Pepsi Max, to drink or not to drink?!

Som veileder får man en mengde spørsmål, og det er ikke alle spørsmål det finnes et klart svar på. Jeg utleverer selvsagt aldri mine kunder, kunne ikke falle meg inn å nevne navn og situasjon i noen som helst sammenheng. Da det er fortrolig informasjon vi (jeg og kunden) veksler oss imellom.

Jeg får mange spørsmål, både fra lesere, kunder osv. og dette med Pepsi Max (sukkerfri brus) er et spørsmål som stilles relativt ofte.

viewimage

Så hva er grei med sukkerfri brus, og kan den drikkes?

Som jeg skrev om behovet for fett for et par dager siden, finnes det heller ikke et klart svar på dette her med sukkerfri brus. Mange er avhengige av denne drikken her, noen lurer på om de kan drikke litt og andre lurer på om det i det hele tatt er mulig å drikke den i et lavkarbokosthold.

En ting er helt sikkert, her er det MANGE ulike meninger!

For å ta det enkle helt først, i forhold til karbohydrater er det ikke noe problem å drikke sukkerfri brus. Det inneholder et søtstoff som ikke skal påvirke blodsukkeret, og er sådan for lavkarbo å regne. Leser man på flasken, står det faktisk 0 gram karbohydrater på den.

Allikevel er det søtstoffet det er mest av i brusen (aspartam) veldig omdiskutert, derav kommer det mange ulike meninger om man kan drikke denne brusen eller ikke. Som jeg bruker å si til mine kunder: Vann er alltid best, og vil alltid være det. Dette vet nå de fleste, men mange føler behov for å av og til ha noe annet.

Det finnes som sagt ikke noe klart svar på dette her. Det finnes både studier som sier at aspartam er helt ufarlig og at man kan drikke med god samvittighet, mens det finnes andre studier som sier at man bør være høyst forsiktig med dette stoffet.Noen sammenligner det med rottegift, og noen hevder de har blitt ekstremt dårlig av å drikke brus med dette søtstoffet. Men hva skal man tro på da, når meningene er så delte? Den ene dagen er det helt ok, den neste er det direkte helsefarlig.

En ting vi kan lære oss med en gang, er at det alltid vil være uenigheter om ting. Det samme gjelder jo mettet fett, er det farlig eller er det ikke? Fører det til økt kolesterol, eller gjør det ikke? Her har fantastiske Helene Ragnhild et flott innlegg dere kan lese. For dem som vil vite mer om akkurat det.

Den nyere forskningen peker mot at aspartam er trygt, men det er allikevel litt uenigheter. Dere kan lese mer om saken her Noen mener at det bør forskes mere på dette, og at kritiske studier har blitt oversett.  Når det gjelder forskning er det viktig å huske på at man alltid kan vri forskningen i den retningen man ønsker seg, så man skal heller ikke stole blindt på det verken den ene eller den andre veien.

Mange er bekymret for at sukkerfri brus kan forhindre vekttap!

For de aller fleste vil det ikke være et problem, utrolig mange drikker Pepsi Max og lignende drikke og går allikevel nedover i vekt. Allikevel skal man ha i tankene at det absolutt kan være individuelle forskjeller her også, noen har faktisk merket effekt ved å kutte ut sukkerfri brus. Det beste du kan gjøre om du har mistanker om at det hindrer deg, er å prøve å kutte det ut og bytte den sukkerfrie brusen med vann. Det er den eneste måten du kan finne det ut på. Nå er det jo mange som mener at både meieriprodukter og kaffe kan forhindre vekttap, skal ikke gå så mye mer innpå akkurat det i dette innlegget her. Men det viser bare hvor forskjellige man kan være, det som er sannheten for en person, trenger ikke være sannheten for deg.

Er det rart man blir litt gal? 

Det er svært lite her i verden som det finnes et helt klart svar på, man må dessverre ta seg tid til å bli kjent med egen kropp. Det er hardt arbeid, men det er nødvendig om du skal finne ut av hva du tåler og ikke. Hva du trives med og ikke.

Når det kommer til sukkerfri brus vil jeg si at du absolutt kan drikke det, om du selv ønsker. Men pass på mengden, og drikk alltid mest vann. Sukkerfri brus er gjerne fornuftig å holde til helgene, og uten at man overdrikker på det. Sukkerfri brus kan trigge søtsug hos noen, kan øke matlysten hos noen og legg merke til at jeg skriver ordet «kan«.

Det er altså ikke dermed sagt at det vil gjøre det 😉

Personlig begrenser jeg meg, jeg prøver alltid å drikke mest vann. Her hjemme er det stort sett vann det går i, og jeg liker faktisk oppriktig å drikke vann. Jeg likte det ikke før, men jeg har lært meg til å like det. Nå er kaldt vann det beste jeg kan få, så lenge det er rent og smaker godt. Joda, jeg drikker sukkerfri brus fra tid til annen. I perioder mer enn andre perioder, men totalt sett er det ikke hovedandelen av hva jeg drikker. Der troner friskt vann lett på toppen. Det er faktisk ganske intressant om man ikke drikker sukkerfri brus på en 3-4 uker, det første glasset da smaker rett og slett ikke noe godt. Altfor søtt og kunstig smak i grunnen. Så er det utrolig facinerende hvor fort man venner seg til smaken igjen, og plutselig er det godt igjen 🙂

Du må med andre ord prøve deg frem selv, ta et eget standpunkt og vurdere ut ifra det. I forhold til lavkarbo er ikke sukkerfri brus fy fy, men det er som sagt fornuftig og begrense seg. Er du totalt avhengig? Da ville jeg prøvd å trappe forsiktig nedover…

En annen ting er at det for enkelte kan bli litt «to much» å kutte ut ALT på en gang. Gjør din egen vurdering på hva som er riktig for deg, og hold på den. Om noen lurer så har jeg gått ned i vekt, Pepsi Max eller ei 😉

Annonse!

Trenger du ekstra inspirasjon og hjelp? 

Husk at jeg holder kurs i lavkarbo og livsstilsendring, du kan få tilsendt utfyllende informasjon fra meg før du bestemmer deg. Da sender du bare mail til info@lavkarbohelse.no så får du vite alt du trenger. Du kan bo hvor som helst og allikevel delta på kurs, da det er online basert og telefonbasert. 

Ønsker du kosthodsplan, kan dette kjøpes via www.lavkarbohelse.no/nettbutikk (adlink). Ved bruk av rabattkoden du finner på nevnte side, får du hele 50% på din bestilling. Knallgode priser med andre ord🙂 Løp og kjøp!

 

Dette innlegget ble publisert i #teamlavkarbotips2015 og merket med , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s