Spis mindre, beveg deg mer…..

Idag har jeg lyst til å dele noen tanker med dere, som jeg tror mange sitter og føler på. Den livsstilen jeg hadde før 2011 kan jeg på ingen måte kalle sunn, den var vel heller katastrofalt dårlig. Store deler av tiden bedrev jeg overspising, trøstespising og brukte mat til alt som tenkes kan. Uansett hva som skjedde i mitt liv, var det mat som skulle brukes. Om det var sorg eller fest, mat var obligatorisk. Det blir vel kanskje også litt feil og kalle det mat, for det jeg brukte var jo usunne saker som godterier, søt gjærbakst osv.

Jeg har faktisk også hatt perioder i livet mitt, hvor jeg har regelrett sultet meg. Det er lenge siden nå, men jeg har vært gjennom det også. Jeg har faktisk ikke hatt et normalt forhold til mat, og langt ifra et avslappet forhold til det. Før 2011 var mat en fiende, om jeg setter det på spissen. Det som er så vanskelig med å ha spiseproblemer, er jo at man faktisk må ha mat. Skal man kunne leve, er man avhengig av næring til kroppen. Det er rimelig smertefullt og hate en ting, som man faktisk trenger hver eneste dag.

Ja, jeg drar det så langt at jeg sier jeg faktisk hatet mat. Det var min rus, den løftet meg opp i et lite sekund. For så og deise meg rett ned i bakken igjen, så sårt og vondt. Skammen, skyldfølelsen. Dette er ikke enestående for bare meg, dette er faktisk hverdagen til flere enn man tror. De aller fleste som sliter med vekt og usunn livsstil, kjenner på den skammen. Alle de vonde følelsene, hvordan man kan hate noe så mye, som man egentlig elsker på samme tid.

Dette blir nå kanskje veldig rotete for noen, men dette er et reelt problem. Mange forteller dem som sliter med overvekt/fedme: Spis mindre, bevege deg mer… Tro meg, hadde det vært så enkelt som det der. Da hadde vi neppe hatt et problem med overvekt i verden. Det meste sitter i hodet, og det er så sant. Man kan selvsagt ikke si at dette gjelder alle med overvekt/fedme, da står jeg i fare for å legge ord i munnen på andre. Men mange som sliter med vekten, sliter også psykisk på en eller annen måte. Det er ikke rart i det hele tatt, for det er en STOR psykisk belastning i seg selv og slite med vektproblemer, og ha et såpass problematisk forhold til mat som man ikke klarer å kontrollere. Hver gang jeg ser noen som kommenterer på den måten, at det bare er å spise minde og bevege seg mer, blir jeg regelrett veldig oppgitt og en smule forbanna.

Jeg har måttet gjøre en enormt stor jobb med meg selv, aller mest i hodet. For å snu trenden, endre livsstilen min, gå ned i vekt og ikke minst bli venn med maten. Få kontroll over kostholdet, spise sunt og ha det bra med det. Uten å føle skam, men faktisk være glad i mat og kose meg med det på riktige måten. Uten misbruk, uten hat.

1104700-7-1403543337796

Jeg tror det er vanskelig for de som ikke har erfaring med dette, og forstå hvordan det faktisk føles. Man kan bli ganske så maktesløs, når man ønsker og spise sunt. Men det virker umulig og få kontroll over situasjonen. Det aller beste jeg har gjort i livet mitt, var å være åpen for lavkarbo. Lese meg godt opp, sette meg inn i hva det er og faktisk hoppe i det. Det forandret virkelig livet mitt, på alle mulige måter. Jeg hadde aldri vært mamma idag, om det ikke var for lavkarbo. Noen mener kanskje det høres helt idiotisk ut, men det er sannheten for MEG. Hadde jeg ikke fått vekten min under kontroll, hadde vi aldri fått hjelp. Og jeg hadde aldri klart og redusere vekten min, om det ikke var for lavkarbo. Gudene skal vite at jeg hadde prøvd det meste. Lavkarbo er det eneste som har fungert, det gir meg ro. Kroppen min på mye karbohydrater, er et eneste kaos. En kropp i opprør rett og slett, jeg klarer ikke fokusere på å ta de riktige valgene. Jeg klarer ikke stå imot søtsuget, og jeg mestrer porsjonskontroll sinnsykt dårlig.

Med et lavkarbo kosthold er jeg mett og god, selv om jeg ofte ender opp med periodisk faste. Metthetsfølelsen varer så mye lenger, når man spiser rikelig med fett og lite karbohydrater. Det hjelper utrolig godt med tanke på og ikke overspise. I tillegg til riktig mat, har nok jobben med hodet mitt vært avgjørende. Snu på alt, lære meg selv og kjenne. Jeg har jobbet mye med og forstå hvorfor ting ble som de ble, hva jeg måtte gjøre for å endre trenden osv. Den jobben har jeg gjort alene, men det betyr ikke at alle klarer og finne ut av det på egen hånd. Om du føler du trenger det, BØR du søke profesjonell hjelp. Av og til er det alt man trenger for å klare å se ting annerledes, klare og løse floken og  se fremover.

Jeg tørr nesten ikke tenke på hvor jeg hadde vært idag, uten lavkarbo. Jeg tror dessverre ikke at det hadde sett særlig pent ut… Jeg ønsker så inderlig at alle som har det på samme måte, skal få kjenne på den gode følelsen. Bli venn med både maten og seg selv. For det er så sinnsykt vondt når det er sånn, alt er kaos og man prøver virkelig og komme ut av det.

Dette ble visst litt dypt idag, men jeg følte for å dele. Så håper jeg noen finner håp i det jeg deler, at det er mulig å komme seg ut av det og starte på nytt. Det er heldigvis aldri for sent og ta tak i egen helse og livsstil.

Og så håper jeg de som aldri har hatt denne problemstillingen før, kan tenke seg om to ganger før de sier en frase som: Spis mindre, beveg deg mer…. Det er faktisk ikke så enkelt som det, man må faktisk evne og se at det er mye mer komplekst for de fleste enn som så…

 

Dette innlegget ble publisert i #teamlavkarbotips2015. Bokmerk permalenken.

1 svar til Spis mindre, beveg deg mer…..

  1. Anne Marie sier:

    Enig med deg 😊. Jeg har nettopp oppdaget at vektnedgangen min stoppet opp fordi jeg spiste for LITE (riktignok lavkarbo, men…). Ved å tilføre ett ekstra måltid om dagen (dvs at jeg spiser to ganger om dagen), så har jeg nå gått ned 1,5 kg på en uke etter en lang stopp. Så det er ikke nødvendigvis så enkelt som å bare spise mindre…

    Mvh. Anne Marie

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s