Vi kan alle gjøre noe!

//reklamelenker//

Det er et ordtak som så fint går sånn:

«Jeg kan ikke gjøre alt, men alle kan vi gjøre noe»

Interessen min for økologisk mat vokser, og det er ikke uten grunn. Til og med mannen i huset er «smittet av basillen» 😉 Nå er det ikke sånn at vi kjører 100% økologisk, det har vi ikke muligheten til. Sakte men sikkert beveger vi oss allikevel mot mer og mer økologisk mat. Jeg drikker ikke melk, men mannen gjør. Det har blitt en god vane for han å kjøpe økologisk melk, og det er det han helst vil ha.

Vi spiser mest økologiske grønnsaker, og kjøper økologisk av det vi finner. Kanskje 80-90% av grønnsakene vi spiser nå er økologiske. Økologiske egg er et must, og det er vanskelig å kjøpe andre egg. Hvilket jeg bare gjør, dersom de er tomme for økologiske. Kjøtt er vel den tingen som vi ikke spiser så mye økologisk, jeg kjøper Grøstad Gris sitt økologiske bacon og lagrer opp når vi får fatt i. Ellers så kjøper vi landkylling fra Stangekylling, og ikke den konvensjonelle som blir behandlet som crap (for å si det mildt).

Nå er det faktisk en god del som ikke har råd til å kjøpe så mye økologisk, og det synes jeg ikke man skal ha dårlig samvittighet for. Jeg har selv vært der hvor det var temmelig utelukket å kjøpe så mye økologisk, mens nå kan vi gjøre det i større grad.

Nå er det en gang sånn at vi forbrukere sitter på makten, i kanskje større grad enn vi tror. Vi kan kjøpe økologiske varer der vi har muligheten, og om vi kjøper mer så blir utvalget bedre. I tillegg vil prisene også kunne synke etterhvert, alt handler om etterspørsel. Her til lands er andelen økologiske landbruk svært liten, kun 6% er økologiske. Vi som forbrukere må vise på en tydelig måte at vi vil ha mer av dette, for ærlig talt så er 6% for dårlig.

Det er stor diskusjon rundt om sprøytemidler er farlig for oss eller ikke, om økologisk landbruk er bedre osv. Visste du at mengden innsekt, bier og flaggermus øker der det drives økologisk? Vi vet alle at biene i verden er utsatt/truet, mer økologisk landbruk kan hjelpe. Jordkvaliteten blir også betydelig bedre ved økologisk drift, mens konvensjonell drift har motsatt effekt.

Vi blir fortalt at sprøytemidlene er trygge, men vet vi det egentlig? Det er svært lite forsket på effekten av å få i seg flere forskjellige sprøytemidler samtidig, midlene blir testet hver for seg. Mye tyder på at giftrester fra sprøytemidlene kan forstyrre tarmfloraen vår, og er det noe vi vil skal være i orden så er det den.

Det er også uvisst om vi lagrer disse giftstoffene i kroppen vår.

Rent helsemessig sett tviler jeg ikke et sekund på at økologiske varer er best for oss, eller miljøet. Men så lenge vi forbrukere fortsetter og overse denne kvalitetsmaten, blir den lite attraktiv å produsere. Prisene forblir høyere, og ingenting skjer.

Om du ikke har økonomi til å velge alt økologisk kan du jo begynne i en ende, nemlig med å velge økologiske der andelen sprøytemiddelrester er absolutt størst. De varene du da bør velge økologiske varianter av (så sant du får fatt i) er:

 • Fersken
 • Eple
 • Nektariner
 • Paprika
 • Stangselleri
 • Jordbær
 • Moreller
 • Grønnkål
 • Salat
 • Druer

Nå er det ikke alle disse som er like relevant for lavkarbokosthold, men dette er greit å vite for alle og enhver. Disse bør du styre unna om du kan! Om du skal kjøpe ikke økologisk, så er disse de beste å velge:

 • Løk
 • Avokado
 • Ananas
 • Mango
 • Asparges
 • Grønne erter
 • Kiwi
 • Aubergine

Disse er altså de matvarene som har vist seg å inneholder minst rester av sprøytemidler.

DSC_0111

Vi har gått over til kun økologiske krydder og uraffinert havsalt, maten smaker jo bare uendelig mye bedre. Dette er noe jeg kjøper fra Iherb.com (link) og der er de rå på økologiske produkter. Har du ikke handlet på iherb før, har jeg en rabattkode du kan benytte på ditt første kjøp: BOF961 da får du minimum 5 dollar i rabatt (for eks. et gratis glass med krydder). Husk nå på når du handler på iherb og ikke overstige tollen på kr. 350 (inkl. frakt) og du kan også velge hvilke type frakt du ønsker før du bekrefter ordren. Automatisk blir HDL valgt, men du kan gå inn å velge «airmail» via shipping kalkulatoren. Hvor billig airmail blir, avhenger av vekt på pakken din.

DSC_0017

Jeg handler også kokosolje fra iherb (link), cocosaen er å få kjøpt her i Norge på helsekost.

DSC_0063

Økologiske tomater på boks er blitt fast inventar, og jeg fant økologisk tomatpure på tube i samme merke på Coop. Så det bruker jeg en del i maten til mannen. Tomater er faktisk veldig sunt, så det burde man spise mye av. I bakgrunnen ser dere økologisk løk og paprika.

 

Økologisk kokosmelk finner vei i grøten min med chiafrø, oppskrift finner du her (link) Den er kjempegod, og ikke minst mettende. Chiafrø er rike på fiber og omega 3, så her er det sunnhet i hver bit.

Jeg bruker også mye økologisk smør fra Røros, vekselvis med kveiteseidsmøret.

DSC_0049

Sånn ser baconet ut fra Grøstad Gris, se om de har på en butikk i nærheten av deg 🙂 Enkelte Spar butikker vet jeg har, jeg fant på Spar i Jølster faktisk.

Jeg synes det ligger så mye i de ordene at jeg kan ikke gjøre alt, men alle kan gjøre noe. Velg økologisk der du føler at du har muligheten, og ikke få dårlig samvittighet om du ikke kan kjøpe alt økologisk. Se litt etter tilbud også, for eks. er de grovhakkede tomatene på kartong fra coop ofte på tilbud på Coop Extra-2 for 25,- Det er ikke dyrt for eksempel 😉 Titt litt på prisene og sammenlign litt, og gå for økologisk der forskjellen ikke er så kjempestor.

I norge henger vi etter, og jeg mener det er for dårlig at bare 6% av jordbruket er økologisk. I en handlingsplanen fra landbruks og matdepartementet skal 15% av Norges matproduksjon være økologisk innen 2020, vi ligger litt dårlig an der kan man si.

Min klare oppfordring er at flere viser at de bryr seg, og at vi ønsker mer økologisk mat. Her må hver enkelt helt klart kjøpe det som er mulig for akkurat deg! Uten dårlig samvittighet for at man ikke kan velge alt økologisk. 

Men tenk bare ved å bytte ut noen av grønnsakene til økologiske, er du med på å sende et signal. Velg det som passer din økonomi, og forhåpentligvis så blir priser og utvalg bedre i fremtiden. Men vi kommer ingen vei her, om ikke vi viser at vi ønsker å ha det!

Ja til flere økologiske landbruk ❤

 

Dette innlegget ble publisert i #teamlavkarbotips2015 og merket med , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s