Svangerskapsdiabetes!

Dette føles flaut, urettferdig og det som er. Igår tok jeg som nevnt en glukosebelastning, en test for å avdekke svangerskapsdiabetes. Det er blitt mye strengere de siste årene, og er man i faresonen av en eller annen grunn må man igjennom det. 

Jeg følte meg vel egentlig trygg, med tanke på min gode livsstil siden 2011. Kostholdet mitt har jo innehold minimalt med karbohydrater, og vekttapet har jo vært enormt. Nå som jeg er gravid har jeg hatt litt utfordringer med kostholdet, men dette var spesielt i starten. Det har ikke vært heeeelt katastrofalt, men ikke spesielt bra heller. Allikevel har kostholdet mitt nå den senere tid vært ganske bra igjen, og jeg har stabilisert vekten (faktisk gått ned igjen 1 kg) og har hatt det fint. 

Den glukosebelastningen tenkte jeg var en ting jeg bare måtte igjennom, så var det greit. En glukosebelastning går ut på dette: 

 • Du møter fastende fra midnatt, ikke vått eller tørt. 
 • Tar blodsukker fastende før test, dette var helt fint hos meg. 
 • Så drikker man (syke) 250ml med glukose på 5 minutter. 
 • Venter 2 timer, fremdeles fastende. 
 • Tar ny blodprøve, den sendte de til labben. 

Ut ifra dette sjekker de om man har svangerskapsdiabetes, om man ligger i faresonen eller ikke. Jeg trodde helt ærlig at alt kom til å være fint, ikke noe problem. Da telefonen ringte idag, forstod jeg at det sikkert ikke var det allikevel. Blodsukkeret var på 8,5 2 timer etter inntaket, og det tilsvarte svangerskapsdiabetes var beskjeden jeg fikk. 

Jeg fikk sjokk, og egentlig er jeg litt sjokkert enda. Jeg hadde virkelig ikke trodd dette. Nå må jeg til legen, og mest sannsynlig må jeg til spesialist også med ekstra oppfølging. 

Om 4-6 uker er egentlig retningslinjene at jeg må ta ny glukosebelastning. Men jeg må innrømme at jeg ikke ser hensikten der. Hvorfor skal jeg drikke STORE mengder glukose, om jeg har svangerskapsdiabetes? Det rimer ikke for meg. Jeg spurte om jeg heller kunne fått målt langtidsblodsukker jevnlig. Nei, retningslinjene var glukosebelastning….

Jeg forstår det ikke, det aller viktigste må jo være at blodsukkeret er innenfor normalen? Dette kan jo lett avsløres med måling av langtidsblodsukker. Jeg kommer ikke helt til å gi meg på den, for jeg trenger ikke å vite om jeg har blitt «bedre». Jeg ønsker bare å spise lavkarbo, holde det normalt og ikke drive å «kødde» med å putte masse sukker i meg. 

Hovedsaken burde være å holde blodsukkeret stabilt. 

Jeg er i sjokk, men samtidig så vet jeg jo at dette går bra. Så lenge jeg spiser som jeg gjør, holder jeg det under kontroll og innenfor normalen. Så er ikke sånn at jeg ikke vet hva jeg skal gjøre, for dette kan jeg jo 😉 

Det jeg er mest bekymret for er jo at baby skal ha det bra, at jeg skal komme meg igjennom friskest mulig. At jeg ikke skal få svangerskapsforgiftning ol. Jeg tror uansett at dette mest sannsynlig går veldig bra, med riktig kosthold. Jeg skal kjøpe meg et blodsukkerapparat, jeg skulle få blå resept. Så får jeg måle daglig selv, og følge med på at det er så bra som jeg tror. 

Tydeligvis kan man få svangerskapsdiabetes, selv hvor sunn man er. Jeg var totalt uforberedt på dette, men like greit å vite i grunnen. Da vet man iallefall 🙂 

Dette innlegget ble publisert i #teamlavkarbotips2015. Bokmerk permalenken.

16 svar til Svangerskapsdiabetes!

 1. Marianne sier:

  http://www.kostdoktorn.se/har-annika-dahlqvist-diabetes
  kan være samme problem som Annika Dahlqvist hadde ….

