Vi må stoppe galskapen! 

Want to read in english? Please scroll down 😉 

Her om dagen så jeg et program på Tv2, programmet har navnet «Utgått på dato». For de som ikke har sett det, anbefaler jeg virkelig og ta en titt på det om du har tilgang på  Tv2 Sumo. 

De siste årene har jeg blitt mye bedre på å ikke kaste mat, men allikevel så fikk jeg en stor klump i magen av å se det programmet. Programmet handler om 4 kamerater: Kieran, Even, Frikk og Alex. Sammen sykler de Norge på langs, for å se om de faktisk kan leve bare på mat som er utgått på dato. Mat som ellers ville blitt kastet, med andre ord. 

På sin vei møter de mange butikksjefer, og mat blir ikke akkurat mangelvare for dem. Enorme mengder mat bare venter på å bli dumpet, og årsaken er et regelverk som sier at det er forbudt å gi bort/selge varer som er utgått på dato. 

Det har skjedd noe med verden, mye av maten vi spiser kommer langveis ifra. Dyrket med kjærlighet og omtanke, ment for at vi skal spise den. Faktumet er noe helt annet, hvert eneste år kastes enorme mengder med mat. Mye av denne maten er til og med fullt brukbar. 

1/3 av all mat som blir produsert på jorden, blir ikke spist! Det utgjør 1,3 milliarder tonn mat, hvert eneste år. 

Dette er nok mat til 3 milliarder mennesker, 800 millioner mennesker i verden sulter. 1/3 av all maten vi kaster, er nok til å mette dem som sulter hver dag. 

Hver 4. handlepose med mat blir kastet. Bare her i Norge kaster vi ca. 350 000 tonn med mat hvert år. 60% kastes av oss forbrukere, altså i hjemmet. 

Om man ser på det i et enda større bilde, er det enorme mengder vann som hvert år brukes til å produsere denne maten. Alt dette vannet går jo til spilles, helt uten noen hensikt. Rett og slett fordi vi er blitt kravstore og bortskjemte, vi overkjøper og vi kaster mat helt ukritisk. 

Dette her kan bare ikke fortsette. Er vi blitt så blinde? Det må da være mulig å snu dette her, og det burde faktisk ikke være så forbanna vanskelig. Jeg mener ikke at vi skal spise fordervet mat, et sted går jo grensa. Men sannheten er en helt annen. Mengder av maten som kastes, er 100% spiselig. 

Det skjer ikke noe magisk sånn over natta, en vare som er gått ut på dato dagen før-blir ikke automatisk ubrukelig neste dag! 

Vi har luktesans, og vi har øyner. Vi må lære oss å bruke dem!! I tillegg så har vi et hode, det er kanskje på tide å bruke det også. Hvordan kan vi snu dette? 

Den enkleste måten vi kan snu dette på, er å begynne å planlegge innkjøpene våre!! 

Før vi går i butikken må vi ta oss de 5 minuttene det tar å se i skuffer, skap, kjøleskap og fryser. Hva trenger vi? Hva har vi? Det burde helt ærlig ikke være så vanskelig. Skriv ned det du trenger, planlegg hva du skal spise osv. Bonuspremien er jo at du faktisk bruker mindre penger på mat. 

Er vi virkelig blitt så velstående i denne verden, at vi ukritisk kjøper og kaster? Uten tanke for dem som faktisk ikke har nok mat, som sulter og lider. 

Det er helt ærlig talt på tide å gjøre noe. Vi kan gjøre en forskjell, vi forbrukere må faktisk tilpasse våre innkjøp. Spise opp maten vi kjøper og faktisk planlegge. Her hjemme har vi nå gjort dette lenge, jeg var møkkalei av å kaste mat som ikke ble brukt. Allikevel skjedde det noe annet med meg, sist vi handlet tenkte jeg enda litt annerledes og mer reflektert.

