Kunsten å leve med en sunnere livsstil!

//adlinks//

Når man har en direkte usunn livsstil, er de fleste klar over at de har det. Alle vet at mengder med sukker, godterier, bakverk ol. ikke er bra for oss i store mengder.Det er ikke bra for kroppen vår, og man går opp i vekt noe som er helseskadelig i seg selv. Går man ikke opp i vekt av å spise alt dette, vil det ikke si at man er sunn av den grunn. Tynn er ikke det samme som sunn, langt der ifra. Spiser man usunt, da er man usunn.

Store mengder sukker er ikke bra på noen som helst måte, og det er noe ALLE er enige om. Enten det er lavkarbokosthold eller statens anbefaling det går på, sukker har også en makt over oss som ikke er helt god å bli kvitt. Det å føle at man MÅ ha det, er ingen god følelse. Det diskuteres vel hvor vidt det er avhengighetsskapende eller ikke har jeg fått med meg, min erfaring er at det er særdeles avhengighetsskapende. Det blir en automatikk at man får lyst på mer og mer, og er man skikkelig på sukkerkjøret har man vanskelig med å unngå det.

Om man er ordentlig på sukkerkjøret, kan det egentlig være nok til at man ikke orker tanken på å endre livsstilen sin til det sunnere. Sukkeret har rett og slett fått såpass mye makt, at man tror man må ha det. Det er ikke uten grunn at de som spiser massevis av sånt, får hodepine, kvalme, skjelvinger osv. når det kuttes ut. Det blir rett og slett abstinenser, som kan være ubehagelige å leve med. Trøsten får være at det går over.

Hvordan skal man da klare å leve med en ny og sunnere livsstil? 

Det kan virke utrolig frustrerende og uoverkommelig nesten, om man ikke har en klar formening om hva man vil og hvordan man vil. Jeg hadde det sånn i årevis, jeg visste ikke hvordan jeg skulle gripe det an. Ofte var vekttap eneste fokus, og livsstil og sunnhet kom nesten i siste rekke. Med det mener jeg at jeg ønsket meg ned i vekt, men hvordan jeg gjorde det var mindre viktig. Utrolig trist å tenke på nå, for sånt blir det ikke en varig og god endring ut av. Vi har vel alle tatt utallige slankekurer, som kanskje har fungert der og da. For så å gått tilbake til gamle synder etterpå?

Derfor tenkte jeg å skrive noen punkt for motivasjon til å faktisk ta steget og komme i gang med en forhåpentligvis varig endring:

  • Ta deg litt tid før du i det hele tatt starter og bestemmer deg, hva vil du og hvordan? Det hjelper ikke å starte med lavkarbokosthold, om du absolutt ikke har verken tro eller lyst til å spise sånn for ettertiden. Da hjelper det ikke at jeg og mange andre har klokketro på det, om du ikke selv har ønske eller lyst til det. Samme gjelder for guds skyld det staten anbefaler, det hjelper ikke at staten fremmer det. Om du selv ikke får resultater, trives eller har lyst til det. Tenk deg nøye om, les litt rundt både om lavkarbo, karboredusert og statens råd. Finn rett og slett ut hva du vil.
  • Når du har funnet ut hvilken vei du vil gå, er det bare å sette i gang med mer lesing. Det er viktig at du har kunnskap om hvordan du skal gjøre dette i praksis. Det er ingen som kan alt med en gang, når man lenge har hatt en svært usunn livsstil er det et stort sprang over til det sunne.
  • Du må i tillegg forberede deg mentalt, sliter du ordentlig er det ingen dum ide å ta kontakt med fagpersonell. Psykolog er ikke tabu, det kan gjøre godt i en sånn prosess. Er ikke hodet med deg i denne endringen, kan du nesten bare glemme det. De fleste overvektsproblemer sitter i hodet, vi må bare våge å ordne opp i det. Prøv å tenk etter, er dette noe du kan jobbe med selv og evt. i samarbeid med noen som kan veilede deg? Eller er det mer seriøst som ligger bak, som du faktisk trenger psykolog til å ordne opp i?
  • Når du har brukt tid på de punktene over og du føler deg trygg og på riktig spor, er det på tide å sette teorien ut i praksis. Følg det du har sett for deg du skal gjøre, gi det en ordentlig sjanse og still med positivt sinn. Forvent at du feiler, det er menneskelig. Kanskje oppdager du at du muligens har valgt feil? Det kan jo skje, for all del. Det som er viktig da er å holde hodet kaldt, ikke få panikk. Vi har alle gjort feil i vårt liv, det er bare å finne en løsning.
  • Ikke gi opp med en gang, føles det riktig, men du har allikevel spist noe du ikke hadde tenkt? Det skjer, sånn er livet for de fleste av oss. Til og med jeg som ofte blir sett på som et «orakel» har jeg følelsen av, gjør faktisk feil eller skeier ut planlagt. Jeg er ikke perfekt, langt der ifra. Det som er viktig å huske på når du begir deg ut på denne reisen, er at du faktisk skal ha en sunn og god livsstil i bunnen. Du skal spise hovedsaklig sunt, så er det helt okei å av og til spise noe som ikke er fullt så sunt. Om du av og til spiser direkte usunt, er det også helt i orden. Det skal bare ikke være mye av det, og ikke hver uke. Du skal finne en god balanse, med hovedsaklig sunn mat. Om du tenker på det, så er det veldig bra å faktisk spise sunt 90% av tiden. Det er faktisk meget bra jobba, og da tåler man godt at noe ikke er helt etter boken. Sort/hvitt holdning kommer du iallefall ikke langt med, da er vi mer mot slankekur enn en sunn livsstil. Slankekur er noe mange forbinder med en haug med forbudt mat, over en veldig kort periode. Mens en livsstil vil jeg si er å foretrekke, masse sunn og god mat. Men også rom for det som er usunt innimellom. Balansen blir mye bedre, og det er mer motiverende og holde på om man faktisk har lov å gjøre noen «sidesprang» fra tid til annen.
  • Tenk positivt og ikke negativt. Tilbake til det å trå litt feil. Det er lett å da tenke negativt om seg selv, så fortsetter man å spise usunt fordi man føler man har feilet allikevel. Prøv å se det positive i det meste, spiste du noe usunt? Det er bare å fortsette, du kan velge på nytt til praktisk talt hvert eneste måltid 🙂 Det som ikke hjelper, er å bli nede i utskeielsen…. Da kommer du ingen vei. En god ide kan faktisk være å planlegge utskeielse, da har du kontrollen selv. Når du allikevel vet at det mest sannsynlig vil skje, hvorfor ikke sitte på kontrollen selv? Ikke gjør det for ofte, da får du ofte ubalanse og fristelsen for sukker og usunn mat kan blir vond å kjempe mot om det blir for ofte. En gang i mnd. kan kanskje være mer fornuftig, ha en klar plan. Hvilke dag det skal være og hvordan du skal gjøre det dagen etter. Dagen etter er det for øvrig lurt å spise så mye av SUNN mat som du føler du trenger, ikke spis som en mus for å liksom ta igjen for det du spiste dagen før. Det er som å gi ris til egen rumpe rett og slett, spis godt med sunn mat så er sjansen større for at du føler det går fint å starte rett på igjen 🙂
  • Prøv å tenk langsiktig, dette er ikke en kortsiktig slankekur. Dette er noe du skal holde på med hele livet, da er det også viktig at du trives og finner en god balanse. Vekttap vil komme som en naturlig konsekvens av det å spise og leve sunt.

