PCOS og nytten av lavkarbokosthold!

//adlinks//

Mange sliter med syndromet PCOS, flere enn man skulle tro faktisk. Det er også noen som heter «bare» PCO, men de to kan være ganske like. Største forskjellen er at man med S´en bak har man som regel en rekke symptomer som:

 • Kraftigere hårvekst, også i ansiktet og på steder kvinner normalt sett ikke har
 • Uteblitt menstruasjon eller svært sjeldent
 • Hårtap, noen blir til og med «skallet»
 • Uren hud
 • Ufrivillig barnløshet
 • Ingen eller sjeldent eggløsning, derav sjeldent eller aldri menstruasjon
 • Hormonforstyrrelser, kan avdekkes ved blodprøver
 • Mange små cyster på eggstokkene
 • Insulinresistens
 • Overvekt/fedme

Noe av dette er nok felles for både PCO og PCOS, men med PCOS er man som regel litt hardere rammet. Dette med ufrivillig barnløshet er kanskje det kjipeste, og noe som begge gruppene sliter med. Det kan derimot være noe lettere for en med PCO og bli gravid, enn en med PCOS. Men det er slett ikke sikkert.

Kvinner med både PCO og PCOS kan klare å bli gravide på egenhånd, men mange trenger hjelp på en eller annen måte. Jeg selv har PCOS og har det meste av det jeg listet som symptomer. Det som definitivt har vært sårest for meg, er den ufrivillige barnløsheten og kampen mot fedmen som jeg utviklet. Med 140 kg var veien lang å gå for å få hjelp til å bli gravid, for helsevesenet stiller visse krav for at man skal få hjelp. Er man veldig overvektig, er ofte prinsippet at man ikke gir hjelp før man har gått ned i vekt og kommer under en viss skala på BMI´en. Dette har selvsagt sine grunner, for er man veldig overvektig er det en risiko i seg selv og bli gravid.

Det gjør det ikke mindre frustrerende for alle de jenter/kvinner med PCO/PCOS, ikke bare sliter man med å bli gravid når man ønsker. Men man får som regel heller ikke hjelpen man trenger, før man har gått ned i vekt. Mange med denne diagnosen sliter med å gå ned i vekt, men å gå opp i vekt er ikke noe problem. Ofte henger dette sammen med insulinresistens. Hva betyr det? Insulinresistens er egentlig forstadiet til diabetes 2. Ved inntak av mye karbohydrater, produserer kroppen mer og mer insulin. Man ender opp med å gå med konstant høye nivåer av insulin i blodet, og fettlagringen går på høygir. Går man lenge med dette, utvikler man ofte diabetes type 2. Fordi insulinet virker dårligere og dårligere.

Hva kan man så gjøre?

Mange med PCOS har oppdaget gleden ved et lavkarbokosthold, og nytter godt av det. Dessverre er det veldig lite informasjon om dette, og dessverre har jeg sett flere steder at det nevnes at lavkarbo er FARLIG. Uten annen begrunnelse på hvorfor, bare at det er farlig og ikke må brukes.

1104700-12-1351358585438

Jeg vet ikke hvor jeg hadde vært idag om det ikke var for et lavkarbokosthold. Etter at jeg kuttet p-pillene mine, som formål at vi ønsket oss barn. Gikk det bare en vei, det var nedover. Eller vi kan like så godt si oppover, for vekta mi gikk virkelig fort oppover. Kroppen min ble helt rar, og jeg visste ikke hvorfor. Jeg hadde aldri fått diagnosen PCOS, p-piller hadde jeg gått på i årevis. Da jeg sluttet med dem, ble alt bare kaos.

I flere år drasset jeg på en stadig tyngre kropp, det sleit på både knær og rygg. Jeg oppsøkte leger, men fikk ikke hjelp. Til slutt ga jeg opp. Så lite kunnskap finnes det tydeligvis, ingen tenkte på å henvise meg til gynekolog. Ingen tenkte på at her måtte noe være galt. Selv om jeg fortalte at jeg hadde slutta på pillen, ikke fikk mensen og bare gikk opp i vekt. Jeg følte vel noe var galt, jeg visste det jo innerst inne. Men ingen leger tok meg alvorlig.

