Derfor velger jeg 86% sjokolade!

Jeg er veldig glad i sjokolade, og det har jeg vært hele livet. Jeg er så glad i det, at jeg nesten ikke kan ha det i hus og iallefall ikke for ofte. Av og til unner jeg meg allikevel litt sjokolade, og det er det mange som gjør på lavkarbo. 

Men hvilke sjokolade skal man velge?

Mange sverger til sukkerfri melkesjokolade, ofte søtet med søtstoffet maltitol. For eksempel denne fra Cloetta (link) Den er sukkerfri ja, men er den bedre enn en mørk sjokolade med sukker? 


Jeg velger 86% sjokolade med litt vanlig sukker, forran Cloetta Melkesjokolade.

Hvorfor? 


Det er 13 gram sukkerarter pr. 100 gram i begge to. Men det er andre vesentlige forskjeller som gjør at jeg personlig heller velger denne mørke. 

  • Melkesjokoladen er full i maltitol, 40 gram pr.100 gram sjokolade. Maltitol gir magetrøbbel hos mange, i tillegg er maltitol det søtstoffet som påvirker blodsukkeret mest. Så det blir feil å trekke fra alle karbohydratene fra maltitolen. Man må regne med minst halvparten av dem, og personlig ville jeg regnet med nesten alle. Sukker GI på ca. 68, maltitol GI på ca. 50. GI (glykemisk index) sier noe om hvor mye en matvare belaster blodsukkeret vårt. 
  • Jeg velger den mørke fordi det er mye mer kakao i den, og kakao er jo for sunt å regne. 
  • Den mørke gjør at jeg ikke spiser for mye, og klarer meg med litt. Melkesjokoladen går som regel ned ganske fort, og det er vanskelig og stoppe. Med tanke på blodsukkerbelastningen da, er det jo ingen tvil om at den mørke kommer best ut. 
  • Den mørke er et renere produkt, og inneholder mye fiber i tillegg. 

I det store og det hele mener jeg at den mørke er mye bedre, og jeg kan spise litt uten å bli dårlig i magen eller føle meg uvel. Jeg merker enorm forskjell, og blir ikke dårlig i det hele tatt. Klarer som regel å begrense meg også, fordi den er kraftig og ikke så søt på smak. Allikevel synes jeg den er søt nok i massevis, og synes faktisk 70% blir for søt. 

Men andre jeg kjenner som spiser sukker ol. til vanlig, kjenner ikke søtsmaken i denne 86% sjokoladen i det hele tatt. De kjenner bare bitter smak og kakao, ikke noe søtt. Jeg kjenner godt søtsmaken, men det sier litt om hvor stor sensitivitet vi har ovenfor søtt, når vi stort sett unngår det. 

Jeg har ikke ofte denne sjokoladen i hus heller, men av og til unner jeg meg en plate som jeg har over flere dager. 

Dette er såklart hva jeg personlig foretrekker,  men med tanke på at maltitol og sukker er litt som poteto potato…… Da er det ingen tvil i meg iallefall. Sukkerfri mørk sjokolade søtet med Sukrin og stevia vil være mye bedre enn den melkesjokoladen med maltitol. Så må vi ikke glemme at det som er sunt med sjokolade er jo kakaoen, dermed er det bedre jo høyere kakaoprosenten er ❤

Dette innlegget ble publisert i #teamlavkarbotips2015, Lavkarbo desserter! og merket med , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s