Søtt og godt, men er det lurt?

Lavkarboverden er stor, og inneholder så mange varianter at det er lett å bli forvirret. Jeg tror faktisk ikke at det finnes en eneste ting, som ikke er mulig å lage i lavkarbovariant. Dette bærer med seg både fordeler og ulemper.

Mange som legger om til lavkarbo, gjør det pga ønsket vekttap og (forhåpentligvis) bedre helse. De fleste har kanskje fått med seg at jeg er minst like opptatt av helsebiten, som av vekttap. For at vi skal ha det bra, må vi ha en god helse og bra energi. Det får man ved å spise sunt, og jeg har faktisk aldri hatt bedre energi enn etter at jeg begynte å leve etter lavkarbo prinsippet. For meg og mange andre henger dette fint sammen med et jevnere blodsukker, man får rett og slett ikke de store toppene som med kosthold med mye karbohydrater. Jevnere blosukker, gir jevnere energi.

Så har man alle disse tingene man kan lage seg i lavkarbovarianter da, det er ikke reint lite. Som jeg nevnte så er det sikkert ikke en ting, det ikke finnes en lavkarbovariant ut av. Ofte har man hatt svært usunne vaner på forhånd, og spist mye søtsaker ol. Søtsug er faktisk et stort problem for utrolig mange, og noen har rett og slett alvorlige problemer med sukkeravhengighet.

DSC_0261

Jeg også har flere oppskrifter på bloggen som inneholder søtning, slik som denne herlige ostefromasjen. Men hvordan er det egentlig lurt å forholde seg til dette søte?

Jeg er totalt for å kunne lage seg en dessert med god samvittighet av og til, det er også godt å ha muligheten til å lage noe sukkerfritt til spesielle anledninger osv. Så jeg er ikke helt anti-søtt, om man kan si det sånn. Det jeg derimot mener er viktig å tenke på, er inntaket ditt av det søte. Selv om det er sukkerfritt, vil det ikke automatisk si at det er sunt eller fornuftig å spise mye av det og ofte.

Det er for all del sunnere når det er sukkerfritt, et mye bedre alternativ. Allikevel er det ikke sunt å overspise, og iallefall ikke spise dette daglig i store mengder. Det er et relativt stort fokus mange steder, på alt man kan spise og lage som er sukkerfritt og søtt. Dermed er det forferdelig lett å falle i fellen, og tro at det er greit å spise ofte så lenge det er sukkerfritt. Jeg mener at det ikke er greit, og det har sine grunner.

  • Selv om det er sukkerfritt, trigges søtsuget allikevel. Ikke lur deg selv til å tro at det ikke gjør det… Søtsuget forsvinner nok helt sikkert i det øyeblikket du har spist noe søtt uten sukker, men om du er ærlig med deg selv så kommer det mest sannsynlig tilbake, ofte. Hva gjør du da? Jo, spiser noe som er søtt uten sukker. Dette er også søtsug, og ofte ender man opp med å spise mye av det sukkerfrie og omtrent hver dag.
  • Om du ikke klarer å kontrollere inntaket av det som er sukkerfritt, ender du fort opp med å sabotere ditt eget vekttap. For høy inntak av søtningsmidler er den største årsaken til at vekta ikke vil nedover. Så er du usikker på hva du gjør feil, er inntaket av dette det første du bør se på. Det er viktig å huske på at søtningsmidler har forskjellig glykemisk index også, det vil si at noen faktisk påvirker blodsukkeret ditt mer enn andre. Påvirkes blodsukkeret, skiller du også ut insulin. Insuling lagrer fett, og da sier det seg selv at søtningsmidler kan sabotere vekttap i stor grad.
  • Du opprettholder ikke bare søtsuget ved å spise sukkerfritt godteri, kaker ol. Du kan i værste fall bli avhengig av det også… på lik linje med sukker. Det vil si at du ikke klarer å unngå å spise det, ofte flere ganger om dagen og hver dag. Spiser du en hel «eske» med atkins om dagen, er det på tide å bremse opp og sette en stopper for galskapen.
  • Husk at det er mange som har lyst til å tjene penger på dine «behov» i forhold til dette med sukkerfritt godteri, ikke la deg lure. Vær litt kritisk til hva du bruker og kjøper. Spesielt bør du være obs på varer som inneholder søtningsmiddelet maltitol. Maltitol er knapt bedre enn sukker når det gjelder glykemisk index, så mitt klare råd er å begrense bruken av det. Sjekk alltid det du eventuelt kjøper, har den sukkerfrie sjokoladen maltitol, ville jeg valgt en annen. For eksempel en som er søtet med en blanding av sukrin og stevia.

