Nei, betyr faktisk nei!

Nå jobber jo jeg med å hjelpe andre til å endre livsstilen sin og spise sunnere og mer næringsrik mat. Det er en veldig givende jobb, og jeg lever så absolutt med drømmejobben. En jobb som gir meg utrolig mye, og en jobb som gir mye til andre. Det å hjelpe andre, føles fantastisk godt.

Når det kommer til å endre livsstilen sin, så er det jo en del man prøver å gi avkall på. Ingen mat er jo i prinsippet total forbudt, men man prøver jo så godt man kan å holde seg unna der man kan. Kaker, sjokolade, is og generelt sukkerbomber er noe man ikke vil ha i den daglige kosten sin. Mange har et reelt problem i forhold til sukker/raske karbohydrater, og det er ikke noe morsomt med det. For mange er det faktisk en brutal sannhet, at man er avhengig av slikt.

Utfordringene kommer ofte i sosiale sammenhenger eller på jobben for den saks skyld. Når det er noe er det ofte kaker, is, godteri, snacks osv. Okei, det må man akseptere. Når man har lyst til å leve sunt og endre livsstilen sin, kan man ikke kreve at samfunnet skal innrette seg etter «oss». Det er ikke sånn verden fungerer, man bestemmer over seg selv og ikke andre. Da burde det være verdens største selvfølge at et «Nei, takk» også blir akseptert. Ikke sant?

Nei takk, betyr faktisk nei, takk. Nei, ja det betyr nei. Det er ikke mer komplisert enn det. 

Problemet er ikke at man blir tilbydd noe, problemet er at det ikke alltid stopper ved første «Nei, takk». Utrolig mange (ja, flere enn man tror) får ikke bare et spørsmål, det blir fulgt opp med flere spørsmål. For eksempel:

 1. Vil du ha litt kake?  Nei, takk. 
 2. Vil du ikke ha noe? Nei, takk. 
 3. Er du helt sikker? Ja
 4. Du må da spise noe? Nei, takk. 
 5. Hvorfor ikke det?……

Dette her er faktisk et helt vanlig scenario, jeg har hørt det mange ganger. Det er helt okei å tilby kake, is, godteri osv. Ingenting galt ved det, og tilbyr man ikke kan det være man føler seg uhøflig. Det som er å forvente er at et «Nei, takk» blir akseptert. Jeg tuller ikke med dette her, dette er ramme alvor. Noen er rett og slett avhengig av sukker, og en slik utskeielse kan for noen bety ubalanse i mange dager frem i tid. Så tenker du kanskje, er det så forbanna ille med litt kake? Tja, kanskje du ønsker å spise kake osv. Men det er ikke sikkert andre ønsker å gjøre det, selv om du vil. Når man forsøker å legge om livsstilen sin å spise sunnere, må man også lære seg å si ordene «Nei ,takk». I startfasen er man også mer sårbar, og jo flere spørsmål man blir stilt. Jo lettere er det for at man til slutt bukker under for presset, rett og slett fordi man ikke orker alle spørsmålene.

Hvorfor er det mer akseptert å spise kake, is, godteri osv. enn å la være? 

Om du er av typen som nekter å ta nei for et nei, når du tilbyr sånn type «mat». Da bør du bare slutte med det, asap! Det er ingenting personlig, det er ikke sånn at de tror du ikke kan bake eller at de ikke setter pris på ditt selskap. Men det er faktisk sånn at nei betyr nettopp nei, det betyr ikke kanskje eller ja. Det betyr nei, og la det være med det. Personen du spør takker kanskje nei til favoritt kaken sin, og det krever enorm styrke å takke nei.

Sukker og raske karbohydrater er sterkt avhengighetsskapende. Jeg overdriver ikke nei, det er et faktum. Noen tåler faktisk karbohydrater ekstremt dårlig, og det er som en rusavhengig. Det er ikke tull det her, det er den harde sannheten for mange. Det krever mye i utgangspunktet å takke nei, når flesteparten av selskapet spiser det man liker så utrolig godt. Da hjelper det ikke at man omtrent blir avhørt på hvorfor man takker nei, sånn helt plustelig.

En livsstilsendring er krevende, og all ære til dem som tar tak og kjemper for en sunnere og bedre hverdag. Det må respekteres, like som at vi må respektere dere som spiser det vi prøver å unngå. 

Kanskje man av og til sier «ja, takk». Det kan skje det også, for ingenting er forbudt. Men det å lære seg å faktisk si «nei, takk» må til, og da trenger man støtte og ikke motarbeidelse. Ikke det at man skal få skryt for å si nei, takk. Men aksept, og la det bli med det første spørsmålet. Uten noe avhør og masing. Det er ikke personlig mot deg som tilbyr, men for den som takker nei er det personlig. En personlig og innvendig kamp, kampen for et bedre og sunnere liv! Hva med å ha noen bær eller oppskjærte grønnsaker med dipp og servere også? Det tror jeg både de som vil leve sunnere og andre vil like. Må det alltid være kaker ?

Artikkel om Lavkarbo. Ingrid.

FOTO: Pål Bentdal

Jeg har noen ledige plasser på sommerkurset mitt, send meg en mail til info@lavkarbohelse.no om du er intressert. Så får du pris og info fra meg. 

Dette innlegget ble publisert i #teamlavkarbotips2015 og merket med , , , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

2 svar til Nei, betyr faktisk nei!

 1. lillevims sier:

  Amen! Jeg ER så lei av å forklare! Lei av å si at ja, jeg har gått ned endel, men det er faktisk ikke det som er hovedpoenget her, helsen min er bedre uten sukker..!
  Takk for at du er super, jeg kan trygt anbefale kurset ditt videre! 😘
  *Malin

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s