol..
  Mvh.Oddbjørg K.

  • Lavkarbotips sier:

   Det var jo leit å høre. Spiste du lavkarbo lenge da? Ofte stabiliserer dette seg etterhvert. Jeg har flere bekjente som har begynt på lavkarbo og kunnet kutte kraftig i medisinering for kolesterolet. Noen har kunnet kutte medisinene helt. Her er det jo klart individuelle forskjeller da, så man kan jo ikke si at alle er like 🙂

 2. Marit Skare sier:

  Hei Ingrid. Fantastisk godt og informativt skrevet. Dette er lett å forstå for de som ikke har spist LCHF før. Kan trygt anbefale denne måten å spise på. Lykke til videre.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s