Bli gravid med lavkarbo!

Jeg spurte om tips fra dere følgere, om hva dere ønsker å lese om på bloggen. Jeg fikk noen gode tips, og jeg tar gjerne imot flere altså. Legg isåfall igjen en kommentar i kommentarfeltet.

Et av temaene jeg fikk ønske om, var dette med lavkarbo, hormonbalanse og det å bli gravid. Veldig mange sliter med at de ikke klarer og bli gravide, dette blir et stadig større problem. Det blir feil og si at kostholdet alltid har «skylden»,  for det er ikke tilfelle.  Selv har jeg vært igjennom dette her, gikk ned i overkant av 60 kg og klarte allikevel ikke å bli gravid på naturlig måte, til tross for et lavkarbokosthold.

Men det er for mange som har hatt positiv erfaring med dette, til at det ikke skal være noe i det. Ikke bare blir kvinner «plutselig» gravide etter omlegging til lavkarbo, som en «tilfeldighet» liksom. Dette henger mye sammen med hormonell balanse i kroppen vår nemlig.

Dette er et av de mange temaene vi var innom på studien, kostholdsveileder på Tunsberg Medisinske Skole. For det er et hormon vi har i kroppen vår, som kan skape trøbbel for å bli gravid. Hormonet heter Insulin, og det har de fleste hørt om og vet hva er. Insulin har flere viktige oppgaver i kroppen, og vi trenger Insulin. Blant annet har Insulin den livsviktige oppgaven og bringe magnesium inn i cellene i kroppen vår. De fleste vet jo også at personer med diabetes type 1 må ha insulin, ellers er det en oppskrift på den sikre død.

Insulin trenger vi altså, men det som gjør at vi kan få problemer er om det blir for mye av det. Sånn er det egentlig med det meste i kroppen vår, den trenger å være i balanse. Får vi for mye eller for lite av noe, får vi problemer som går utover helsen vår. Nå var det spørsmål om graviditet, så da konsentrerer jeg meg om det i denne omgang.

Insulin er et hormon som vi enkelt kan få for mye av, om vi spiser for mye karbohydrater og spesielt sukker over lang tid, får vi ganske høye nivåer av insulin i kroppen vår. Den første konsekvensen man ofte merker, er en økende vekt og til slutt overvekt og etterhvert fedme. En av oppgavene til Insulin er jo nettopp det, lagre overskudd av karbohydrater som fett. Det vil si at om du har fulle glykogenlagre i kroppen, men stadig fyller på med mere karbohydrater lagrer kroppen dette som fett. Med mindre du setter i gang aktivitet og forbruker det på den måten.

Mange overvektige ender opp med insulinresistens, det betyr enkelt og greit at insulinet ikke virker som det skal. Kroppen produserer mer, og man får for høye nivåer av insulin i kroppen. Dette er jo også kalt forstadiet til diabetes type 2.

Det er her man rett og slett kan få ganske mange helseproblemer, også da problemer med fertiliteten. For hormonet insulin har nemlig evnen til å skape ubalanse i de andre hormonene våre, for mye insulin vil altså være hormonforstyrrende for oss. Her skal dere få se en modell som et eksempel.

Jens insulinmodell

Denne modellen her er laget av min lærer, Jens Veiersted. I studien kostholdsveileder er han en av lærerene, veldig flink og meget faglig dyktig.

Det er ikke sikkert dere forstår så mye av og se på denne modellen, men hormonene i kroppen vår trenger og komme seg inn i cellene for å få frem budskapet sitt. Som dere ser er en rekke av hormonene våre avhengig av Adenylat syklase som strimulerer produksjonen av cAMP. cAMP er en sekundær budbringer, og har som oppgave og føre budskapet fra hormonene inn i cellene. Kjønnshormonene våre FSH og LH er avhengig av cAMP.

