Mine nyttårsfortsetter for 2018!

Rart med det, men 2017 er snart over. Året har gått litt vel fort i år, synes jeg. Vi sier alle at tiden flyr, og det gjør den ofte. Allikevel synes jeg at 2017 har gått spesielt fort. 2017 har vært et år stappa fullt av alle mulige følelser, en salig blanding av glede, lykke, bekymring, slitenhet osv. 2017 var jo nettopp året vi endelig ble foreldre, til en liten perfekt gutt, som har vokst så altfor fort.  Derfor kan jeg vanskelig forestille meg at 2018, kan toppe 2017 liksom. Det er rett og slett bare ikke mulig, selv om det har vært tøft har det også vært helt utrolig fantastisk.

Det å være i en nybakt mammaboble nesten et år, gjør noe med hvordan man prioriterer seg selv. Helt klart. Dere som har fulgt meg over mange år, vet min historie. Sykelig overvekt og fedme, iherdig arbeid med vekttap for å få hjelp til å bli gravid. Alt dette gjorde jeg ved hjelp av lavkarbokosthold, ingen slankeoperasjon på meg. Selv om det fort kunne blitt sånn… Jeg har også visse utfordringer med trøstespising, sukkeravhengighet overspising osv. Dette er plager som egentlig har vært borte over mange år nå, og lavkarbo har virkelig vært til hjelp for meg. Ketogen kost er hovedsaklig mitt verktøy.

Det som også har skjedd i 2017, er at jeg sitter med kilo i pluss. Noen gravide-kilo, men det er nok flest av det man kan kalle «mamma-kilo». Dere vet de kiloene man går opp, når man så helhjertet og ubetinget gjør ALT for å ta vare på sin vakre, nyfødte baby. Alle egne behov blir liksom satt til side, og nå tenker sikkert noen at det var da voldsomt til oppofrelse. Nei, jeg tror dette er rimelig normalt for mange jeg. Dette er en babyboble, det du har fått i hendene etter 9 lange måneder med venting, blir ganske altoppslukende. Det er viktig, vil jeg si. For å skape en god og trygg tilknytning mellom mor/far og barn. Ja, man skal ikke glemme pappaen. Tilknytning til begge er superduper viktig!

Dette betyr ikke automatisk at alle går opp i vekt etter fødsel, langt der ifra. Noen går (ufrivillig) ned i vekt, og noen holder vekta stabil. Men jeg tror faktisk at det er like så vanlig å gå opp i vekt etter fødsel, vanligere enn man tror. Det kan fort bli mye «selvmedisinering» pga. søvnløse netter, og travle dager. Om man skal si det pent, kan sjokoladen fort bli din beste venn…

For meg har dette her betydd at den gode kontrollen over meg selv, som jeg har hatt i mange år. Den forsvant i babytåka, for å si det sånn.. På et punkt hadde jeg så dårlig samvittighet og regelrett angst, at jeg måtte ta et oppgjør med meg selv. Hva var egentlig viktigst nå? Det var jo ikke vanskelig å svare på, lillegutt var selvsagt viktigst. Jeg måtte bruke min energi, til å være den beste mammaen jeg kunne for han. Så fikk jeg komme i andre rekke så lenge….

2017 har vært et helt fantastisk år, med mange nye opplevelser. Prøving og feiling som mamma, og masse kos. Selv om jeg selv har forfalt en smule, er det ikke for sent å rette det opp.

2018 står og banker på døra for oss alle, og jeg føler meg veldig klar. Klar for å fordele fokuset mitt litt bedre, balansere mammarollen med det å både ta vare på meg selv, lillegutt og det å begynne i jobb igjen. Det blir nok krevende nok det, men jeg er klar. Lillegutt skal fremdeles få alle sine behov dekket, men jeg må også begynne å dekke mine egne igjen. Jeg er verken redd eller nervøs for å ikke klare det, dette sitter i beinmargen på meg. Jeg vet hva som skal til, og det er bare å gjøre det. Det virker kanskje som om jeg undervurdere hva det krever? Det kan jeg forstå om du er ukjent i lavkarboverden, og ikke har oversikt eller nok kunnskap. Da er det viktig å huske at jeg har dette her i hjertet mitt, jeg har spist lavkarbo over mange år før lillegutt kom til verden. 2017 var et typisk av og på år….. det føles ikke godt i kroppen min. Dette bruker jeg som motivasjon, fremfor å snakke dritt om hvor fæl jeg ser ut…. Det har ingen hensikt. Kroppen for meg skal fungere til det jeg vil, ha den energien jeg vil osv. Det er viktigst for meg 🙂

Når 2018 nå står for døren, har jeg noen nyttårsfortsetter for meg selv!

  • Få 100% orden på kostholdet igjen (mener ikke at jeg skal være perfekt, men få kontrollen tilbake)
  • Gå ned i vekt igjen, mål 20 kg innen 2018 er over. Det er ikke skrevet i stein, klarer jeg 15 er jeg fornøyd da også.. Men jeg skal jobbe målrettet mot dette!
  •  Være mer ute i fri natur, sammen med mannen og lillegutt. Gå turer og bare være aktive sammen.
  • Få struktur over kombinasjonen jobb og fritid, siden jeg jobber på hjemmekontor er dette en utfordring. Jeg blir nødt til å ha faste jobbtider nå fra 2018, siden familiesituasjonen nå har endret seg som dere alle vet.
  • Skape mer i jobben er også et mål, og jeg har flere nyheter på lur til dere.
  • Bli flinkere til å koble av, kanskje spesielt på sosiale medier…. Jeg har jo den utfordringen at jeg rett og slett bruker sosiale medier i jobben også, nettopp derfor bør jeg bli flinkere på å være litt off når jeg har fri.

Jeg føler ro inni meg, på at dette her skal jeg klare fint. Det finnes ingen grunn for å tvile på seg selv, da finner man ikke styrken like godt synes jeg. Den drukner liksom i bekymringer…

2017 har kanskje vært langt fra perfekt med tanke på egne behov, men det har vært så perfekt allikevel. Det at jeg har fått oppleve å bli mamma, er det største som har skjedd meg. Og når alt kommer til alt, er det den harde jobben jeg har gjort over flere år som har ført meg hit. Nå skal lillegutt få gleden av den spreke mammaen, som har masse energi til å følge opp. Som lærer han sunne matvaner, friluftsliv og gode verdier.

DSC_0717

Velkommen 2018! Men uansett hva jeg oppnår i det kommende året, vil det nok aldri toppe 2017 ❤

 

Dette innlegget ble publisert i #teamlavkarbotips2015. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s