Er lavkarbo litt misforstått?

Ja, hvordan skal man si dette her da. Jeg føler på noen måter at dette med lavkarbo er litt misforstått. Mange ser på det som en «crazy» diett, og man kan iallefall ikke leve med dette kostholdet over tid. Hvetemel og sukker er for alltid bannlyst, og man kan aldri spise usunt. Fordi lavkarbo er en «crazy» type diett som utelukker en mengde matvaregrupper for alltid…

Jeg har inntrykk av at mange tenker sånn, og for meg handler ikke lavkarbo om dette her i grunnen. Lavkarbo for meg er en livsstil, en måte å spise på som gir meg bedre kontroll og ro i min hverdag. Uten at jeg får panikk om jeg skeier ut med noe «ikke-lavkarbo» til tider. For min del er lavkarbo lettere å leve med, enn å leve uten det. For meg handler det om å ha nok kontroll, til å takle en hverdag uten å til stadighet falle i sukkerfella ol.

Det ene er ikke mer ekstremt enn det andre!

Jo, det er jo sant at lavkarbo betyr at man tar bort store mengder av karbohydratene fra kostholdet. Sånn i det daglige, og egentlig for det meste av tiden 🙂 Men hva gjør man om man spiser karbodominert da? Er det ikke da (etter mitt syn) et annet veldig viktig næringsstoff man da nesten utelukker? Jo, nettopp fett 😉 Så det ene er vel sånn sett ikke noe mer ekstremt enn det andre…. En ting er sikkert, man må jo velge hva som passer en best. Et kosthold med mye av begge deler er jo overhodet ikke bra, så her må man jo finne ut hva man selv kan leve med. For min del er det tusen ganger lettere å leve med et lavkarbo kosthold, enn å leve med et kosthold som tuller med blodsukkeret mitt og gir meg et umennesklig søtsug jeg ikke klarer og kontrollere.

Ingen er vi like, viktig og huske på!

For andre kan det fungere helt fint med mer karbohydrater og mindre fett, men jeg synes ikke det ene er mer ekstremt enn det andre. På lavkarbo kutter man jo også ned på den energikilden som faktisk IKKE er essensiell for oss, vi må ikke ha karbohydrater for og overleve… Nå sier jeg IKKE at kroppen ikke trenger glukose… for den trenger litt hver dag. Akkurat hvor mye er litt usikkert, men man anslår at det er rundt 30-40 gram pr dag. Men det at kroppen trenger noe glukose hver dag, betyr ikke at man MÅ spise karbohydrater. Kroppen vår er nemlig så utrolig fantastisk, at den lager det selv om den må. Det er meget mulig det er greit å spise omtrent rundt det kroppen trenger i karbohydrater, men mange ligger godt under det også og har det bra. Ingen fasit her altså, men fakta er at kroppen IKKE trenger å få tilført karbohydrater og det er IKKE et essensielt næringsstoff. Dette er ikke noe jeg tar ut ifra løse lufta….. bare slik at det er sagt. Jeg er utdannet kostholdsveileder og har lært utrolig mye om ernæring og næringsstoffer i den studien.

Det er ikke snakk om en ekstrem diett dette her, men en livsstil. Etter mitt syn er det rom for «alt» i en livsstil, man trenger bare å finne den gode balansen! Det og leve lavkarbo i hovedsak, vil ikke bety at du aldri mer kan smake noe med korn eller sukker igjen. Det handler om livsstil, og for mange hjelper nettopp dette mange i og motstå det søte over lengre perioder. Om ikke det er et stort pluss, vet ikke jeg. For er det en ting vi kan si med sikkerhet, og som alle er enige i. Er at sukker definitivt er skadelig for helsen vår, i for store mengder.

img_0114

Beklager, men jeg ser ikke det ekstreme med dette kostholdet 😉 Jeg spiser vanlig mat fra matbutikken i all hovedsak. Bare ekstremt mye mindre ut av det som skadet  helsen min før, nemlig sukker og hvetemel 🙂 Det er rett og slett vinn vinn for min egen del.

Hva tenker du om temaet, og føler du deg av og til misforstått? 

Dette innlegget ble publisert i #teamlavkarbotips2015. Bokmerk permalenken.

2 svar til Er lavkarbo litt misforstått?

  1. Andreas sier:

    Godt innlegg. 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s