Hjemmelaget lammerull, ekte tradisjonsmat!

Det er noe med den maten som har gått i generasjoner, ekte tradisjonsmat som man bare ikke klarer seg uten. Så er det ganske typisk at man ikke har noen oppskrift direkte, men en bestemt måte man gjør det på. Dette viker man ikke fra, og min mor syr lammerullen sammen på samme måte hun har gjort det i alle år. Helt siden hun selv fikk lære det, og det viker man ikke bort ifra. Så jeg har fått lære det på samme måte, og kommer nok alltid til å gjøre det sånn jeg også ☺️

Det er 3 året jeg lager sammen med min mor nå, siden vi flyttet tilbake til øya jeg er født og oppvokst. Har jeg laget med mamma, før hver eneste jul. For dette er ikke noe vi har hele året, dette er kun til jul og sjarmen hadde nok forsvunnet om vi skulle hatt det hele året rundt.

Har man først vokst opp med hjemmelaget lammerull eller rullepølse som vi kaller det, holder det slett ikke å kjøpe ferdig skivet pakke på butikken. Det grøsser i meg, det er ikke det samme. Sånn er det med den saken. Jeg har altså ingen eksakt oppskrift, men heller en fremgangsmåte jeg nå skal dele med dere.

Du må gå i butikken å kjøpe slagsider av lam, eller svonger som man også kan kalle det.

Vi finner dette på Coop Extra her i vårt område, ta en titt og spør gjerne i butikken din nær deg. De ligger ofte i frysedisken, dem er heller ikke billige… men hau hau, det er bare jul en gang i året osv… 😉sider av lam fåes nok ofte kjøpt hos slakter, men prisen er sikkert ikke noe bedre 😉

Sidene man får tak i, er ofte kuttet på en litt merkelig måte nå til dags. Litt av ribbesiden, som jo burde være en del av sidene til pinnekjøtt🙈er ofte med på en del. Da må man rett og slett fjerne de beinene, det tar litt tid og tålmodighet. Men det er bare å følge beina, og pass på slik at du ikke skjærer gjennom… Og selvsagt må du huske å ta kjøttet opp fra frysen før du skal lage!

Når beina er borte, strør du salt, pepper og et raust lag gelantinpulver inni. Et lite obs, ikke kast beina. Kok kraft på dem🤩

Så skal man rulle sammen, vi syr altså med tråd og nål. Synes det er veldig greit, men pølsen lever ofte sitt eget liv underveis. Det er lurt å starte på ene enden, så sy på langs og passe på å stramme rullen etterhvert. På siste Side/ende putter man inni og syr igjen.

Her ser dere underveis i sying, den lever litt sitt eget liv. Det kan ikke bli så veldig feil altså, er bare å få sydd den igjen som en pølse ☺️

Her ser dere ferdig sydd, husk at sjarmen med å lage selv er at det skal se hjemmelaget ut. Så dropp tanken om perfeksjonisme❤️

Så skal alle pølsene ligge i saltlake, finn oppskrift på saltlake på nett om du trenger. Pølsene skal ligge i ca. 6 dager, da skal dem tas opp og trekkes. Dem skal trekkes rundt kokepunktet i ca. 2 timer.

Legges så i press i 1-2 dager, og vi bruker å fryse dem ned til jul. Det er egentlig ikke noe du trenger for å legge i press, det går an å legge opp i en form eller noe å legge noe oppå med noe tungt om du forstår hva jeg mener. Hovedsaken er at det får press på seg ☺️

Da er det bare å produsere og glede seg til og nyte til julefrokosten🤩 Gleder meg allerede, det er virkelig høydepunktet på julaften morgen!

Tradisjonsmat på sitt beste ❤️

Slik gjør VI det, og jeg kommer aldri til å vike fra denne måten. Akkurat som at andre har sin måte, og kanskje putter andre krydder og diverse inni. Jeg tviholder på vår måte, og er så glad for at jeg har lært meg dette her 🤩

Dette innlegget ble publisert i #teamlavkarbotips2015. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s