Mat og følelser!

//inneholder reklame//

For mange henger mat og følelser sterkt sammen, og jeg var definitivt en av dem.

 • Jeg spiste når jeg var lei meg, trøstespiste.
 • Jeg spiste når jeg var stressa
 • Jeg spiste når jeg var sliten
 • Jeg spiste når jeg var glad og hadde noe å feire
 • Jeg spiste når jeg følte jeg bare fortjente det
 • Jeg spiste når jeg var syk eller hadde smerter

Som dere sikkert forstår, så ble maten brukt til det aller meste. Trøstespising kan nok være felles for mange av de punktene jeg har nevnt her, og i tillegg så var det et stadig behov for å feire med mat når det var aktuelt. Hvilken mat er det man bruker for å trøste seg med, eller feire med?

La oss være ærlige, det er ikke sunn mat. Det er stort sett godterier, kaker ol. Mat som gir oss en rus, og som forsåvidt smaker fortreffelig. Vi spiser noe som vi blir glad av, noe som fyller tomrommet eller gjør gleden enda sterkere om noe skal feires. 

Dette er egentlig noe man blir lært fra man er liten. Får man vondt, får man ofte noe godteri å trøste seg med. Alt som skal feires blir feiret med usunne saker, all kos blir forbundet med sukkerrike matvarer. Aller helst spiser vi mat som inneholder både sukker og fett i store mengder, og det er jo i tillegg den værste kombinasjonen. Helt fra man er liten, får man alt dette inn. Det er nok ikke alle som får like store problemer ut av dette, men for noen kan dette faktisk bli et alvorlig problem inn i den voksne verden. Jeg tror at jo mer sårbar man er som barn, jo større problemer kan man få. Jo oftere man får trøst i form av mat som barn, jo mer sukkeravhengig blir man som både barn og voksen. I mitt tilfelle ble jeg mobbet, og mat ble tidlig min trøst. Noe jeg nettopp delte i media her i forrige uke, les saken HER på Aftenposten.

wpid-1104700-10-1332187568191-1.jpeg

Jeg brukte mat til alt, det var ikke den ting jeg ikke brukte mat til. Det er en fryktelig tung sirkel å bryte, det krever at man jobber mentalt og begynner å bevisstgjøre sine valg. Det krever også at man endrer kostholdet sitt drastisk, det aller beste er nok mest sannsynlig å gå for et kosthold med mindre karbohydrater og mer fett. Har man et stort problem med å overspise og trøstespise, kan lavkarbokosthold hjelpe godt med å dempe noe av trangen til all denne usunne maten.

 • Lavkarbo gir et stabilt blodsukker, du bil dermed bli kvitt mye av søtsuget ditt.
 • Fett metter bedre og lenger, når du spiser mat du faktisk blir mett av og som holder lenge. Blir det mindre fokus/tanker om mat også, matlysten blir naturlig dempet.
 • Du får mer energi og jevnere energi, så du slipper å være konstant sliten. Noe som ofte øker lysten til å trøstespise.
 • Mange får vesentlig mindre smerter i kroppen, noe som også hjelper for trøstespising. Mindre smerter, mindre trang til å «medisinere» med mat.
 • Du kan spise godt med mat, uten å være engstelig. Lavkalori (fettfattig kosthold) metter ikke godt nok, og man vil ikke føle seg i harmoni. Trangen til å stadig måtte spise, er triggende.

Et lavkarbokosthold har gjort så utrolig mye for meg og mitt tidligere problem med mat. Jeg brukte mat til ALT som du kan bruke det til, jeg levde for å spise. Jeg spiste ikke for å overleve. Problemer med mat er kanskje noe av det værste som finnes, fordi man må ha det, hver eneste dag. Da gjelder det å finne et kosthold som får kroppen til å spille på lag, som skaper harmoni og som gjør det mett. I tillegg til bra kosthold, så krever det en helt annen mental innstilling. Det er ikke nok å bare endre kosthold, man må samtidig jobbe med hodet. For noen er profesjonell hjelp via psykolog nødvendig, det er ingen skam å be om hjelp. Av og til kan det være greit å få hjelp av noen som har vært der selv, og vet hvordan det er og hva som funker.

Jeg kurser andre i livsstilendring/lavkarbo, send meg en mail til info@lavkarbohelse.no om du er intressert. Merk mailen med «kurs» i emnefeltet, du vil da motta pris og innhold på kurset fra meg. 

❤ Ingrid ❤

Dette innlegget ble publisert i #teamlavkarbotips2015. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s