Stress og stressmestring!

Er det en ting vi er flinke til, så er det å stresse. De fleste vet at det ikke er bra for helsa vår, men allikevel stresser vi mer og mer. Det er alltid noe vi skal nå, det er alltid noe vi skal gjøre og det er aldri nok timer i døgnet.

Nå er det jo sånn at døgnet bare har 24 timer, vi kan ikke strekke dagen lenger enn det den er. De fleste har et stadig større press på jobben, og har man barn med fritidsaktiviteter krever det også sitt. I tillegg til alt som skjer i våre liv både med jobb, mann, barn osv. Har man jo en bolig man skal holde orden i, og de fleste av oss krever perfeksjonisme på alle plan. Kravene er høye på jobben, men vi stiller minst like høye krav til oss selv på hjemmebane og privatlivet også.

Men hva skjer egentlig med oss når vi stresser for mye? For det første blir man jo utslitt, hjernen jobber konstant og får aldri hvile. Nå er jeg ingen ekspert på stress, men vil man ha høyt blodtrykk så er jo stress et bra sted å begynne. Men, hvem vil egentlig ha høyt blodtrykk? 😉 Til og med magefunksjonen kan lide om man er konstant stresset, fordøyelsen blir dårligere og magen krangler. I tillegg så er konstant stress egentlig den sikre vei til å bli utbrent. Vi tåler stress i perioder, for all del. Men går man under konstant stress, som fører til bekymringer og det som verre er, blir man som regel utbrent til slutt. Er man veldig stresset, så kan man faktisk få både angst og bli deprimert.

Hva kan man gjøre da, for å bli mindre stresset?

Som nevnt er jeg ingen ekspert, det kan jeg ikke skryte på meg. Men jeg har stadig blitt bedre på å takle stress selv, og hvorfor ikke dele hva som hjelper for meg? Det er ikke sikkert det hjelper for alle, men det går jo an å gi det et forsøk.

  • Senk tempoet. Om man stresser har man en tendens til å skulle gjøre alt på en gang. Merkelig med det, men stresser man så får man som regel mindre gjort. Ofte kan det faktisk være hensiktsmessig og bare puste rolig, ta seg tiden som trengs og gjøre en ting om gangen. Prioriter det vikitgste først, og når du ikke alt på listen er det faktisk ingen krise.
  • Ikke ta bekymringene med deg hjem fra jobb, ta heller ikke bekymringer med deg i sengen. Av og til kan det koke rundt oss, alt skjer på en gang. Ting som stresser er jo ofte ting man ikke fikk helt til på j0bben, økonomi, familiesituasjon og sikkert en million andre ting. Det beste er å prøve å ikke dra med seg tunge ting hjem fra jobb, selv om det ikke er enkelt. Andre ting som stresser som  økonomi, vanskelig familiesituasjon eller annet må man nesten prøve å ordne opp i det man kan. Noe tar kanskje tid å ordne opp i, men prøv å slipp alle de vonde tankene i god tid før leggetid. Ingenting blir bedre av at man tenker på det 24/7. Det er vanskelig å nullstille seg, men øver man på det så går det bedre og bedre. Prøv å finn noe som får akkurat deg til å roe deg ned.
  • Ikke still umennesklige krav til deg selv. Vær realistisk og om vi skal være helt ærlige, så betyr det ikke alt her i verden å ha den perfekte fasaden. Et hjem blir ikke mer lykkelige av at det alltid er ryddig og plettfritt, kanskje det heller er omvendt? Greit nok at huset ikke skal flyte, men det er kanskje ikke nødvendig med full shinings hver eneste dag. Prioriter ting som er nødvendig, og legg bort det som er mindre nødvendig i det daglige. Mer tid til å nyte å bare være sammen, kan være riktig så god medisin mot stress.
  • Gå deg en tur i frisk luft og pust ut… Kanskje føler du at du ikke har tid? Nei, du har kanskje ikke tid hver dag. Men finner du et ledig tidspunkt, kan det være vel investerte minutter. Om det så bare er snakk om 15 minutter for deg selv i frisk luft, så kan det faktisk gjøre underverker. Her er ikke formålet å trene, men å rusle i rolig tempo. Nyt naturen, la hodet hvile og bare vær deg selv.

Når ting koker rundt deg, er det faktisk lurt å ta et skritt tilbake og koble inn hodet. Min erfaring er at man får mindre gjort og man får ting dårligere til om man er stresset. Holder man hodet kaldt, puster og gjør så godt man kan er det mer enn godt nok. Verden raser heller ikke sammen om du ikke fikk gjort alt, eller om  du gjorde en feil. Det er lett for at man lar så og si ALT bli et stressmoment, om man først har kommet inn i den sirkelen.

Jeg tror man rent helsemessig har enormt mye igjen for å prøve å roe mer ned. Ofte er det vi selv som stiller for høye krav til oss selv, vi må lære oss å akseptere at vi ikke er perfekte. Vi kan ikke klare alt, og av og til kan man faktisk la såkalte viktige ting vike for litt ekstra kos og hygge istedenfor. Det er ok å senke skuldrene, puste godt og faktisk bare være til. Om vi ikke tar tak og bremser karusellen vi er på, blir det bare verre og verre.

Jeg har langt fra en problemfri hverdag, men jeg har lært meg mer og mer til å legge ting bort. Jeg tar sjeldent bekymringer med meg til sengs lenger, jeg prøver å la jobb være jobb og når jeg har fri så har jeg fri. Jeg klarer ikke å være overalt, og av og til får jeg ikke svart på alle kommentarer og meldinger for eksempel. Det er ikke fordi jeg ikke bryr meg eller ikke vil, men til tider må jeg luke ut det som er viktigst akkurat der og da, og la det som kommer i andre rekke være. Det meste handler om prioriteringer i grunnen, og det trenger man ofte litt ro for å finne ut av. Hva er verdt/viktig å få gjort? Hva er mindre viktig?

DSC_0210

Av og til er det faktisk helt innafor å bare slippe taket litt, og bare ta en tur eller slappe av med andre ting. Hver en ting i livet kan ikke få lov til å bli et stressmoment, da har man det ikke særlig godt i lengden. 

Stresser du for mye, og er det noe du ønsker å forandre? 

Dette innlegget ble publisert i #teamlavkarbotips2015. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s