Noen karbohydrater er verdt å spise!

//reklamelenker//

Lavkarbo er en stor jungel, mange vet noe om lavkarbo. Noen vet mye, andre vil begynne men vet nesten ikke noe.

En ting er sikkert, når man skal starte med et lavkarbokosthold skal man vite hva man gjør! Det er kjempeviktig og ha kunnskap, og kanskje spesielt kunnskap om hva lavkarbo egentlig handler om.

Det er mye man skal lære om lavkarbo, og det som jeg blir litt lei meg for er dette:

Noe av det første mange lærer når de starter med lavkarbo, det er hvordan man kan lage erstatninger og søtsaker uten sukker!

Lærdommen om dette lar ikke vente på seg, det ser man generelt sett de fleste steder på store forum.

Sliter man med søtsug i overgangsfasen, kommer det fort mange råd om alt det herlige av søtsaker man kan lage seg. Er man fysen, ramler det inn med råd om det samme. Mat på farten? Ta med deg en Atkins bar i veska, det er ikke et sjeldent råd å få.

Jeg sikter aldeles ikke til noen spesielle her, jeg er heller ikke ute etter å tråkke på andre og råd som andre evt. gir. Jeg vet dette her, fordi jeg har selv vært ny engang. Jeg leste meg rimelig kjapt opp til at det på lavkarbo fantes erstatninger for det meste, og de store temaene i forskjellige forum var ofte rundt akkurat dette. Hvordan finne det perfekte lavkarbo brød. De perfekte lavkarbo vaflene, de perfekte lavkarbo pannekakene. Den perfekte sjokoladekaken, det perfekte snopet osv. Så hadde man et og annet «utskudd» som prøvde å veilede i den riktige retningen stakkars, slik at man skulle forstå hva det egentlig handlet om.

Disse ble imidlertidig fort nedsnakket, fordi majoriteten av de som «hang» på forum og diverse ikke ville høre og vi MÅTTE jo lage disse tingene. Vi måtte jo få kose oss, vi måtte jo få lov til å leve…

Det er ikke så mye bedre idag, for å være helt ærlig. Jeg fikk en viss dose vranglære da jeg startet, og det er veldig mange som den dag idag også tror at man må ha all denne erstatningsmaten. Det er mange som tror at Atkins er sunt, det er mange som tror at det er null stress med å leve på erstatninger og lar seg lure av industrien som ikke vil gi slipp på kundemassen. Industrien har et mål, det er å lage maten vår for å selv tjene penger. Skal man følge lavkarbo på en ordentlig måte, spiser man ikke mengder med industrimat (iallefall minimalt av det). Så industrien følger etter og lurer oss med å produsere «lavkarbo» varianter.

Nå er ikke nødvendigvis det store problemet at man spiser sånt en sjelden gang, eller lager seg noe søtt eller en erstatning av og til. Problemet her er faktisk at mange nesten «lever» på dette, med et daglig inntak.

Jeg blir til stadighet lei meg når jeg leser noen har panikk for at de har spist noen bær, for så å sjekke innholdet av karbohydrater. Eller at noen sier at løk og paprika er fy fy, for det er over 5/100 (5/100 er en «regel» enkelte har fått for seg at MÅ følges om man skal leve lavkarbo). Jeg mener den ikke er gunstig i alle tilfeller, men at det kan være en grei pekepinn for nystartere er greit 🙂 Kan skrive mer om 5/100 en annen gang..

Det er heller slett ikke uvanlig at man ser de med grønnsaksskrekk spise Atkins, fordi det «bare» er 2 gram karbo. Eller sukkerfri sjokolade med maltitol, eller sukkerfrie karameller etc.

Som overskriften sier, noen karbohydrater er faktisk verdt å spise! 

Noen karbohydrater er slik jeg ser det ikke verdt å spise. Iallefall ikke på fast basis, slik mange gjør.

Karbohydrater fra grønnsaker er faktisk verdt det, synes jeg. Om det er noen karbohydrater man skal tillate seg å spise, så er det dem fra grønnsaker. Nå sier ikke jeg at alle grønnsaker er like gunstige når det gjelder karbohydrater. Poteten er en skikkelig belastning for blodsukkeret vårt, særlig om den er nykokt. Da har den en svært høy glykemisk index, og påvirker blodsukkeret mer enn hva vanlig sukker gjør. Men når det kommer til grønnsaker over jorden, synes jeg ikke at vi skal være redde. På lavkarbo bør man egentlig hente sine karbohydrater fra grønnsaker, i all hovedsak. Grønnsaker inneholder tross alt mange gode næringstoffer som kroppen nytter godt av, det samme kan man ikke si om en Atkins bar eller lavkarbo godterier.

Lavkarbo godterier generelt gir «ingenting» til kroppen som den trenger. Er det noe det gir, så er det masse kjemiske stoffer som kroppen aldeles IKKE trenger eller har godt av. Lavkarbo handler egentlig mest om å spise naturlig mat, som man lager selv med gode råvarer. Dette er kunnskapen jeg mener det er viktig å lære bort, ikke hvordan man kan erstatte alt mulig. Jeg er veldig opptatt av å lære bort dette til våre kunder, via lavkarbohelse (adlink) Det er nok ikke alltid jeg gir svarene som kundene nødvendigvis vil ha, men svarene blir alltid satt pris på 😉 Om du føler at du trenger hjelp, må du gjerne ta kontakt via nettsiden vår.

