Lavkarbo, naturlig mat?

Nå har jeg lyst til å skrive noen ord om akkurat dette, fordi jeg har en del tanker rundt temaet. For mange har lavkarbo omtrent blitt et skjellsord, mange har meninger og ytrer dem gjerne villig vekk og fraråder andre fra å kutte i karbohydrater.

 • Visste du at for eksempel korn og melkeprodukter er ganske «nytt» i kostholdet vårt? Altså, selvsagt ikke nytt for oss moderne mennesker idag. Vi har hatt tilgang på korn og melk så lenge vi har levd her på jorden. Men når man tenke på hvor lenge mennesker har eksistert, så er korn og melk ganske nytt i vårt kosthold. Hvor vil jeg med dette, tenker du kanskje? Jo, de to vanligste tingene og reagere på i maten vår er nettopp korn og melkeprodukter. Jeg tror slett ikke dette er tilfeldigheter, jeg tror absolutt det henger sammen med at dette er forholdsvis nye matvarer for oss mennesker.
 • Det hele kom i form av jordbruksrevolusjonen for ca. 10-12000 år siden (link). Det er ikke lenge siden i forhold til menneskets eksistens, det er vel noe usikkert akkurat hvor lenge vi har eksistert. Men det er funnet knokler som antas å være 2,8 millioner år gamle. Det kan være at vi har eksistert lenger, men det er vanskelig og si. Kilde: Forskning.no (link)
 • Spørsmålet er jo selvsagt da om vi egentlig er genetisk tilpasset og spise så mye korn og melkeprodukter. Dette med melkeprodukter er jo også litt spesielt, vi er den eneste arten som faktisk spiser/drikker melk fra en annen art. Som egentlig er morsmelk tiltenkt kalver 😉 Da kan man jo tenkte litt, og jeg synes det er veldig merkelig den holdningen mange har til amming av barn og langtidsamming. Det er jo helt naturlig, og pupper er jo ikke først og fremst noe seksuelt. Pupper er til for å mate babyer/barna våre, først og fremst.
 • Uansett, det er kanskje ikke så merkelig at vi mennesker oftest reagerer på korn og melkeprodukter. Da det er forholdsvis nye matvarer for oss. Nå skal man ikke tenke helt negativt på det altså, det er ikke sikkert vi hadde utviklet oss og overlevd(?) uten jordbruksrevolusjonen. Korn var ypperlig for langtidslagring, for eksempel. Som sikret mat gjennom hele året. Nå brukte dem jo kornet på en helt annen måte, dem bløtlagte det gjerne og brukte surdeig og langtidsheving. Mye tyder på at man da tåler kornet bedre, og dette er jo en eldgammel tradisjon som nå er i vinden igjen som aldri før. Det moderne brødet bakt i moderne bakerier, får rett og slett ikke nok tid til å heve. Dette fører til at fytinsyren ikke blir tilstrekkelig nedbrutt, og fytinsyre hemmer også næringsopptak.
 • Nå skulle jo dette handle om naturlig mat, og her stiller jeg egentlig litt spørsmåtegn i forhold til lavkarbo. Nå er lavkarbo et samlebegrep av et kosthold med mindre karbohydrater, alt under ca. 130 gram karbohydrater pr dag regnes for lavkarbo. Her er spennet stort som dere sikkert forstår, selv om mange hevder at kun strikt lavkarbo er lavkarbo (tro hvem som har selvutnevnt seg selv som sjef her i så tilfelle 🤔). Det finnes så mange varianter av lavkarbo, og mange inkluderer til dels store mengder fabrikert mat i sitt lavkarbokosthold. Jeg sier ikke at det ikke er mulig osv. Selvsagt er alt mulig, og det må en kjenne på selv.