Så kan dere også se at nettopp insulin kan blokkere for Adenylat syklase, som igjen fører til at produksjonen av cAMP blir hemmet. Hva skjer da? Jo, budskapet kommer ikke frem. Dette blir jo da selvsagt problematisk, og kjønnshormonene kommer i ubalanse. Det samme kan skje med stoffskiftehormonet vårt TSH og en rekke andre hormoner.

For høye nivåer av insulin i kroppen vår er med andre ord svært lite gunstig for fruktbarheten vår, enkelt og greit. Det er her lavkarbo kommer inn i bildet, og det er egentlig ganske logisk. Når vi kutter karbohydrater i kostholdet vårt, vil vi etter en stund kunne oppnå normale nivåer av insulin i kroppen vår. Da vil vi kunne gjennopprette en normal hormonbalanse i kroppen igjen, og dermed ha mye enklere for å bli gravid.

Det er faktisk ikke uvanlig at jeg får høre av kunder at dem «plutselig» har blitt gravide, en stund etter at dem la om til nettopp lavkarbo. Det er heller ikke uvanlig og høre historier om dette i grupper ol. heller. Som jeg nevnte kan det slett ikke garanteres at lavkarbo gjør deg gravid, det ville vært litt vel optimistisk. Men det kan faktisk ha en høyst reell effekt, og bør IKKE være uprøvd om du sliter med å bli gravid. Tro meg, kan man slippe unna IVF mølla, er det utelukkende en positiv ting. Vi har vært gjennom den prosessen, og fikk et nydelig resultat. For all del, livet som foreldre til lille S er bare helt fantastisk. Men forsøkene og alle hormonene er tøffe, og kan man klare det med og endre kostholdet sitt er det jo helt fantastisk.

Så er det heller ikke uvanlig at jeg får spørsmål fra dem som plutselig har blitt gravide, om dem kan fortsette med kostholdet. Ja, selvsagt kan man det 🙂 Det jeg derimot IKKE anbefaler, er å starte på noe helt nytt og ukjent etter at man allerede har blitt gravid. Men er man vant med lavkarbo, har det fantastisk og til og med blitt gravid. Ja, hvorfor ikke fortsette? Vær gjerne raus med grønnsaker, bær ol. og man trenger ikke strebe etter ketose osv. Men det å spise naturlig og bra i en graviditet, er ypperlig for både mor og barn.

Om du sliter med å bli gravid, lurer du kanskje nå på hva du kan spise da for å muligens hjelpe på veien… Svaret blir som det ofte er fra mitt synspunkt:

  • Naturlig kjøtt, fisk, fugl og sjømat
  • Naturlige fettkilder, IKKE margarin og lettprodukter
  • Grønnsaker hovedsaklig over jorden
  • Bær, nøtter, frø (nøtter og frø kan med fordel bløtlegges, da er de mye lettere for kroppen og fordøye)

Min egen drøm om en graviditet ble til ved hjelp av både lavkarbo og IVF behandling, uten lavkarbo hadde jeg aldri klart å gå ned i vekt det som krevdes for IVF behandling. I tillegg var det nok til stor hjelp med et hormonbalanserende kosthold under behandling også. Det var en artikkel om vår barnløshet faktisk, hvor en overlege på Haukeland uttalte seg om kosthold i forhold til PCOS som jeg har, dere kan lese den her (link)

Så slik henger det altså sammen, lavkarbo fører til normale mengder insulin i kroppen. Dermed er det lettere for kroppen og komme i en bra hormonell balanse. Som igjen gjør det lettere å bli gravide. Selv om man ikke har noen garanti, så er det absolutt noe jeg anbefaler å prøve om det ikke er prøvd. Det er ganske utrolig hva man kan utføre med kosthold alene, og jeg venter enda på den dagen hvor det blir hovedanbefalingen fra leger FØR man går til medisiner. 

ANNONSE!

Jeg er utdannet kostholdsveileder, og kan hjelpe deg på veien om du ønsker. Nå har jeg supergode priser i nettbutikkennettbutikken (adlink). Ta kontakt før bestilling om du lurer på noe. 

Dette innlegget ble publisert i #teamlavkarbotips2015. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s