 2. K.m. sier:

  Forlang å bli henvist til diabetessykepleier på sykehuset. De har peiling på det der, det har ikke fastlegen i samme grad. Jeg ble ikke henvist av fastlegen, og på en ul kontroll på sykehuset (av andre grunner), ble hun legen forbannet for at jeg ikke hadde blitt henvist til dia spl. Fikk time der tvert. Og hun tok og fulgte med langtidsblodsukker. Lykke til👍😘 ps; 8,5 etter to timer er vel ikke «ille»…. jeg hadde 10…

  • Lavkarbotips sier:

   Han sa til meg at det var etter nye retningslinjene det samme som at jeg hadde svangerskapsdiabetes 😩 Jeg skulle få henvisning videre tror jeg, skal til legen snart og prate om dette 😊

 3. AnetteM sier:

  Oi, nettopp vært gjennom det samme selv. Det er ikke no særlig nei :-/ ene legen jeg var innom idag spurte om hvorfor jeg ikke hadde fått sjekka langtidsblodsukkeret bare. Det var jo mye bedre enn å pine seg gjennom glukosebelastning. Så får håpe du får trumfa gjennom å få målt langtidsblodsukker i stede. Jeg har ikke vært no flink med kostholdet i det hele tatt, men heldigvis så var det ikke for høyt. Må vel skjerpe meg med kostholdet selv å. Alt for at barnet ska ha det bra 🙂

  • Lavkarbotips sier:

   Fornuftig lege 😉 Jeg fikk blankt nei, og beskjed om at jeg MÅTTE ta ny belastning. Men jeg har ikke lyst…. Så kommer til å prøve meg på å unngå det, og heller måle langtidsblodsukkeret. Er jo det som virkelig er viktig, at det er normalt 😊

 4. Torill Paasche sier:

  Hei 😊 Du må få oppfølging i forhold til at du har fått påvist svangerskapsdiabetes det stemmer…du klarer deg nok med kostregulering og at du lærer å måle blodsukker og ta blodsukkerkurve det er også mulig at du skal følges opp med HbA1c(langtidsblodsukker) for å se hvordan du ligger an. Du skal be om å bli henvist til poliklinikk med diabetessykepleier. Jeg kan ikke skjønne at du skal ta ny glucosebelastning. Retningslinjene sier at om en blir glucosebelastet i ca uke 20 på indikasjon og at den testen er negativ så skal den taes på nytt senere i svangerskapet. Ikke om du har testet og har fått diagnosen. Lykke til dette går bare fint 😊

  • Lavkarbotips sier:

   Jeg hååååper jeg slipper flere ganger… Men fikk egentlig klar beskjed om at jeg måtte 😱 Jeg har ikke lyst, for ser ikke hensikten med det. Har i det hele tatt vanskelig for å tro at jeg har svangerskapsdiabetes, men jeg har vel tydeligvis det da 😱 stakkars kroppen min fikk vel sjokk av alt det sukkeret 😂

 5. Lene Nordland sier:

  Jeg opplevde det samme. Spiste lavkarbo hele svangerskapet. Måtte ta test, fikk høye resultater og ble anbefalt å ta ny test. Måtte kjøpe inn apparat og måle jevnlig. Min teori er at fordi kroppen min ikke var vant til sukker, reagerte den kraftig på glukosebelastningstesten, og at det ikke var noe farlig. Så lenge jeg holdt meg unna sukker. Kontaktet dr. Erik Hexeberg som var enig i min teori. Skal se om jeg kan finne svaret hans om du er interessert. Stakkars kroppen din fikk nok bare sjokk! 😊

  • Lavkarbotips sier:

   Akkurat, takk for at du deler 😊 Det viktigste for meg er i grunnen å spise lavkarbo som vanlig, og ha bra blodsukker. Så går det nok fint. Men jeg tar jo klart imot ekstra oppfølging, det føles bare trygt😊

 6. Birgitte sier:

  Min første tanke var at kroppen din jo ikke er vant med sånt lenger i det hele tatt. Dermed MÅ resultatet bli feil. Hadde jeg vært deg, hadde jeg fått en second opinion, altså hørt med en annen lege eller kontaktet diabetesforeningen e.l. Det kan da ikke være slik at du MÅ putte masse glukose i kroppen, det er da ikke bra? Men mistenker denne legen for ikke helt å tro på lavkarbo (til tross for dine resultater) og dermed bli ekstra bestemt, for å unngå diskusjon.

  Men dette er jo bare mistanker. Forhør deg litt, og stol på det du føler selv! Stor klem 😀

 7. Ann Kristin sier:

  Hei.
  Jeg hadde svangerskapsdiabetes med begge mine. Målingene mine før og etter måltidene var bra, kun høye hvis jeg testet ut litt ekstra og spiste kake o.l
  Fikk oppfølging med diasykepleier og jordmor (ultralyd) på Ahus hver 14.dag tror jeg det var. Regulerte alt selv med sunt kosthold

  • Lavkarbotips sier:

   Ja, med godt kosthold kan man absolutt holde det regulert. Jeg ligger ekstremt jevnt på blodsukkeret, så jeg er veldig fornøyd. Håper lege og jordmor blir like fornøyd 😊

 8. S b sier:

  Gratulere som gravid! Jeg har prøvd i like mange år som deg og ble gravid i juni for første gang. Så fantastisk glad jeg ble når jeg så du var gravid!!! HURRA!!!!!!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s