 • Jeg er stor fan av naturlig kosthold, med det mener jeg enkle råvarer uten ingrediensliste. Nå klarer ikke jeg heller og unngå 100% fabrikkprodusert mat altså, slik at det er sagt. Jeg kjøpe for eksempel majonesen min ferdiglaget, så kan det jo alltid diskuteres hvor bra det er 😉 Men i hovedsak bruker jeg mye kjøtt, fisk, egg, grønnsaker og naturlig fett (går mye i ekte smør hos meg, et fantastisk naturprodukt). Jeg baserer kosten min på mest mulig naturlige produkter, og da har jeg det definitivt best.
 • Nå om dagen har jeg gått cold turkey på det meste, kuttet all sukkerfri brus/drikke og melkeprodukter (da utenom smøret😍). Dette har jeg gjort mange ganger før, og vet jo så godt at jeg trives best med det selv om overgangsplager er til dels heftige. Det går over, så får jeg det brått helt fantastisk! Det føles helt ærlig ut som om kroppen renser seg, hver gang jeg gjør dette. Jeg er også ganske sikker på at dette må til for å få kroppen min i balanse igjen, for der er jeg dessverre ikke nå (ref: forrige innlegg-Skam på den som gir seg)
 • Men i 2015 hadde jeg nådd normalvekt, ved hjelp av denne typen kost. Og jeg kom i en veldig god balanse faktisk, jeg tålte faktisk utskeielser på en helt annen måte også. Det var enkelt og komme inn på naturlig kost/strikt lchf etterpå og alt fløt veldig fint i grunnen. Samtidig som jeg følte at jeg kunne slippe garden ned litt av og til, uten at det var krise.
 • Det som kreves av meg nå, er og følge min egen Ketoseguide (adlink/reklame om du er nysgjerrig, evt bokpakke som er på salg nå) Uten utskeielser på laaaaang tid for min del. For kroppen min er rett og slett i ubalanse, og har i grunnen vært det siden fødsel føler jeg. Mye av grunnen er nok at jeg har strevd med kostholdet mitt som jeg har vært ærlig på, rett og slett.
 • Ketoseguiden skrev jeg nettopp fordi jeg visste hvor fantastiske resultater jeg har fått med den selv. Bra balanse og effektivt vekttap, selv om jeg nå har lagt bort vekten og måler hovedsaklig CM. Jeg kommer til og sjekke av og til på treningsstudio jeg trener på, for der har jeg scannet meg ved start ☺️
 • Selv ser jeg på lchf som et naturlig kosthold, jeg synes ikke er kosthold baser på shaker, barer ol. som lavkarbo eller naturlig kosthold. Selv om det kan være lite karbohydrater og man går ned i vekt, så stiller jeg spørsmålstegn ved om det er særlig helsebringende og spise store mengder av kjemisk fremstilte matvarer. Har ingenting imot sukkerfritt og litt kos nå og da, nå snakker jeg om at det daglige kostholdet er basert på barer, shaker ol. som smaker søtt og kunstig. Uten at man spiser ordentlig mat, eller svært lite vanlig mat☺️ Sukkefritt godteri som man lager selv, kaker ol. Funker flott det innimellom, og kan være riktig så smakfull kos. Men det er kos, ikke daglig føde😉 Dette skriver jeg om i den nye boka mi: Ingrid’s søte fristelser (adlink)
 • Kostholdet bør altså baseres på naturlig mat i bunn, for å få en kropp i balanse. Slik at man bedre tåler noe mat utenom normalen, en og annen gang. For de fleste er det ganske uoppnåelig og aldri smake noe «usunt» igjen, og det er vel et ganske urealistisk mål også og ha. Men gjør man et godt grunnarbeid, for kroppen i balanse og satser på en livsstil med naturlige matvarer. Ja, da er mye gjort kan jeg love deg.
 • Disse matvarene her kan man jo gjøre så masse godt og enkelt med:
  • Kjøtt, fisk, fugl, sjømat og egg
   Grønnsaker
   Naturlige fettkilder

  Ketoseguiden er basert på sånn type mat, som kan kjøpes på helt vanlige matbutikker. Enkelt og greit.