Mange desperate forsøk med lavkalori kosthold og mager mat ble gjort, jeg var så sulten. Det holdt aldri mer enn en liten periode. Ikke gikk jeg nevneverdig ned i vekt, og ikke var det noe jeg kunne leve med heller. Med alle karbohydratene i kosten (selv om de var såkalt «grove») var matlysten helt utstyrlig, søtsuget var verre enn værst. Jeg gikk på smell etter smell.

Det gikk opp for meg at jeg ikke kunne stole på hjelp fra helsevesenet (LES:lege), så jeg sluttet som sagt å gå. Da jeg var på mitt største var det rett og slett flaut å gå til legen, så jeg ville helst ikke. Først da jeg begynte å lese ordentlig om lavkarbo, forstod jeg at dette måtte prøves. Jeg var nødt til å gjøre noe, for neste steg var å gå til lege for å søkes inn til slankeoperasjon. Jeg orket ikke tanken på å leve resten av mitt liv, fanget i fedme. Mange av mine nærmeste visste ikke hvor ille det var en gang, men når man konstant sliter med problemer i dagliglivet. Da er det på tiden å gjøre noe, alt var tungt. Ting som andre gjør uten å tenke over det, brukte jeg masse krefter og energi på.

Så hvorfor virker et lavkarbokosthold på denne diagnosen? 

Er man insulinresistent, sier det seg selv at en kost med masse karbohydrater ikke er gunstig. Da insulin blir skilt ut, når du spiser karbohydrater som omdannes til sukker i kroppen. Det spiller liten rolle om det er såkalt «raske» eller «grove» karbohydrater. Stivelse for eksempel, som finnes mengder av i brød/korn (også grovt), poteter, pasta, ris osv. Er veldig lett fordøyelige i kroppen, de blir raskt omdannet og øker blodsukkeret raskt. Det igjen trigger til produksjon av insulin, så har du runddansen gående.

Tar man bort mye av den maten som inneholder mest karbohydrater, og erstatter med rene og naturlige råvarer. Da kommer man veldig langt. Les gjerne mer i dette innlegget her

I korte trekk handler lavkarbokosthold om å spise mer av dette:

 • Naturlige proteinkilder som kjøtt, fisk, fugl, sjømat og egg
 • Naturlige fettkilder som olivenolje, ekte smør, avokado, ekte kremfløte, nøtter, fete oster ol.
 • Grønnsaker!!! Ikke glem grønnsakene på lavkarbo, alt over jorden er tipp topp. Unngå det nedi jorden som hovedregel, men sellerirot er bra. Husk at gulrot og kålrot for eksempel er bedre om den spises rå.
 • Noe bær kan være greit å spise, dette kommer anpå hvor strikt du ønsker å være. Grønnsaker er aller viktigst.

Det du bytter ut er jo selvsagt ferdigmat, godterier, kaker, gjærbakst, brød, poteter, ris, pasta ol. Det som kommer inn istedenfor er som regel grønnsaker og salater.

Ikke vær redd for at denne kosten er farlig, jeg personlig nekter for å tro at det naturen gir oss er farlig. Dette handler om et naturlig kosthold, og ikke minst kan det hjelpe deg med flere ting om du sliter med PCO/PCOS.

