Ikke ødelegg andre sitt selvbilde!l

Jeg føler at dette med vekt, helse og livsstil er et litt sårt tema. Man skal være utrolig forsiktig med å «shame» andre, spesielt med tanke på vekt (både overvekt og undervekt). Dette kan ødelegge selvbilde til en annen person, og gjør det sakens kjerne noe bedre?

Jeg forstår at andre kanskje mener det godt, at dem ønsker å hjelpe osv. Bekymringene som er for dem som er «pårørende» til noen som har vektproblemer, om det så er under eller overvekt, kan være veldig vanskelige. For de fleste forstår jo at man er i en slags «helsefare» om man har et fryktelig usunt kosthold (uavhengig av vekt i grunnen), og at man er i helsefare om man veier altfor mye eller altfor lite.

Det som overhodet ikke hjelper, er å legge ekstremt press på den det gjelder. Ved å prøve å skremme, eller evt. «shame» den personen. Selv om du er redd, hjelper det overhodet ikke med fraser som:

«Du kommer til å dø ung av fedme»

«Så tynn som du er, kan du jo knekke sammen en dag»

«Er du ikke redd for hjertet ditt du eller, når du spiser det der?»

«Du må spise mer…..»

«Du må spise mindre…..» 

«Jøss, finner du sånne klær som passer deg?»

«Har du gitt opp eller, virker som om du ikke bryr deg særlig»

Jeg kunne fortsatt med ganske mange kommentarer som jeg vet mange får høre, nesten på daglig basis. Hører dere hvor negativ ordlyden er? Ingenting er positivt her, og den personen som får høre dette vil også oppfatte dette som svært negativt.

Personen som får høre dette vil føle seg fryktelig lite verdt…..

«Jeg er ikke god nok» 

«Jeg får ikke til noen ting»

«Jeg er totalt mislykket» 

«Ingen liker meg for den jeg er»

«Alle prøver å forandre meg»

009

Min historie med tanke på overvekt/fedme og kosthold har vært veldig lang. Jeg har hatt mennesker i livet mitt tidligere, som hyppig kommenterte hva jeg burde gjøre. Slanke meg, spise sånn og sånn osv.

Guess what, det funker ikke! 

På bildet over her var jeg veldig stor, og mannen ved min side er fremdeles ved min side. Vet dere hva? Han kommenterte aldri meg på en negativ måte, med tanke på vekt, kosthold etc.

Jeg fikk aldri et press på meg i og forandre meg og mitt utseende, aldri.

Historien videre kjenner dere jo til, endelig kunne en endring skje og den skjedde inni meg. 

For det er jo ikke sånn at man som enten for tung eller for tynn ikke skjønner at man gjerne trenger å forandre noe ved seg selv. Men det blir så utrolig negativt når andre til stadighet skal kommentere det, og gjøre det enda mer negativt. Det blir det samme som at man får bekreftet det man tenker at alle andre tenker om en..

Se det for dere selv da…… Om andre pepret dere med det dere var engstelig for at andre tenkte om dere?

Det er lov å være bekymret på andre sine vegne, helt greit det. Jeg fatter også at det sikkert ikke er ment vondt i alle tilfeller, men det hjelper ikke og «shame».

Hva kan hjelpe da? Tenker du kanskje?

Jo, vær der for den personen det gjelder. Vis at du er glad i vedkommende, at du setter pris på vedkommende. At du er like glad i den personen, uansett hva. Bare vær der, og vær snill og et medmenneske. Lytt om personen ønsker å snakke om noe av det som er vanskelig, uten at du trenger å komme med skremselspropaganda, bare fordi du tror du da får vedkommende enda mer på gli..

Vis respekt og vær et MEDMENNESKE!

For en ting kan jeg si, om en person føler seg elsket og respektert. Da er det tusen ganger lettere og finne den styrken og troen i seg selv som man faktisk er helt avhengig av i en livsstilsendring. Det er ingen som klarer og utføre en varig endring, om man går med en haug negative tanker om seg selv. For negativt fokus fra andre, vil faktisk ødelegge selvbilde til andre mennesker. Det gir ikke noe godt, og du vil aldri kunne tvinge frem en endring hos noen andre. Den personen må finne lysten og motivasjonen i seg selv, og for å finne den må man ha det bra. Man må føle seg godt nok, respektert, elsket og like mye verdt som alle andre.

Vær et medmenneske, vis respekt og vis takknemlighet ovenfor andre.

Dette innlegget ble publisert i #teamlavkarbotips2015. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s