Sukker-en forbannelse!

Nå er det full priskrig på smågodt i butikkene, smågodtet koster nå så lite som 2,90 pr hg mange steder. Pr kilo smågodt koster det nå 29 kroner! Det er ganske så sykt når man tenker på det, og sukker er vel en av våre store forbannelser.

Synes du jeg overdriver? 

Dette var mitt tidligere liv!

Tror du at jeg hadde et spiseproblem? Problem med altfor mye godterier? Problem med overspising og søtsug?

Jeg tror samtlige forstår at jeg spiste altfor mye, av helt feil «mat». Jeg vil i grunnen ikke kalle det mat, det jeg spiste bestod stort sett av raske karbohydrater og sukker med dårlig fett. Sukker er en av vår tid store forbannelser, og det er lett å bare skyve bort den makten sukker faktisk har over oss.

Sukker har så stor makt at mange med diabetes type 2 for eksempel spiser det allikevel. Det er jo en grunn for det, de klarer ikke la det  være. Vi har blitt et samfunn av sukkeravhengige mennesker, og sukker er ikke en gave til oss. Sukker er rett og slett noe av det mest helseskadelige vi har fått.

De aller fleste vet at sukker er en stor trussel for folkehelsa, og at faren for å utvikle fedme stiger i takt med økt inntak av sukker. Har man et kosthold som inneholder mye karbohydrater, pluss mye sukker. Da vil du mest sannsynlig få problemer på et tidspunkt, og det er ikke noe du ønsker.

Fedme epidemien flommer over oss, samme med diabetes type 2, høyt blodtrykk og høyt kolesterol. Dette er veldig, veldig skremmende. Da jeg var på mitt største trodde jeg det var normalt å ha det slik jeg hadde det. Jeg trodde at det var normalt å gå i en evig tåke, være trøtt før kl 17.00, halvsove hele kvelden og være tung i kroppen. Jeg visste ikke hvor bra jeg kunne ha det, før jeg kutta ut alt av sukker og raske karbohydrater.

Naturlig fett er ikke synderen eller trusselen for vår folkehelse, det er det sukkeret som er. 

08NYHerbi_smågodt07

(Bildet er fra rbnett som skrev om saken i 2014, da kostet det 4,90)

Vi skaper en avhengighet til sukker allerede når barna er små, og det er skremmende enkelt også. Sukker har som de aller fleste vet den effekten at vi stadig vil ha mer og mer. Den dag idag er jeg svak for sukker, og det er ingenting som kan trigge opp mine tidligere spiseproblemer slik sukker kan. Til og med sukkererstatninger som ikke er sukker trigger meg.

Nå kan barna handle inn store mengder godterier, for lite penger. Det er egentlig ikke greit i det hele tatt. Ungdommen står i kø for å kjøpe «lunch» osv. Det er skremmende hvor avhengig man blir av sukker, og hvor mye makt sukker får over oss. Det gir oss mye energi sånn ut ifra kalorier, men det gir ikke energi til kroppen. Det tapper oss for energi!

Vi har en stor jobb å gjøre, sånn rent kostholdsmessig. Folkehelsa er så dårlig som aldri før, og den ligger ikke an til å bli bedre heller. Greit nok, når jeg var på mitt sykeste og største. Da kjøpte jeg uansett pris, jeg så ikke på prisen. Jeg måtte ha det, og kjøpte dopet mitt uansett. Men det er ikke greit å dumpe prisen på sånne ting, og la ungene  gå bananas med ukelønna si. Her må vi være våkne!

Man kan gjemme seg bak at det snart er påske…. Vel, det er lenge til påske enda. Ikke fortell meg at folk kjøper kilovis med godterier som bare ligger der til det er påske? Det spises nok jevnt om det er i hus, og det blir vel fornyet et par ganger før det er påske.

Vi trenger ikke slike tilbud mener jeg. Vi trenger ikke legge ekstra tilrette for at folk skal spise mer sukker, totalt unødvendig. Kjenner jeg faktisk blir litt sint inni meg.

Jeg er glad jeg nå vet bedre! Det er mulig å komme seg ut av makten som sukkeret har. Det er mulig å føle seg frisk, få masse god energi og føle seg lett. Fettet er ikke problemet, det er sukkeret! 

Jeg vil nok alltid ha et spiseproblem i bunnen, men jeg vet iallefall hva jeg må gjøre for å takle det.

 

 

 

 

Dette innlegget ble publisert i #teamlavkarbotips2015. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s