  Et godt råd når du handler på butikken er å tenke etter: «Er dette naturlig? Eller er dette «menneskeskapt og kjemisk fremstilt»?

  Jeg kan utdype det litt mer, om du sammenligner for eksempel ekte smør og margarin. Hvilke er naturlig? Jo, selvsagt ekte smør. Ekte smør er laget av fløte evt rømme, og that’s it ☺️ Margarin er noe vi mennesker har begynt og tukle med, og fremstiller på unaturlig måte i en fabrikk. Ironisk nok blir margarin av mange sett på som sunnere og bedre enn ekte smør. Jeg må si at etter alt jeg vet idag, stiller jeg sterk tvil til om det er sant.

  Siden naturlig mat og lchf kom inn i livet mitt er det en ting jeg ofte har fundert over.

  Når var det vi mennesker begynte å tro på at den kjemiske maten vi fremstiller på en unaturlig måte, er BEDRE enn den naturen lager?

  Jeg finner dette veldig merkelig i grunnen, og det er vel enkelt og greit sånn at dette er ganske så ny tenking rett og slett. Det er ikke så lenge siden, og det skjedde nok mest rundt 70 tallet da fettet plutselig ble erklært livsfarlig for folk. Vel, samtidig så hadde man jo fått greit god tilgang på sukker for eksempel. Men det skulle man ikke høre snakk om at var helseskadelig, så da var det fettet da, selvsagt 🙈

  Det er på høy tid at denne hypotesen utfordres mer og mer, og det skjer jo stadig ny forskning som faktisk ikke finner noen som helst sammenheng mellom fett og hjertesykdom. Heller ikke mettet fett, som mange fremdeles tror er farlig. Jeg håper det etterhvert blir mange flere studier (link) som bekrefter dette. Slik at vi mennesker igjen kan få troen tilbake på et naturlig kosthold, med naturlig fett, grønnsaker og kjøtt/fisk/egg.

  Det er så mye idag som blir sett ned på, som egentlig er det som er 100% naturlig. Det er skremmende synes jeg, rett og slett en dårlig utvikling som etter mitt syn må snu.

  Så tenker mange kanskje, ja men vi lever jo mye lenger idag enn før. Ja, det er sant. Vi lever mye lenger idag, men vi har også betraktelig bedre helsetilbud idag.

  Vi har også masse mer medisiner idag, og sånn sett lever vi lenge. Nå takker jeg sannelig for at vi har både medisiner og helsevesen, hva skulle vi gjort uten dem❤️ Men samtidig kan man jo spørre seg, hvor mye medisiner kunne vært unngått om vi hadde spist naturlig mat?

  Det er mye som har endret seg nå i moderne tid, og vi har mye og være takknemlig for og som har bidratt til å øke levealder betraktelig. Men hvorfor har vi så mye sykdom idag, når så utrolig mange lever magert og høykarbo? Fordi det er statlig anbefalt….

  Tusen takk for at du leste, og jeg håper noen tanker ble utfordret i deg? Så vil jeg legge til at lavkarbo ikke er ensbetydende med at man spiser naturlig mat. Det er MANGE eksempler på dem som ikke spiser naturlig, men lever lavkarbo. Lavkarbo er en sekkebetegnelse for mye, selv liker jeg og kalle kostholdet mitt for naturlig mat. For det er et sånt kosthold jeg ønsker og ha, for og oppnå god balanse og en sunn kropp!

  Ingrid Lone, kostholdsveileder TMS.

  Dette innlegget ble publisert i #teamlavkarbotips2015. Bokmerk permalenken.

  Legg igjen en kommentar

  Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

  WordPress.com-logo

  Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

  Google-bilde

  Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

  Twitter-bilde

  Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

  Facebookbilde

  Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

  Kobler til %s