Mange av oss har følt oss som evige slankere tidligere, det bygger ikke selvtillit å gå ned i vekt og gå opp igjen like mye eller mer etterpå. Det som bygger selvtillit er å faktisk mestre en varig endring, og gå sakte men sikkert ned i vekt og bli der. Ved å endre livsstil er dette mulig, selv om du selvsagt må regne med å gjøre noen feil på veien. Det er hvordan du velger å takle dumpene i veien, som avgjør om det vil gå bra eller ikke. Et usunt måltid kan ALDRI ødelegge for deg, det er om du fortsetter å være usunn som vil ødelegge. Det som betyr noe er altså hvordan du tar det videre, ikke hva som skjedde den ene gangen du faktisk valgte litt feil og det gikk litt skeis.

Dette og mye mer lærer jeg bort på kursene mine, de er basert på lavkarbokosthold. Er du interessert i en varig endring, er dette kurset for deg. Spiller ingen rolle om du har prøvd lavkarbo mange ganger før eller om du er ny. Om du trenger hjelp til å holde på vaner over tid, er dette en god mulighet for å se tingene i et større perspektiv. Ta kontakt med meg på info@lavkarbohelse.no så får du all informasjon du trenger for å bestemme deg om du ønsker det eller ikke 🙂 

Husk også at supersalget fremdeles pågår i nettbutikken vår www.lavkarbohelse.no/nettbutikk (adlink) Hele 50% rabatt på alle kostholdsplaner som ligger i nettbutikken, ta for all del kontakt på info@lavkarbohelse.no om du lurer på noe før bestilling. HUSK også å legge til rabattkoden ved bestilling, da trekkes 50% av fra prisen som ligger i nettbutikken 🙂 

Prøv å bruk litt tid som jeg har nevnt her i innlegget. Det å gå ned i vekt er ingen enkel prosess, det er ikke fikset ved å utføre en knallhard slankekur på 4 uker. Det fungerer ikke sånn, man må liksom tenke mer langsiktig og vekttap og sunnhet er en ferskvare. Husk også at en streng slankekur ikke nødvendigvis er sunn…. det finnes mange (unnskyld meg) syke slankekurer der ute. Du må rett og slett se på hele livsstilen, hva du kan gjøre og hvordan du vil gjøre det. Da vil du få et mye bedre liv, bedre energi, bedre livsglede, oppleve mestring og ikke minst blir man sunn. Kanskje vekttapet går litt saktere, men det er iallefall større sjanse for at det blir varig og at du trives mens du gjør det ❤

DSC_0241

Husk også at sunn mat ikke trenger være kjedelig, men smakfull og god 😉

Dette innlegget ble publisert i #teamlavkarbotips2015. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s