 • Kan hjelpe til å stabilisere hormonene, en god del opplever å få syklusen sin tilbake
 • Flere med PCOS har faktisk opplevd å bli overraskende gravid, ved hjelp av et lavkarbokosthold
 • Du holder blodsukkeret ditt stabilt, så du får mer effektiv fettforbrenning. Dermed også mindre utskillelse av insulin, og det er veldig positivt om du er insulinresistent
 • God metthetsfølelse, noe som gjør at man føler man kan leve med kostholdet
 • Mange går veldig greit ned i vekt med dette kostholdet, og mye greiere enn med magert kosthold
 • Om du ikke blir gravid naturlig ved hjelp av kostendringen, hjelper iallefall vekttap slik at du kan få hjelp av helsevesenet. Det er jo en god gulrot i seg selv

Det er ikke alle som klarer å bli gravid på egenhånd, selv ved kostomlegging. Jeg/vi klarte det ikke. Men hva er alternativet? Det å slite med overvekt og ikke få hjelp er jo ikke noe bedre, da er det bedre å gi et nytt kosthold en sjanse. Se om det kan hjelpe deg, du har iallefall ingenting å tape. Jeg var skeptisk før jeg startet jeg også, jeg tenkte mer som en gang: Kommer jeg til å klare dette? Eller er det bare nok et mislykket forsøk?

Det gikk jo utrolig bra kan jeg si idag. Det har vært opp og nedturer, men jeg fikk hodet med meg og virkelig kjempet for en endring av livsstilen min. Lavkarbo er definitivt det beste jeg har gjort, og det som virkelig har vært til hjelp for meg. Hodet er også viktig, du trenger å jobbe aktivt med det for å få vanene til å vare. Allikevel gir lavkarbo ofte en god ro i kroppen, man føler seg i balanse. Da gir det også mer ro i hodet, til å reflektere over ting før man gjør det. En livsstilsendring betyr ikke at man må være perfekt og feilfri. Det er ikke jeg, og det er ikke noen andre heller. Alle gjør vi feil fra tid til annen, men hvordan man takler feilen og går videre der ifra har virkelig alt og si.

Ikke forvent perfekt, gjør ditt beste og aksepter at det vil komme gode og tyngre tider på veien. Men aldri gi opp, aldri.

IMG_0062

I 2011 tok jeg mine første skritt inn i lavkarbo verden på alvor, etter noen forsøk tidligere.Nå skriver vi 2016, og jeg er godt etablert i min livsstil. Den er ikke feilfri, men den er god. Jeg spiser hovedsaklig sunt og godt, og de få prosentene som ikke blir det kan jeg leve med. Idag sitter jeg her, jeg gikk ned alt som krevdes av meg og jeg er gravid i uke 16 (15+2) idag. Vi fikk hjelp via IVF og vekttap hadde virkelig alt og si for suksess. Nå flere år etter kan jeg nyte en voksende mage, og vite at jeg virkelig gjorde det jeg kunne for å få det til. Ikke minst var alle slitet verdt det, jeg fikk premien i magen. Fantastisk følelse som jeg virkelig unner alle andre å kjenne på også ❤

img_3205

Jeg jobber med å veilede andre, tror du at du kan ha nytte av et kurs eller en kostholdsplan kan jeg hjelpe. Er du intressert i kurs på 4 eller 8 uker (lenger er også mulig), kan du ta kontakt på mail: info@lavkarbohelse.no (adlink) Så får du all informasjon som du trenger av meg tilbake, helt uforpliktet. Du kan lese mer om kurs her også. 

www.lavkarbohelse.no/nettbutikk (adlink) har du mulighet for å bestille deg kostholdplan, med veiledning via mail om du ønsker det. Husk at vi nå har hele 50% rabatt på alle planer, HUSK å legg ved rabattkoden du finner på siden ved bestilling. Ta for all del kontakt på samme mailadresse som ovenfor, om du har spørsmål før du evt. bestiller. 

 

Dette innlegget ble publisert i #teamlavkarbotips2015. Bokmerk permalenken.

2 svar til PCOS og nytten av lavkarbokosthold!

 1. Monica sier:

  Jeg har pcos. Var normalvektig men ble ikke gravid med hjelp av hormonbehandling gjennom flere år og forsøk. Men da jeg begynte med lavkarbo, ja da ble jeg gravid selv uten hormonbehandling 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s