Det er med andre ord helt greit å lage seg noe litt ekstra av og til, man kan jo ikke bli helt fanatisk heller. Men det er slett ikke lurt å starte med å lage seg mye søtt, konsentrer deg om å endre matvanene dine først og fremst. Så skal du bare se at søtsuget ditt faktisk forsvinner, og du føler ikke behov for det lenger. Det er ikke gjort over natta, selvsagt ikke. Men du må stå imot, og heller spise mer fett og mat i startfasen om det kjennes nødvendig ut. Jeg tror den mest effektive måten å stanse søtsug på, er et fettrikt måltid. Drit i mengden kalorier de første dagene, og drit i mengden mat. Det justerer seg ned av seg selv, når du er kvitt overgangsplagene som søtsug og økt sult. Det viktigste er at du spiser riktig mat!

Spis dette:

  • Grønnsaker over jorden
  • Naturlige proteinkilder (kjøtt, fugl, egg, fisk og sjømat)
  • Naturlige fettkilder og ikke lettprodukter (ekte smør, avokado, nøtter, ekte majones/aioli, fete oster osv.)

Veldig enkel mat, men du kan lage utrolig mye godt av så enkle ting. Det å faktisk overvinne søtsuget, føles mye bedre enn å opprettholde det med sukkerfritt. Det kan jeg love deg 😉 Jeg har selv vært i søtningsfella mer enn en gang, fordi jeg er så sensitiv for alt som smaker søtt. Generelt sett vil det si at jeg spiser svært lite av det, fordi jeg vet det trigger meg noe voldomt. Selv om det er sukkerfritt.

Selvsagt må vi være åpen for at alle er forskjellige, så noen sliter ikke med dette her i det hele tatt. Allikevel er det lurt å være obs på faresignalene: Går du ikke ned i vekt, får søtsug og/eller føler deg avhengig. Da er det lurt å stoppe galskapen 😉 Det finnes ikke en sunn livsstil hvor det er meningen av man skal spise store mengder søtsaker og godterier, det gir liksom ikke helt mening om man tenker seg om. Sunn, god, vanlig og næringsrik mat skal alltid være førstevalg!

Skal du først bruke søtning, så finnes det absolutt noen som er bedre enn andre. Spesielt sukrin produkter og stevia er blant toppvalgene, om man tenker på glykemisk index (påvirkningen av blodsukkeret). Tagatesse er heller ikke blant værstingene, mens sukrin/stevia har glykemisk index på 0. Har tagatesse en glykemisk index på ca. 6. Når man vet at sukker har glykemisk index på ca.68, så sier det seg selv at alt under 10 på den skalaen er rimelig bra. Det er altså viktig å være kritisk, og er du usikker på hva søtningen du vurdere har i glykemisk index, kan det være lurt å google det. Før du kjøper den! Så unngår du bomkjøp som kokosblomstsukker, agavesirup ol. Jo lavere GI jo bedre. Ofte handler jo søtningsmidler også om smak, og hva man liker er veldig individuelt. Kanskje du har mulighet til å smake hos noen du kjenner, før du kjøper? Mitt klare råd er uansett å ikke spise for mye av dette, gjør det til noe spesielt og ikke en hverdagsgreie.

Lykke til 🙂

Annonse!!

Ønsker du å bestille den superpopulære Inspirasjonsguiden av meg, kan du gjøre det HER (adlink). Den koster 239,- inkl. fraktkostnader. Mange gode tilbakemeldinger på denne, det er jeg veldig glad for. Guiden ble skrevet med tanke på å gi en komplett innføring i hvordan livsstil kan endres, og ikke minst vare over tid! Jeg gir deg rett og slett min taktikk, i en liten bok på 72 sider. Både oppskrifter, og haugevis av gode tips til hvordan du skal gripe det an. Du vil bli utfordret mentalt 😉 

Føler du en konkret kostplan er noe for deg, kan du finne flere forskjellige på siden HER (adlink). Jeg har altså dessverre ikke mulighet til å skreddersy planer nå, men du kan fremdeles bestille med oppfølging via mail. Slik at du kan få hjelp med det du måtte lure på. Da kan du også få veiledning om evt små tilpasninger. Husk og benytt deg av rabattkoden på nettsiden, da får du hele 50% rabatt 😉

Er du intressert i kurs, så er det siste sjanse for det nå i januar for dette året. Da jeg snart går ut i mammaperm (3 feb). Les mer om hvordan kurset blir nå i januar HER

din-inspirasjonsguide

Dette innlegget ble publisert i #teamlavkarbotips2015. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s