Svangerskapsdiabetes og lavkarbo! 

Alvoret er i gang, jeg tar faktisk dette seriøst da jeg ikke vil at babyen i magen skal få problemer. Nå har jo jeg lavkarbo som livsstil, og spiste lavkarbo før testen (glukosebelastningen) også. Hadde noen tøffe uker i starten hvor maten ble litt mix, men det er jeg nå over. Jeg legger til at du følges opp av lege/spesialist og jordmor i sånne tilfeller, jeg prøver bare å tipse til hvordan man kan få et fint blodsukker om man har svangerskapsdiabetes. 

Jeg hadde fastende blodsukker før glukosebelastningen på 4,9. Med andre ord helt normalt. To timer etter var den 8,5 og de antok at den nok hadde vært høyere om jeg ikke hadde gått på metformin. Diagnose: Svangerskapsdiabetes! 

Jeg var bare 13+1 da jeg tok testen, jeg undrer meg jo på om jeg kan ha hatt dia2 fra da jeg var utrolig overvektig og spiste bare drittmat. Det er ikke utenkelig, for dette sjekket jeg ikke noe særlig akkurat. Så jeg aner ikke, jeg synes bare det var tidlig med svangerskapsdiabetes. Men det er kanskje forskjellig fra person til person. 

Uansett, jeg tar som sagt dette seriøst og ønsker også å vise dette til alle leger/spesialister, jordmor osv. Jeg fikk diagnosen sein ettermiddag 17.aug, 18 aug skulle vi nedover til mamma og pappa (igår) og hun har dia2 så jeg lånte hennes apparat til jeg fikk fatt i idag. Jeg loggfører alt: 

  • Hva blodsukkeret er før jeg spiser 
  • Hva jeg spiser 
  • Hva blodsukkeret er to timer etter mat 

Dette har jeg en liten bok til, som jeg kan ta med meg på alt av kontroller. Slik ser apparatet ut, veldig enkelt i bruk. Har man svangerskapsdiabetes man måle blodsukker hele tiden, før måltid og etter måltid. Legen skriver blå resept, og da får man apparatet gratis på apoteket. Man betaler en liten egenandel for nåler og teststrimler, noe som er veldig dyrt om man ikke har blå resept. Dette skal imidlertidig legen skrive ut på blå resept, når man har fått diagnosen. 


Som dere ser loggfører jeg alt, har du svangerskapsdiabetes oppfordrer jeg deg til å gjøre det samme. 

Jeg spiser altså lavkarbo, ikke helt strikt akkurat men jeg passer meg. Ut ifra loggboken kan dere jo se at jeg ikke har hatt en eneste måling over 6, etter at jeg startet målingene. Det er egentlig ganske så stabilt og fint. Lavkarbo brødet jeg bruker er «Sprek» brødet til Rema 1000. Det har 14 gram karbohydrater pr.100 gram, jeg skjærer tynne skiver. 

Du har mye å vinne på å prøve å kutte ut brød (også såkalt «grovbrød») med et sånt type brød. Kutte ut pasta, potet, ris, sukker i størst mulig grad og heller konsentrere deg om naturlige proteinkilder, naturlig fett og godt med grønnsaker/salat og evt litt frukt om du tåler dette. Mål jevnlig, før og etter. Loggfører du maten, ser du også fort hva du tåler og ikke tåler. Det kan være veldig forskjellig faktisk, fra person til person. Jeg har støtte fra jordmor osv. på å spise karboredusert (før jeg fikk vite at jeg hadde svangerskapsdiabetes til og med). Det er bare bra for kroppen din, og for den lille. Man kan unngå unødvendig vektoppgang, og babyen har det jo best med at du har stabilt blodsukker. 

Ikke bli deppa om dette skjer deg, prøv å ta det med et smil 🙂 Jeg er ikke så bekymret, da jeg vet at dette går bra så lenge jeg spiser som jeg pleier. Det reflekterer også målingene mine, når jeg fikk begynt å måle. Ekstra oppfølging skal jeg ha, og det er helt greit for meg. Jeg nesten gleder meg til å vise de flotte målingene, med lavkarbokosthold 🙂 

Dette innlegget ble publisert i #teamlavkarbotips2015. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s