Helse, lavkarbo og insulin!

//inneholder reklamelenke//

Jeg tenkte å skrive noen ord om insulin, og hvorfor for mye insulin i kroppen skaper helseproblemer på sikt. Insulin må vi ha i kroppen, så vi kan ikke leve uten det. Dem som har diabetes type 1 for eks. må ta en form for insulin. Uansett, vi trenger insulin, problemene kommer om vi får for høye nivåer over lang tid.

Om du spiser mye karbohydrater en dag eller en liten periode, og får høye nivåer av insulin i kroppen din er ikke dette noen krise sånn på lang sikt. Helseproblemer oppstår om du blir gående med høye insulinnivåer over lang tid. Man kan også egentlig si insulinresistens, forstadiet til diabetes type 2. Insulinresistens betyr enkelt og greit at insulinet ikke virker som det skal.

Insulin er et hormon, det stimulerer blant annet til fettlagring i kroppen. Dette kan forklare hvorfor mange opplever at det er utfordrende og gå ned i vekt med et kosthold som er rikt på karbohydrater. Nå sier jeg ikke at ingen klarer og gå ned med karborikt kosthold og lite fett, men det er reelt at mange opplever at det ikke har den funksjonen de ønsker seg. Nå kan dette henge sammen med flere ting, for mye insulin er en ting, en annen ting er ustabilt blodsukker og et søtsug som blir for heftig og gjøre det hele mer komplisert og gjennomføre.

Det som er så «skummelt» med insulin, er at det skaper trøbbel i forhold til andre hormoner i kroppen. Jeg kan dra frem de som gjerne betyr mest for oss at er i orden: Stoffskiftehormoner og fertiliteten/kjønnshormonene. Det er sånn at blant annet kjønnshormonene våre og stoffskiftehormonet er avhengig av cAMP (cyklisk amp) for å få frem budskapet sitt til cellene våre i kroppen. Insulin kan faktisk blokkere cAMP og hindre det i å få frem signalene, dette fører til hormonell ubalanse og man får problemer med stoffskiftet sitt eller for eksempel syklus og evnen til å bli gravid.

Dette skaper selvsagt frustrasjon for mange, lavt stoffskite og fertilistetsproblemer er veldig vanlig pr. idag. Samme med diabetes type 2, som ofte er forårsaket av for høye nivåer av insulin i kroppen over til og til slutt redusert virkning. Nå sier ikke jeg at alle som får diabetes type 2, har stappa innpå med sukker og karbs. Jeg vet godt at det kan finnes flere årsaker her, så det er ikke sånn ment 🙂 Men insulinet er sentralt oppi det hele.

Over til stoffskiftet og kjønnshormoner/fertilitet igjen. Når for mye insulin kan skape ubalanser her, burde det være en selvfølge at man prøver å rette opp dette med kosthold mener jeg. Det er sånn at maten vi spiser, har helt utrolig mye og si får helsen vår generelt. Nå mener ikke jeg at vi alle skal være perfekte mennesker, alltid velge riktig og være overfokusert på hva vi spiser til enhver tid. Det er ikke mulig for de fleste, og ei heller nødvendig. Men at vi alle har mye og vinne på å få våre insulinnivåer under kontroll, er helt sikkert. Så hvordan kan man selv gjøre dette her? Jo, svaret er jo egentlig og redusere karbohydratene i kostholdet. Også kalt lavkarbo.

Jeg har ikke tall for hvor mange tilbakemeldinger jeg har fått fra andre som for eksempel har hatt store problemer med å bli gravide. Etter endring av kosthold til mindre karbohydrater og mer fett, har dem plutselig blitt gravide. Igjen, jeg kan ikke sitte her og si at alle som har problemer med å bli gravid, vil bli gravid ved å spise lavkarbo. Det er jo ikke helt sånn det funker for alle… men man har da slett ingenting å tape på å prøve. Det er jo relativt enkle tiltak også, selv om en kostomlegging kan være krevende i starten. De fleste får jo også mange andre helsefordeler med på kjøpet i tillegg, som mer energi, mindre trøtthet, bedre søvn, mindre smerter og søtsug forsvinner.

Når det gjelder stoffskifte kan også lavkarbo virke positivt, og hjelpe med å stabilisere hormonene og kanskje man kan slutte på medisiner etterhvert. Men en ting er veldig, veldig viktig, og det gjelder alle helsespørsmål. Om du har diagnoser ELLER plager, skal du ALLTID utredes av en lege først!!! Det er så viktig og søke legehjelp og få bekreftet eller avkreftet at det er noe medisinsk feil. Samme med fordøyelsesproblemer, gå til legen først og sjekk deg for evt. mekaniske feil osv! Kjempeviktig 🙂

Går man på medisiner for stoffskifte eller annet, må man også få god oppfølging av lege for å se om medisinbehovet endrer seg osv. Mange har jo gjerne ønske om å bli kvitt medisiner over tid, og den eneste måten man kan finne ut av det er i samråd med legen sin. Enkelt og greit.

Når man vet at (for mye) insulin kan skape mye trøbbel for hormonbalansen i kroppen vår, vil det jo være veldig tjenelig og prøve å rette opp i dette med riktig kosthold. Det vil ikke si at du må gå i ketose og følge strengeste lavkarbovariant, kanskje er det nok at du har et mål om å kutte ned til rundt 70-80 gram karbohydrater for dagen? Uansett er dette maten du bør prøve og peile deg inn på:

  • Kjøtt, egg, fisk, fugl
  • Grønnsaker og bær
  • Nøtter og frø (fordel og bløtlegge dem)
  • Gode naturlige fettkilder  som ekte smør, rømme, fløte, majones, aioli, avokado, fete oster osv.

Ut med:

  • Raffinerte matvarer som sukker og mel
  • Hel og halvfabrikater

Her kan det være store helsegevinster og hente, om du selv ønsker. Husk også at ting tar litt tid, så vær tålmodig. Et karboredusert kosthold er for mer enn bare vekttap, det er fantastisk for helsen også. Både fysisk og psykisk. 

Ketoseguiden 2018.

Foto: Pål Bentdal!

Ingrid Lone, Kostholdsveileder TMS!

Ønsker du hjelp i endring av kosthold kan jeg tilby flere alternativer, bokpakken min er blant annet superpopulær. Den inneholder 2 mindre bøker på 72 sider i hver av dem, du får med kostplaner og du får veiledning via mail med på kjøpet. Akkurat nå på sommersalg til kun kr. 400,- (alt inkl.) Mange oppskrifter! Ta en titt HER (adlink) for info. Om du skulle ønske telefonsamtaler med meg for mer direkte veiledning, er det også et alternativ. Ta kontakt for pris ved interesse 🙂 

 

Dette innlegget ble publisert i #teamlavkarbotips2015. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s