Hvor mye fett trenger du? 

Dette er nok det mest vanlige spørsmålet jeg får. Omtrent samtlige av de som går kurs hos meg, lurer på dette. Det er ikke så rart, og det føles jo svært uvant for mange å plutselig spise mer fett. Det strider mot alt man har blitt lært, og det føles rart for mange at man plutselig skal gå ned i vekt med mer fett. Fett blir forbundet med det å bli feit, men så enkelt er det jo ikke. 


Men hvor mye fett trenger man da? 

Hadde det bare vært et enkelt svar på det, men det er ikke så enkelt. Hvor mye fett man trenger varierer egentlig ut ifra flere ting. Hvor mye energi du trenger, blant annet. Dette varierer jo også ut ifra hvor overvektig man er, aktivitetsnivå ol. Skal man ned i vekt, skal man jo også ligge i et lite underskudd. Dette underskuddet skal allikevel ikke være for stort, da vil du oppleve mye sult og ikke ha den gode metthetsfølelsen. Spiser du for mye fett (ja, det er mulig), så går du ikke ned i vekt. 

Dette med at du kan spise så mye fett du bare orker, er en myte i grunnen. Den stammer nok fra at det er vanskeligere og overspise på fett og det er lettere og havne i et naturlig underskudd uten å stresse med det. Dette fordi fett metter godt og fortere, og metthetsfølelsen varer lenger. Når man spiser fettrik mat, bruker også magesekken lengre tid på å tømme seg. Dette gjør at du føler deg mett lenge, og føler deg tilfreds. Allikevel er her også personlige forskjeller, for noen kan faktisk klare å overspise på selv feit mat. 

Mange bekymrer seg for dette med kcal. Fett inneholder dobbelt så mye kcal som karbohydrater, og sånn sett er jo lavkarbomat mer næringstett mat. Men som skrevet over så fører dette til at de fleste ikke klarer å spise så store måltider som før, de blir fortere mett og holder lenger på et måltid. Det som alt da koker ned til når det gjelder behovet for fett, er å lytte til kroppens signaler.

Om du fortsetter å spise etter klokken, og egentlig ikke vet om du er sulten eller ikke. Da kan det bli feil. Det beste du kan gjøre for deg selv, er å lytte til kroppen. Spis til du er godt mett, men det skal ikke gjøre vondt i magen og du skal ikke bli uvel 😉 Men du skal kjenne at du er godt mett. Når du da er ferdig, går du frem til du føler sult igjen. Når du er blitt sulten igjen, da er det på tide å lage seg noe å spise igjen. 

Det er fettet som i hovedsak skal mette deg, sammen med proteinene. Du skal ikke øke protein inntaket ditt, selv om du spiser lavkarbo. Fettinntaket skal økes, og karbohydrater skal senkes. Hvor mange gram karbohydrater du spiser, er det ikke sikkert du trenger å finregne så veldig på. Men spis karbohydrater fra hovedsakelig grønnsaker, litt fra melkeprodukter og bær. Spis proteinkilder som egg, fisk og kjøtt. Så bruker du naturlige fettkilder, det kan være ekte smør, ekte majones, ekte kremfløte/rømme, fete oster, avokado, nøtter ol. Prøv å holde deg under 70 gram karbohydrater pr. dag, og spis fett slik at du blir mett. 

Det tar tid å lære seg dette, det krever som regel litt prøving og feiling. Om du blir fort sulten igjen, etter bare en time-to. Da kan du prøve å øke fettinntaket på neste måltid, og se om det hjelper. Om du holder deg mett i 6-7 timer, gjør det ikke noe som helst. Det betyr bare at du har spist godt med fett, og dermed er mett leeeeenge på det. Det viktige da er å ikke begynne å tenke på om det er feil at det er så lenge siden du har spist. Det er ikke feil, kroppen gir beskjed når den er sulten, om du bare lytter 😊 


 Ikke vær redd! Du trenger fett på lavkarbo, det er din nye hovedenergikilde. 

Annonse! 

Trenger du ekstra inspirasjon og hjelp? 

Husk at jeg holder kurs i lavkarbo og livsstilsendring, du kan få tilsendt utfyllende informasjon fra meg før du bestemmer deg. Da sender du bare mail til info@lavkarbohelse.no så får du vite alt du trenger. Du kan bo hvor som helst og allikevel delta på kurs, da det er online basert og telefonbasert. 

Ønsker du kosthodsplan, kan dette kjøpes via http://www.lavkarbohelse.no/nettbutikk (adlink). Ved bruk av rabattkoden du finner på nevnte side, får du hele 50% på din bestilling. Knallgode priser med andre ord🙂 Løp og kjøp!

Dette innlegget ble publisert i #teamlavkarbotips2015. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s