Lavkarbo handler altså om mye mer enn bare antall karbohydrater, det handler like mye om hvilken type mat man spiser. Hvor karbohydratene man spiser kommer fra, og at maten skal være mest mulig naturlig. Man kan få svært så gode og positive helseeffekter av å legge om til et lavkarbokosthold, men det er da også viktig å spise god og næringsrik mat. Man kan fint leve «lavkarbo» med en solid mengder industrimat, om man utelukkende ser på innholdet av karbohydrater. Men når alt kommer til alt, bør man egentlig fokusere på det naturlige. Den ekte maten,å lage mest mulig selv. Noen matvarer fra industrien er jo også mer naturlige enn andre, det er viktig å se på innholdsfortegnelsen. Er det en superlang liste med ingredienser, hvor du i tillegg ikke skjønner en dritt av hva 70% av dem er?

Da er det en vare man aller helst bør unngå. Det er okei å ikke lage absolutt alt selv, men jeg tror mange vil bli svært overrasket over hvor enkelt det er å lage naturlig og god mat. Det trenger ikke å være komplisert, og det kan være riktig  så smakfullt og lekkert. I våre kostholdsplaner (adlink) er det i all hovedsak lagt fokus på mest mulig naturlig mat, som er enkel å lage. Noen ferdig produkter blir brukt, som de fleste av oss ikke orker eller har tid til å lage. Men i all hovedsak så er det mest mulig ordentlig mat, som kroppen har godt av. Finnes ikke barer og måltidserstattere i våre kostholdsplaner for å si det sånn 😉

Vil du starte med lavkarbo, bør du altså tenke naturlig mat! Ikke rart mange synes det er så komplisert, når man bruker timesvis på kjøkkenet for å lage erstatninger for alt man spiste før. Jeg gikk rett i fella, og lærte den harde veien. Nå kan jeg heldigvis lære andre igjen 🙂 Lavkarbo handler ikke om å erstatte det kostholdet man hadde, det handler om nye vaner og naturlig mat! 

wpid-img_20150815_122126.jpg
 

 

Dette innlegget ble publisert i #teamlavkarbotips2015. Bokmerk permalenken.

5 svar til Noen karbohydrater er verdt å spise!

 1. Randi Ingridsdatter Falch sier:

  Så godt å lese dette, Ingrid! Trodde ei stund at jeg var ganske alene om denne tilnærminga til lavkarbo. At alle andre spiser masse mat/godterier med disse erstatnings-søtstoffene. Nå skjønner jeg at flere enn meg tenker naturlig mat og økologisk mat. At man også spiser grønnsaker og kanskje litt annet med kh over 5 g pr 100 g, og at man likevel får lov å si at man har et lavkarbo kosthold!! Nå skjønner jeg jo at man kan ha ulik innfallsvinkel. Slanking og/eller helse. Uansett, takk for flott innlegg! Heldige er de som har deg som veileder!!

  • Lavkarbotips sier:

   Tusen takk Randi 😊 Vi er nok flere som har disse tankene og meningene, jeg vet om mange flere enn meg og deg for å si det sånn. Man kan jo såklart ha ulikt syn, men jeg tror at man MÅ tenke livsstil og helse for å lykkes. Jeg tror det er svært få som lykkes med vekttap i lengden, om de ikke tenker varig endring og helse. Mulig jeg tar feil i noen tilfeller, men jeg vil tro at det nesten er umulig å holde vekta om man vender tilbake til gamle vaner.

 2. bjorgmi sier:

  Dette innlegget var ein tankevekker! Eg kom til den gamle bloggen på jakt etter søtsaker og har lese veldig mange av innlegga dine i kveld. Bare synd at eg rakk å bestille sukkerfri sjokolade, før eg kom hit. Som ny (eller, ny og ny, dette er vel tredje gongen eg går i gang med lavkarbo), er det og veldig fint å sjå ein blogg som våger å vise fram eit før-bilde som likner på meg. Takk. Eg har bokmerke deg og eg kjem til å lese deg vidare.

  • Lavkarbotips sier:

   Om du inntar de sjokoladene etter fornuft, er det mest sannsynlig ikke noe problem. Om du tar 1 en og annen lørdag eller noe, er det en annen sak, enn om man begynner å basere kosten på veldig mye sånt! Det er dessverre det mange ender opp med. Det er også litt farlig sjansespill om man sliter med søtsug og diverse, det har jeg selv fått lære den harde veien. Lite inntak en sjelden gang gjør ingen verdens ting:)

   • bjorgmi sier:

    Eg avbestilde dei faktisk, etter å ha lese innlegget ditt. Eg tviler sterkt på at eg klarer halde meg til ein bit innimellom – i og med at mykje av mitt problem handler om overspising, veit eg jo at det er lurt å ikkje ha mat det går an å overspise i hus.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s