Hjemmelaget enkel julesylte!

Nå nærmer julen seg med stormskritt, og vi har allerede laget både lammerull og sylteflesk. Lammerull laget jeg med min mor, da mamma har laget det i alle år. Er ikke jul uten den, og det er noe vi bare må ha. I år ønsket jeg også å prøve å lage egen julesylte, det har jeg ikke brukt å gjøre. Nå har vi bestandig brukt å være borte i hele jula da, og ikke vært hjemme. Så det er ganske naturlig at vi ikke har laget all verden med pålegg osv. å ha hjemme. Men nå som vi har flytta nærme mine foreldre igjen, er vi også en del hjemme med oss selv i jula. Da må man jo ha skikkelig julepålegg osv. hjemme også.

Jeg har jo hørt at mange lager julesylte/sylteflesk på enkel måte, ikke med grisehode som fra gammelt av. Men av tynnribbe. For mange år siden laget jeg av grisehode, den gang var jeg kokkelærling. Det er evig lenge siden nå, og jeg var litt spent på hvor bra den enkle julesylten kunne bli. Du må nesten sette av et døgn til å lage den, da den må ligge i press i ca. 12 timer. Gjerne natten over. Den ble veldig god faktisk, eneste som kan være noe dumt er at fettet ikke blir marmomert. Men jeg er veldig fornøyd allikevel, og ikke minst var det faktisk ganske så enkelt. Dette kan alle klare, og det er jo bedre med hjemmelaget enn kjøpt.

Enkel julesylte/sylteflesk! (Oppskrift pr. kg kjøtt) 

 • 1 kg tynnribbe/flatribbe av svin
 • Ca. 40 gram salt
 • 1 ts malt nellik
 • 1/2 ts pepper
 • 1/2 ts ingefær
 • 1/2 ts allehånde
 • Ca. 35 gram gelantinpulver

Fremgangsmåte!

 • Fjern beina fra kjøttsiden med en skarp kniv. Om det følger litt kjøtt med, kan du skrape dette av å legge det oppå ribba igjen.
 • Skjær «ruter» nedi ribba på kjøttsiden, pass på så du ikke kutter igjennom svoren. Finner du ribbe som ikke har rutet svor er det fint, men du kan også kjøpe ribbe hvor svoren er rutet. Det har ikke noe å si for smaken, bare utseende.
 • Når du har laget ruter/kutt nedi kjøttet, masserer du inn krydderblandingen.
 • Masser så inn gelantinpulverert, pass på og fordel gelantin over hele ribbestykket.
 • Brett ribben i to, slik at svoren kommer på utsiden. Bind ribbestykket sammen med hyssing, eller du kan bruke slik netting man kan få kjøpt.
 • Putt ribbestykket inni en stekepose, eller pose for vakuumering for eksempel. Jeg brukte en stor stekepose, det fungerte helt fint. Kok opp vann i en stor kjele, legg kjøttstykket i kjelen med lokk over. Det skal bare trekke, ikke koke. Ca. 2-2,5 time, du kan bruke steketermometer om du ønsker. Da skal det være 70 grader i kjernetempratur, men det er ikke et must å bruke.
 • Jeg brukte et ribbestykke på ca. 2 kg, da doblet jeg kryddermengden og jeg lot det trekke i 3,5 time. Det ble ganske passelig.
 • Du kan selvsagt trekke sylten i vann uten pose, da bør du salte og krydre vannet litt. Så har du en oppskrift du pleier å bruke der, kan du selvsagt følge den.
 • La sylten hvile ca. 30 minutter før du legger den i press for natta. Jeg tok en veldig enkel løsning, har ikke syltepresse. Jeg la sylten nedi en panne, hyssingen/nettingen skal være på. Så la jeg en mindre panne over. Opp på der igjen satte jeg en stor panne, med stein i. Slik at jeg fikk bra tyngde. Det ble veldig fint, funket med andre ord helt flott. Det skal stå kjølig når den ligger i press. Her var vi kreative og satte det ut i bilen, siden det var så kaldt ute. Da det ble litt stort for kjøleskap.

DSC_0642

Kydderblanding

DSC_0655

Jeg brukte denne typen stekepose, og bant sammen med hyssing på gamlemåten.

DSC_0658

Fjernet bein

DSC_0662

Rutet opp

DSC_0663

Masserte inn krydder og gelantin

DSC_0670

Brettet over og bant den sammen

DSC_0672

Brukte en hel boks av denne typen til 2 kg kjøtt

DSC_0676

Etter 3,5 time på komfyren og en natt i press. Ble det et ganske så bra resultat 😀

DSC_0677

DSC_0678

DSC_0685

DSC_0690

Dette er såpass enkelt at alle kan klare det vil jeg tro. Smaken var veldig god, og jeg gleder meg til å nyte av dette i jula. Jeg har lagt det i fryseren, men delte det opp i passe biter slik at jeg slipper å ta opp hele sylta på en gang. Du kan også skjære det i skiver før du fryser det, da blir det jo enda lettere i selve jula.

Da håper jeg dere ble inspirert til å lage deres egen julesylte? Men noe sier meg at dem som allerede har en tradisjon for å lage en bestemt variant av julesylte fra før, neppe bytter den mot min måte her. Julen er tradisjon, sånn er det 🙂 Men har du ikke laget før, og synes det virker som mye styr og vanskelig. Da kan jeg varmt anbefale deg å prøve denne, smaker godt og var utrolig enkelt å få til. ‘

Hyggelig førjulstid ❤

 

Dette innlegget ble publisert i #teamlavkarbotips2015. Bokmerk permalenken.

2 svar til Hjemmelaget enkel julesylte!

 1. Gunn Heidi Andersen Slaattedal sier:

  Hei 😊 du kan også bruke svineknoker til lettvint sylte… ❤

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s