Det unaturlige har blitt det naturlige!

Dette er noe jeg jevnlig tenker på, og jeg synes det hele egentlig er utrolig trist. Siden min helsereise startet i 2011, har jeg gradvis blitt mer og mer bevisst på hva som egentlig er naturlig og hva som ikke er det.

Jeg må jo ærlig innrømme at tankene knapt hadde streifet meg tidligere, jeg levde på bølgen sammen med alle andre. Stresset rundt, spiste fabrikkmat så det suste etter, brukte lettprodukter daglig og listen går bare videre.

Vi mennesker beveger oss stadig lenger bort ifra det naturlige, og egentlig er jo det en veldig uheldig utvikling. Nå er det ikke alt vi kan styre, vi må jo tross alt følge med i tiden vi lever i. Det er mye vi ikke kan kontrollere på den måten vi kanskje ville ønsket, men det er noen ting vi kan kontrollere selv.

Hvilke type mat vi putter i oss kan vi i aller høyeste grad bestemme selv, selv om det ikke alltid er like enkelt. Dette er en ting jeg er meget åpen på selv også, jeg prøver ikke legge skjul på at jeg selv sliter litt til tider. Men sånn teoretisk sett kan vi faktisk bestemme det selv, vi må ikke spise fabrikkmat om vi vil ha mat som er mer naturlig. Vi kan velge gode råvarer fremfor dårlige. Vi kan kutte ut/ned mengden sukker og raffinert mat som korn osv. Vi kan velge å spise mer kjøtt av naturlig opprinnelse, mer grønnsaker og mer naturlige fettkilder.

Det er så mye som blir sett på som den nye normalen, snakker man om det naturlige blir man sett rart på veldig ofte. Eller man blir bombadert med at forskning støtter at den unaturlige maten er bedre for oss… Fett er fremdeles synder nummer en… Men light produkter som er unaturlig fremstilt skal være topp for helsen vår, og fabrikkprodusert mat hylles ofte som sunn og det som er riktig/bra for oss.

Jeg tror på hjemmelaget mat, og ikke minst tror jeg på naturlig mat. Det naturen gir oss, tror jeg er bra. Utdannelsen min ved Tunsberg Medisinske Skole har ikke akkurat gjort den troen noe mindre. Jeg er utdannet kostholdsveileder, og kommer nok til å bygge på litt med diverse kurs etterhvert. Uansett så var den utdannelsen verdt hver en krone, jeg visste mye fra før… Men jeg lærte også en god del nytt!

En ting som jeg synes er veldig intressant i forhold til kostholdet mange ser på som sunt idag, kontra det som var naturlig før. Det er at menneskene som levde i grupper i lukkede samfunn var friske, hadde ingen psykiske problemer, god tannhelse og var stort sett friske og raske. Mange av disse gruppene levde på et høyfett kosthold, men felles for dem alle var at dem levde av det naturen hadde å gi dem der dem holdt til. Dermed var det jo selvsagt variasjoner i hva dem spiste, men kostholdet var naturlig og en del spiste så lite karbohydrater at kosten var et ketogent kosthold.

Vet dere hva som skjedde? Disse menneskene var friske og fine….. helt til dem fikk tilgang på våre matvarer. Hvetemel, sukker osv. Da fikk dem ganske raskt helseutfordringer og etterhvert samme type sykdommer som vi sliter med idag.

Dette synes jeg er utrolig intressant, for oppriktig tror jeg på at mye av maten vi idag spiser og mener er bra for oss, slett ikke er det. Vi spiser medisiner som aldri før, for sykdommer jeg tror i mange tilfeller kunne vært unngått. Nå er det superdupert at vi faktisk har flinke leger og medisiner, når vi trenger det. Er ikke det jeg mener, det er utrolig viktig med et velfungerende helsevesen. Men jeg tror vi hadde vært friskere, om vi faktisk sluttet å klusse til maten vår. Fjerne ditt, tilsette datt osv osv.

Jeg kjenner jeg blir irritert, for vi mennesker er faktisk så høye på oss selv at vi tror vi kan lage bedre mat enn naturen kan gi oss? Det henger jo egentlig ikke på greip. Vi kommer fra naturen, vi lever i naturen og burde vel da spise….. naturlig?

Nå ble det mange tanker her fra meg, men det er et viktig tema synes jeg. Gjør deg selv en tjeneste, om du ikke tenker lavkarbo så tenkt iallefall på at du skal spise mer naturlig! Enkelt og greit, jeg mener og tror at det kan være svært så helsebringende for de fleste av oss.

Vi har gått så langt bort ifra det naturlige, at til og med KUMELK  blir sett på som helt naturlig valg for barna våre. Mens langtidsamming med MORSMELK blir sett på som ekkelt….. Come on… Det henger jo ikke på greip!

Det samme gjør vi med alt annet også, lettprodukter med en ingrediensliste så lang som et vondt år… det er bra dere. Topp mat for oss, dette må dere spise… Jeg har snart ikke ord….

Mer naturlig mat til folket takk, uten 1000 tilsetningsstoffer, konserveringsmidler, aromaer, e-stoffer og det som verre er… Hvordan i huleste kan man innbille seg at dette her er bra for oss? En ting er sikkert, penger og makt rår…. 

324990-d88e6-product_large

Her er et eksempel for dere, dette er faktisk et meget populært produkt også på lavkarbo… Men er dette naturlig? Nei, det er det jo ikke. Se her (link) for å lese innholdsfortegnelse på kolonial.no 🙂 For ordens skyld, kolonial.no selger kun dette produktet, og er ikke produsent.

Om man skal ha proteiner på lavkarbo, hva ville være det naturlige valget?

DSC_0283

Hva med roastbiff eller annet kjøtt? Hvor ingredienslisten er, ehm, kjøtt 🙂

Ergo, se etter kortest mulig ingrediensliste på den maten du kjøper. Kjøp aller helst mest av den maten som IKKE har en ingrediensliste, men som ER en ingrediens! 

Om du ønsker hjelp til kostholdsveiledning kan du ta en kikk HER (adlink) på hva jeg kan tilby, jeg er som sagt utdannet kostholdsveileder. 

Dette innlegget ble publisert i #teamlavkarbotips2015. Bokmerk permalenken.

2 svar til Det unaturlige har blitt det naturlige!

  1. Liv-Ingeborg Meistad sier:

    Nyttig lesning 😄. Galskap at lettprod m/mye sukker(!!) skal være så bra for oss??

    • Lavkarbotips sier:

      Ja, helt enig. Det er galskap. Lettprodukter blir jo først behandlet for å fjerne fett, så tilsettes enten sukker, stivelse eller gjerne begge deler. For å veie opp for smak og konsistens… galskap 🙈

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s