  
Jeg spiser ikke pasta, jeg spiser lavkarbo. Men jeg har en mann som spiser pasta! Da vi kom i kassa så oppdaget jeg at det var hull i ene posen. Før ville jeg gjerne ha gitt den til hun i kassa, og henta meg en ny en. Men hvorfor det? Det er en tørrvare, det er ingenting feil med den. Hva hadde skjedd med varen om jeg ikke hadde kjøpt den? Jo, den hadde mest sannsynlig blitt kastet.

Istedenfor sa jeg til kassadamen: Kan du teipe denne litt for meg? Slik at det ikke renner ut i posen 🙂 

  

Jeg har lenge kjøpt mat som er nedsatt pris på, og visste du for eksempel at biffkjøtt er mørest og best når den er over dato? Nei? Vel, nå vet du det 😉 

En annen ting, når vi handler må vi som kunder være flinkere til å kjøpe varene som går ut først. Om en vare går ut om 3-4 dager, begynner vi å grave etter varer som har lenger holdbarhet. Mesteparten går an å fryse, eller vi bruker det opp før det går ut uansett. De fleste varer holder også langt over dato. Vi har en dato-frykt, som gjør at vi vegrer oss. Dato på egg for eksempel, er en stor vits. Egg holder seg i månedsvis, uten noe problem. Allikevel er den stemplet med «best før dato» på noen fattige uker. 

Vi er nødt til å våkne opp, vi kan ikke tro at vi for alltid vil leve i en overflod av mat! 

Har du samvittighet til å fortsette sånn? Jeg håper ikke det. Begynn å planlegg ordentlig, du sparer penger og mindre mat blir kastet. Vinn vinn for både deg og miljøet vårt! 

❤ Ingrid ❤

STOPP THE MADNESS!!

I want to say something about how much food we trow away, every day! I was watching a TV-program about this the other day. My stomack felt really bad when I watched this, even thoug we don’t throw away food in our home. Not much at least. 

This program was about 4 boys, that was going to ride on bicycles from north to the south of Norway. And the only food They was going to eat, was free food from the shops. Food that normally was going in the garbage. They did not struggle with finding food, I can tell you… Oh My God! 

Something really bad is happening with the World, so much food just going stright in the garbage. And the worst part is that a lot of it we can eat without getting any problems at all!!

1/3 of the food that is made on the earth, is NOT eaten by us. 

If we think about how much water that had been used in the production of this food, that is kind of scary. All the water is just used, for nothing…. 

All the food that goes to weast every year, is enough to feed 3 billion people. 800 million people is starving every day. 1/3 of the food we throw away is enough to feed them! 

Every 4. bag of food that we carry home, we throw away…. 60% of the food we throw away is by us who buys it!!! 

One thing is for sure, we have to stop this and get a grip. We can’t live like we think that we have more than enough, and can do whatever we want. We have to treat the food with respect, and start doing som proper planning before we do our shopping! It does not take a lot of time, and you even save money too. 

When I watched this program I was even thinking even better last time we did our shopping. We are NOT throwing away a lot of food at home, but I was thinking a bit different at the shop. 

  
I don’t eat pasta, but my boyfriend do. I saw a hole in the pack, but instead of give it to the lady when I pay and get a new one. I asked the lady to tape it together for me, and I brought it home ❤ If I din’nt buy it, it would probably been throwned away….. 

  
I also buy meet that is close to the date of expiration date, the meet is actually best then. Did you Know that? Well, now you Know 😉 

Another thing, when we do our shopping we should be better to buy the stuff that expire first! 

We can freeze it at home, or most of it we can use before it expire. And one thing, most of the food is still great, even after the expiration date. 

We simply have to change our habbits, it should not be that hard. Do your planning, eat the food you shop and stop buy to much stuff. You will save money, and you will save our environment!!! We can all do something, and we have the Power to change this MADNESS. 

Please do what you can to stop this madness, we can’t close out eyes and think this is not a problem. Because it is s huge problem. 

❤ Ingrid ❤ 

Please feel free to share my blog with your friends on Facebook! 


Dette innlegget ble publisert i #teamlavkarbotips2015 og merket med , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s